Kush është ylli demon  një përbindësh  i frikshëm mitik  i cili kishte gjarpërinj  në vend të flokëve?


Gjeni Algol, yllin Demon në yjësinë Perseus në mbrëmjet e vjeshtës. Perseus shtrihet poshtë plejadës Cassiopeia, e lehtë për t’u njohur në formë Ë.

Pse  quhet Ylli Demon?

Cili është ylli më i frikshëm në qiell? Nëse do të ishit një nga vëzhguesit e hershëm të yjeve, mund të kishit zgjedhur Algol në yjësinë Perseus. Astronomët e hershëm e quanin Algol Ylli Demon . Të dridhura!Kur shikoni Algol, nuk duket më e frikshme se çdo yll tjetër. Në qiell, lidhet me një përbindësh të frikshëm mitik – Gorgon, Medusa – i cili kishte gjarpërinj për flokë. Legjenda tha se pamja e saj ishte aq e frikshme sa që nëse dikush e shikonte do të kthehej në gur.

2.

Ylli Algol e ka marrë emrin nga një fjalë arabe që do  thotë Koka e Demonit ose fjalë për fjalë vampiri . Ai përfaqëson kokën e tmerrshme gjarpri të përbindëshit Medusa.

3.

Në mitologjinë e qiejve, Perseus – një hero i madh i përshkruar shpesh i hipur mbi Pegasus, Kalin Fluturues – vrau Medusën. Më pas, ai përdori kokën e Meduzës në avantazhin e tij, duke ia treguar Cetusit përbindëshit të detit për ta kthyer në gur. Ndoshta të lashtët e lidhnin shkëlqimin e ndryshueshëm të këtij ylli me syrin e keq, që bën syrin e Medusës.

Gorgon Medusa kishte gjarpërinj në vend të flokëve.  Eek!  Nëpërmjet Wikimedia dhe CaravaggioGorgon Medusa kishte gjarpërinj në vend të flokëve. Eek! Imazhi nëpërmjet Ëikimedia/ Caravaggio .

Algol është një yll i ndryshueshëm

Duke shkelur syrin? Po. Algol është një yll i njohur i ndryshueshëm, i cili rritet dhe zbehet në shkëlqim.Vëzhguesit e hershëm të yjeve me siguri dinin për ndryshimin e shkëlqimit të tij. Kjo ndoshta i bëri ata të emëronin yllin me sjellje të çuditshme në një qiell plot me yje që shkëlqejnë vazhdimisht për një demon mitologjik.Ka shumë yje të ndryshueshëm të njohur nëpër qiej, por Algol mund të jetë më i famshmi nga të gjithë. Ylli Demon shkëlqen dhe zbehet me rregullsinë e orës, duke përfunduar një cikël në dy ditë, 20 orë dhe 49 minuta. Plus, ju mund ta shikoni të gjithë ciklin e tij vetëm me syrin tuaj.Variacioni i Algol është i lehtë për t’u vëzhguar. Në rastin më të shndritshëm, Algol shkëlqen rreth tre herë më shumë sesa në rastin më të dobët. Kur arrin shkëlqimin maksimal, Algol përputhet me shkëlqimin e yllit të afërt  me magnitudë të dytë Almach. Minimumi, prodhimi i dritës së Algol zbehet në atë të yllit Epsilon Persei.

Astronomia moderne ka zbuluar sekretin e ndryshimeve të humorit të Algolit. Është një yll binar që eklipson . Ky lloj binar është i përbërë nga dy yje, ku secili yll rrotullohet rreth tjetrit. Nga Toka, ne shohim rrafshin orbital të këtij ylli binar pothuajse saktësisht buzë-në. Prandaj, kur zbehja e dy yjeve lëkundet përballë yllit më të ndritshëm, ne shohim Algol në shkëlqimin minimal.

Si të gjeni Algol

Ylli i Demonit është i lehtë për t’u gjetur. Grafiku ynë i qiellit tregon qiellin verilindor për mbrëmjet e vjeshtës, veçanërisht rreth Halloëeen.

Konstelacioni i dukshëm në formë Ë ose M Cassiopeia   ju mundëson të hipni në Perseus   . Shikoni poshtë Cassiopeia-s drejt horizontit për të dalluar formën e varur të akullit të Perseut. Në të djathtë të akullit është Algol. Në gjerësinë e mesme veriore, Ylli Demon shfaqet për të paktën një pjesë të natës gjatë gjithë vitit. Por shihet më mirë në qiellin e mbrëmjes nga vjeshta në pranverë. Është e dukshme në qiellin verilindor në vjeshtë, shkëlqen lart në dimër, pastaj lëkundet në qiellin veriperëndimor në pranverë.

Tabelë antike me yje gravurë me heroin grek me shpatën në njërën dorë dhe kokën e Medusës në tjetrën.Perseu dhe Medusa nga Uranografia nga Johannes Hevelius. 

Përfundimi: Algol ka pseudonimin Ylli Demon sepse përfaqëson kokën e Medusa. Ky yll i ndryshueshëm ndoshta i intrigoi të lashtët me sjelljen e tij të paqëndrueshme.

Bruce McClure

About Post Author