Kusarët e historisë-Vullnet Mato


Akili, Pirro Epiroti, Aleksandri Madh,

janë tre heronjtë tanë, nga lashtësia.

Na i kanë vjedhur qindra vjet më pas,

ardhacakët nga Egjipti e Mesopotamia.

Ata të tre, ishin pellazgë nga rrënja,

trima të Ilirisë, nga kemi prejardhjen.

Historianët tanë, përgjumur në ëndrra,

presin t’i zgjojnë të huajt në të ardhmen.

Historianët e botës, dëshmojnë me fakte,

se Akropolin e ngritën pellazgët autokton,

nga garnizon lufte, në faltore kolonade,

dëshmon shkëmbi i gdhendur:“Pellazgjikon”

Helenët gjeten gati, gjashtëqind vite pas,

gjithë historinë tonë, thuajse të braktisur,

nga luftërat brenda fiseve, ku u përplas,

Iliria e madhe, në Ballkanin e vithisur.

Zgjohuni, o studiues të fjetur në shekuj,

dhe me të gjitha faktet botërore në dorë,

ngjallni sërish, historinë tonë të vdekur,

ku shtrihej Iliria, me heronjtë shekullorë!

Rrëzoni themelet kështjellës së kusarisë,

ngritur me tulla të rreme, shekuj më vonë,

për të pastruar nga balta, analet e historisë,

të dali në diell, madhështia e historisë sonë!…