Kush janë planetët e afërt të banueshëm në Alpha Centauri?


A mund të ketë planetë të banueshëm – apo edhe vetë jetë – në sistemin yjor më të afërt me diellin tonë? Kjo është pyetja që shkencëtarët duan t’i përgjigjen, dhe më 17 nëntor 2021, ata njoftuan një mision të ri teleskopi hapësinor të quajtur TOLIMAN për të zbuluar nëse ka ndonjë planet të banueshëm aty pranë në sistemin më të afërt të yjeve, Alpha Centauri . T

Teleskopi TOLIMAN, i cili qëndron për Monitorimin Interferometrik të Locusit të Orbitës së pjeses sonë Astronomike, është gjithashtu një emër i vjetër arab për Alpha Centauri. Shkencëtarët projektuan me porosi TOLIMAN për të kërkuar botë, rreth fqinjëve tanë yjorë.

Sistemi yjor më i afërt me sistemin tonë

Alpha Centauri është sistemi yjor më i afërt me diellin tonë, në pak më shumë se 4 vite dritë larg. Megjithatë, ndryshe nga dielli ynë, ai përbëhet jo nga një, por nga tre yje.

 Dy prej tyre janë të ngjashëm me diellin dhe tjetri është një xhuxh i kuq . Dy yjet e ngjashëm me diellin, Alpha Centauri A dhe Alpha Centauri B, janë vetëm 4.37 vite dritë larg nesh. Xhuxhi i kuq që rrotullohet rreth tyre, Proxima Centauri , është vetëm 4.25 vite dritë larg.

Deri më tani, nuk ka planetë të konfirmuar rreth dy yjeve kryesorë ( ndonëse dyshohet për njërin ). Por ekziston një planet i njohur që rrotullohet rreth Proxima Centauri. Ky planet, Proxima Centauri b , ka klasifikimin e një super-Toke megjithëse është pak më i madh se Toka. (Masa e tij është 1,27 Toka dhe diametri i vlerësuar është 1,08 Toka.) I zbuluar në vitin 2016, ai rrotullohet brenda zonës së banueshme të yllit, rajoni ku temperaturat janë të përshtatshme për të ekzistuar uji i lëngshëm. Duhen 11.2 ditë për të përfunduar një orbitë rreth yllit.

Pak më shumë dihet për këtë botë deri më tani, por sigurisht që kërkon studim të mëtejshëm. Të qenit afërsisht me të njëjtën madhësi si Toka dhe në zonën e banueshme, nuk dëshmon në vetvete se është e banueshme, por mund të jetë. Dhe, nëse ekziston një planet, a mund të ketë të tjerë, ende të pazbuluar?

Dy yjet kryesore të sistemit  Alfa Centauri , 4,37  vite drite  nga Toka. Ata, së bashku me Proxima Centauri Prjanë sistemi yjor më i afërt me sistemin tonë. 

Planetët e afërt të banueshëm rreth Alpha Centauri?

TOLIMAN do të kërkojë për planetë të tjerë rreth Proxima Centauri dhe planetë shtesë në sistemin Alpha Centauri. Ato në zonën e banueshme të ndonjë prej yjeve, sigurisht, do të ishin me interes kyç.

 Pete Worden , drejtor ekzekutiv i Breakthrough Initiatives, tha në një deklaratë :

Fqinjët tanë më të afërt yjor – sistemet Alpha Centauri dhe Proxima Centauri – po rezultojnë të jenë jashtëzakonisht interesante. Misioni TOLIMAN do të jetë një hap i madh drejt zbulimit nëse planetë të aftë për të mbështetur jetën ekzistojnë atje.

Veçanërisht, edhe pas zbulimit të mijëra ekzoplaneteve, ne ende dimë pak për planetët rreth yjeve më të afërt në zonen diellore. Peter Tuthill , udhëheqës i projektit për TOLIMAN, tha:

Astronomët kanë akses në teknologji të mahnitshme që na lejojnë të gjejmë mijëra planetë që rrotullohen rreth yjeve nëpër shtrirjet e gjera të galaktikës. Megjithatë, ne nuk dimë asgjë për oborrin tonë qiellor. Është një problem modern të kesh; ne jemi si urbanistë të aftë për rrjetin, lidhjet e të cilëve në mediat sociale janë globale, por ne nuk njohim askënd që jeton në bllokun tonë.

Tuthill vazhdoi:

Njohja me fqinjët tanë planetarë është jashtëzakonisht e rëndësishme. Këta planetë pranë derës janë ata ku ne kemi perspektivat më të mira për të gjetur dhe analizuar atmosferat, kiminë e sipërfaqes dhe ndoshta edhe gjurmët e gishtërinjve të një biosfere: sinjalet tentative të jetës.

Peter Tuthill në Universitetin e Sidneit është drejtuesi i projektit TOLIMAN. 

Projekti TOLIMAN

Puna për projektin filloi prillin e kaluar. TOLIMAN është një bashkëpunim i Breakthrough Initiatives ,Saber Astronautics   dhe Jet Propulsion Laboratory të NASA-s .

Pete Klupar , inxhinier kryesor i Breakthrough Watch (pjesë e Breakthrough Initiative), tha:

Këta planetë aty pranë janë vendi ku njerëzimi do të ndërmarrë hapat tanë të parë në hapësirën ndëryjore duke përdorur sonda robotike futuriste me shpejtësi të lartë. Nëse marrim parasysh disa dhjetëra yje më të afërt, ne presim që një pjesë e vogël e planetëve shkëmborë si Toka që orbitojnë në distancën e duhur për të pasur ujë të lëngshëm sipërfaqësor.

Një pjesë e financimit për projektin vjen nga Saber Astronautics, e cila mori 788,000 dollarë në grantin e Investimeve Ndërkombëtare në Hapësirë: Zgjeroni Kapacitetin nga qeveria australiane. Përveç kësaj, Saber do të ofrojë gjithashtu mbështetje për operacionet e misionit të fluturimit në hapësirë, të tilla si komunikimet dhe komanda satelitore, menaxhimi i trafikut hapësinor dhe shërbime të tjera fluturimi. Siç vërehet nga Tuthill:

Sabre është një pjesë kritike e misionit.

Sipas CEO të Saber, Jason Held :TOLIMAN është një mision për të cilin Australia duhet të jetë shumë krenare. Është një teleskop hapësinor emocionues, i përgjakshëm, i furnizuar nga një bashkëpunim ndërkombëtar i jashtëzakonshëm. Do të jetë një gëzim të fluturosh këtë zog.

Një teleskop hapësinor për planetët e banueshëm aty pranë

Ndryshe nga fokusi i TOLIMAN në lagjen tonë të afërt, teleskopët e tjerë, si Kepler dhe TESS , janë fokusuar në yje më të largët. Megjithatë, kërkimi i tyre rreth yjeve më të afërt dhe më të shndritshëm kërkon akordim shtesë të instrumenteve. Siç tha Eduardo Bendek në JPL:

Misioni ynë TOLIMAN do të nisë një teleskop hapësinor të projektuar me porosi që bën matje jashtëzakonisht të mira të pozicionit të yllit në qiell. Nëse ka një planet që rrotullohet rreth yllit, ai do ta tërheqë yllin duke tradhtuar një lëkundje të vogël, por të matshme.

Më konkretisht, modeli i pasqyrës së bebëzës difraktive përhap dritën e yjeve në një model kompleks lulesh. Kjo e bën më të lehtë shfaqjen e detajeve të imta të nevojshme për të zbuluar lëkundjet e vogla që një planet do të bënte në lëvizjen e yllit.

TOLIMAN mbush një vend të rëndësishëm në studimin e ekzoplaneteve , duke i kërkuar ato rreth yjeve më të afërt. Siç është vënë re, kjo detyrë në fakt ka qenë më e vështirë, deri më tani, sesa gjetja e planetëve rreth yjeve më të largët. TOLIMAN do të fokusohet në zbulimin e këtyre botëve, nëse ato janë atje. Çfarë do të gjejë?

Përfundimi: Një mision i ri teleskopi hapësinor i projektuar me porosi i quajtur TOLIMAN do të kërkojë planetë të banueshëm aty pranë në sistemin yjor më të afërt me Tokën, Alpha Centauri.

Paul Scott Anderson

.

Paul Scott Anderson

About Post Author