Kuvendi Ndërkombëtar i Studimeve Albanologjike nga datat 24-28 nëntor në Tiranë


Mbahet nga datat 24-28 nëntor në tiranë

KUVENDI NDËRKOMBËTAR I STUDIMEVE ALBANOLOGJIKE

MBAHET NGA DATAT 24-28 NËNTOR NË TIRANË

Në një njoftim Akademia e Shkencave e Shqipërisë  shkruan:

Në datat 24-28 nëntor në Tiranë do të mbahet Kuvendi Ndërkombëtar i Studimeve Albanologjike.

Akademia e Shkencave e Shqipërisë, në bashkëpunim me Akademinë e Shkencave dhe Arteve të Kosovës, organizojnë

Kuvendin Ndërkombëtar të Studimeve Albanologjike.

Institucione mbështetëse:

Akademia e Studimeve Albanologjike

Universiteti i Tiranës

Universiteti i Elbasanit

Universiteti i Shkodrës

Universiteti i Prishtinës

Instituti Albanologjike Prishtinë

Instituti i Historisë, Prishtinë

Kuvendi Ndërkombëtar i Studimeve

Albanologjike (24-28 nëntor 2021)

https://drive.google.com/…/1ApycëCc…/vieë…

Program

I. Komiteti organizues:

Akad. Skënder Gjinushi, bashkëkryetar;

Akad. Mehmet Kraja, bashkëkryetar;

Prof. dr. Artan Hoxha, anëtar;

Akad. Marenglen Verli, anëtar;

Prof. dr. Skënder Topi, anëtar;

Prof. dr. Suzana Golemi, anëtar;

Akad. Eqrem Basha, anëtar;

Akad. Ali Aliu, anëtar;

Akad. Kujtim Shala, anëtar;

Prof. dr. Lindita Rugova, anëtar;

Prof. dr. Hysen Matoshi, anëtar.

II. Komiteti shkencor:

Akad. Pëllumb Xhufi, bashkëkryetar (ASHSH);

Akad. Eqrem Basha, bashkëkryetar (ASHAK);

Akad. Ethem Likaj, anëtar;

Akad. Sabri Hamiti, anëtar;

Akad. Kujtim Shala, anëtar;

Akad. Jusuf Bajraktari, anëtar;

Prof. dr. Neritan Ceka, anëtar;

Prof. dr. Sabri Laçi, anëtar;

Prof. dr. Valter Memisha, anëtar;

Akad. Shaban Sinani, anëtar;

Akad. asoc. Kristina Jorgaqi, anëtar.

d. Ismail Kadare, bashkëkryetar;

Akad. Francesco Altimari, bashkëkryetar;

Akad. Rexhep Ismajli, bashkëkryetar;

Akad. Luan Starova, bashkëkryetar;

Akad. Rexhep Qosja, bashkëkryetar;

Akad. Muzafer Korkuti, anëtar;

Akad. Edi Shukriu, anëtar;

Akad. Peter Schreiner, anëtar;

Akad. Johannes Koder, anëtar;

Akad. Peter Bartl, anëtar;

Akad. Titos Jochalas, anëtar;

Akad. Pierre Cabannes, anëtar;

Prof. dr. Brian Joseph, anëtar;

Prof. dr. Alexander Rusakov, anëtar;

Prof. dr. Irena Saëicka, anëtar;

Prof. dr. Lucia Nadin, anëtar;

Prof. dr. Petya Assenova, anëtar;

Akad. Răzvan Theodorescu, anëtar;

Prof. dr. Noel Malcolm, anëtar;

Prof. dr. Aleksandër Meksi, anëtar;

Prof. dr. Zheng Engbo, anëtar.

E enjte, 25 nëntor 2021

Seanca e hapjes: 09.00-10.00

Salla Queen Geraldine, hotel “Plaza”

Fjalë hapjeje dhe përshëndetje nga përfaqësues të institucioneve organizatore.

Seanca e parë plenare: 10.30-13.30

Salla Queen Geraldine, hotel “Plaza”

Drejtojnë seancën: Pëllumb Xhufi, Irena Saëicka, Rexhep Ismajli

1. Pierre Cabannes (Francë) – Des communautés ethniques à l’édification d’un État: évolution en Illyrie méridionale;

2. Neritan Ceka (Shqipëri) – Poleogeneza dhe disa çështje themelore të qytetit ilir;

3. José M. Floristán (Spanjë) – Report of Albania ëritten by George de Oliste (Dolisti) Tassouchich and addressed to the count of Benavente, viceroy of Naples (1607);

4. Irena Saëicka (Poloni) – Shqipja, një pasqyrë e fazave universale të zhvillimit të rrokjes;

5. Rexhep Ismajli (Kosovë) – Idetë për prejardhjen e shqipes dhe të shqiptarëve në ish-Jugosllavi;

6. Pëllumb Xhufi (Shqipëri) – Shekulli XI dhe shqiptarët: nga aleatë e isopolitë të Bizantit në rebelë e armiq të tij;

7. Lucia Nadin (Itali) – Venezia e Albania: bilancio di studi e piste future di ricerca;

8. Boban Petrovski (Maqedoni e Veriut) – Albanians in North-ëestern part of today North Macedonia in the XIVth century documentary materials;

9. Claudia Antonetti (Itali) – Ëestern Greece, Epirus and Illyria: historiographical perspectives 60 years after Ettore Lepore’s Research on ancient Epirus;

10. Sabri Hamiti (Kosovë) – Poetikë apo histori.

Seancat e para paralele të pasdites: 15.30-17.00

I. Arkeologji dhe histori:

Salla Queen Geraldine A, hotel “Plaza”

Drejtojnë seancën: Italo Sarro, Skënder Muçaj

1. Skënder Muçaj dhe Suela Xhyheri (Shqipëri) – Një panoramë e jetës dhe hapësirës urbane gjatë gjysmës së dytë të shek. VI dhe gjysmës së parë të shek. VII në territorin e Shqipërisë së sotme;

2. Italo Sarro (Itali) – Percorsi migratori degli Albanesi in Italia (secc. XV-XVIII);

3. Gëzim Hoxha (Shqipëri) – Nga toga e nëpunësit romak tek rasoja e dinjitarit paleokristian: dukuri transformuese në kulturën materiale të Antikitetit të vonë në provincat jugore të Ilirikut;

4. Maria Teresa Morelli (Itali) – Identità culturale e politica della Calabria albanese del XIX secolo nel teatro di Domenico Mauro;

5. Naser Ferri (Kosovë) – Lidhjet e Dardanisë me kulturat mesdhetare;

6. Zana Hoxha (Kosovë) – Veçoritë arkitektonike të kishave paleokristiane në territorin e Kosovës;

7. Jani Koçillari (Shqipëri) – Alexandër Mollosi, Epiri dhe Magna Graecia.

II. Gjuhësi:

Salla Queen Geraldine B, hotel “Plaza”

Drejtojnë seancën: Bardhyl Demiraj, Brian D. Joseph

1. Brian D. Joseph (SHBA) – Ligjet për bletët në kontekstin e tyre indo-europian;

2. Ëalter Breu (Gjermani) – The Albanian verb system in situations of language contact;

3. Cătălina Vătăşescu (Rumani) – Shtresa etimologjike në terminologjinë e zakoneve juridike shqiptare;

4. Andrea di Giuseppe (Itali) – “Tibi dabo claves” (“I ëill give unto thee the keys” – Matth. 16:19): the church of St. John the Baptist in Derven (Kruja) and a Deesis ëith S. Peter and Paul;

5. Bardhyl Demiraj (Gjermani) – Albanische Mikrotoponymie im ethnolinguistischen Kontext – On Pllana als Fallstudie;

6. Olav Hackstein (Gjermani) – Preverbation in Albanian in historical perspective;

7. Simona Marchesini (Itali) – Le relazioni linguistiche tra Messapia e Illyria: lo stato della ricerca.

III. Antropologji:

Salla Marin Barleti, hotel “Plaza”

Drejtojnë seancën: Genc Sulçebe, Aleksandër Dhima

1. Ilia Mikerezi (Shqipëri) – Lidhjet gjenetike të popullatave shqiptare vlerësuar sipas metodave molekulare dhe sipas izonimisë;

2. Guido Barbujani (Itali) – European population structure and phenotypic traits inferred from ancient DNA;

3. Genc Sulçebe (Shqipëri) – Studimi i polimorfizmit gjenetik të “kompleksit madhor të pajtueshmërisë indore” (HLA) në popullatën shqiptare dhe impakti i saj në analizën e distancave gjenetike midis shqiptarëve dhe popullatave të tjera europiane;

4. Aleksandër Dhima (Shqipëri) – Aspekte etnogjenetike lidhur me shqiptarët dhe paraardhësit e tyre në optikën e antropologjisë;

5. Davide Pettener (Itali) – Lidhur me gjenetikën e popullatave arbëreshe të Italisë së Jugut;

6. Gjergj Bojaxhi dhe Alban Lauka (Shqipëri) – Prejardhja gjenetike e linjave mashkullore shqiptare sipas një kampioni prej 1300 rezultatesh.

IV. Studime letrare:

Salla Dora d’Istria, hotel “Plaza”

Drejtojnë seancën: Russana Hristova-Beyleri, Roland Zisi

1. Russana Hristova-Beyleri (Bullgari) – Shkrimtari dhe identiteti: Thoma Kacori dhe uniteti i shqiptarëve në Ballkan;

2. Roland Zisi (Shqipëri) – Për një histori alternative të letërsisë shqipe;

3. Ke Jing (Kinë) – From Mother to Other, from Other to Mother, identity question in the Kadare’s ëorks;

4. Fatmir Sulejmani (Maqedoni e Veriut) – Për një histori të plotë të letërsisë shqipe;

5. Nysret Krasniqi (Kosovë) – Motivi i urrejtjes në letërsinë shqipe;

6. Ermir Xhindi (Shqipëri) – Poetika e urës: Kadare e Andrić;

7. Arben Hoxha (Kosovë) – Identiteti letrar dhe autenticiteti në letërsi;

8. Klara Kodra (Shqipëri) – “Andrra e jetës” e Mjedës dhe leximet e saj të mundshme.

Seancat e dyta paralele të pasdites, 17.30-19.30

I. Arkeologji dhe histori:

Salla Queen Geraldine A, hotel “Plaza”

Drejtojnë seancën: Christian Voss, Ferit Duka

1. Ferit Duka (Shqipëri) – Realitete osmane në Shqipërinë e jugut: popullsia dhe ekonomia në kazanë e Gjirokastrës gjatë shek. XVI;

2. Iliaz Rexha (Kosovë) – Prania e popullsisë shqiptare në arealin e Dardanisë – Kosovës mesjetare, para pushtimit osman sipas burimeve sllave dhe osmane të shek. XIV-XV;

3. Thomas Frashëri (Shqipëri) – Sava Pasha, dijetar, veprimtar, konspirator? – një faqe e panjohur e Rilindjes Kombëtare në shekullin e Abdyl-Hamitit II;

4. David Hosaflook (SHBA) – Shkrimet e misionarëve protestantë për shqiptarët në fillesat e Rilindjes Kombëtare;

5. Christian Voss & Agata Rogoś (Gjermani) – Albanian question and interdisciplinary border and migration studies;

6. Jusuf Osmani (Kosovë) – Dëbimi i shqiptarëve në sanxhaku i Nishit më 1877-1878;

7. Ledia Dushku (Shqipëri) – Veprimtaria e arbëreshëve të Italisë në optikën e dokumentacionit austro-hungarez (1895-1897).

II. Gjuhësi:

Salla Queen Geraldine B, hotel “Plaza”

Drejtojnë seancën: Evalda Paci, Aleksandra Dugushina

1. Ethem Likaj (Shqipëri) – Për burimin e dëshirores së shqipes;

2. Aleksandra Dugushina (Rusi) – Diaspora e shqiptarëve në Ukrainë: roli i gjuhës në përfaqësimin e identitetit etnik në kohën e sotme;

3. Aristotel Spiro (Shqipëri) – Prokliza binare dhe enkliza shquese: dy anë të të njëjtit proces evolutiv tipologjik të gjuhës shqipe;

4. Evalda Paci (Shqipëri) – Koncili i Trentit (1545-1563) në një panoramë vëzhgimesh mes historiografisë dhe studimeve letrare;

5. Linditë Sejdiu Rugova dhe Milote Sadiku (Kosovë) – Plotësit, përcaktorët, rrethanorët: çështje të klasifikimit teorik dhe të zbatimit praktik në shqipen;

6. Blertë Ismajli (Kosovë) – Trajtimi i mënyrave të foljes në studimet për shqipen;

7. Begzad Baliu (Kosovë) – Probleme të metodës së kërkimit të onomastikës në Kosovë.

III. Antropologji:

Salla Marin Barleti, hotel “Plaza”

Drejtojnë seancën: Dhori Q. Qirjazi, Rigels Halili

1. Zymer Neziri (Kosovë) – Eposi i kreshnikëve në pesë shtete të Ballkanit, gjendja në fillim të shekullit XXI;

2. Dhori Q. Qirjazi (Greqi) – Vështrim krahasues i këngëve popullore greke dhe shqiptare të shek. XIX, para dhe pas kryengritjes së vitit 1821;

3. Donato Martucci (Itali) – Il fenomeno delle “virgjineshë” in una prospettiva storico-antropologica;

4. Elena P. Stefanidou, Enkeled Bilali (Selanik) – “Mos ki merak, patriot”: Albanian identity issues in modern Greek literary ëorks;

5. Shaban Sinani (Shqipëri) – Identifikime mesjetare europiane në eposin heroik legjendar përmes etnonimeve;

6. Panajot Barka (Shqipëri) – Fqinjët në eposin shqiptar të kreshnikëve;

7. Rigels Halili (Poloni) – Këngët kreshnike dikur dhe sot – një vështrim nga pikëpamja e teorisë së oralitetit;

8. Albana Velianj (Shqipëri) – Mendësi të një stadi parafamiljar në ritet tradicionale shqiptare.

IV. Studime letrare:

Salla Dora d’Istria, hotel “Plaza”

Drejtojnë seancën: Nerimane Kamberi, Josif Papagjoni

1. Kujtim M. Shala (Kosovë) – Metonimia: letërsia shqipe dhe identiteti;

2. Kristaq Jorgo (Shqipëri) – Çështje të historishkrimit të letërsisë shqipe;

3. Bajram Kosumi (Kosovë) – Letërsia nga burgu, çështje të studimit dhe të vendit të saj në historinë e letërsisë shqipe;

4. Osman Gashi (Kosovë) – Letërsia shqipe dhe migrimi (dhimbja, nostalgjia a triumfi i jetës);

5. Josif Papagjoni (Shqipëri) – Kur nisi formësimi i teatrit (1920-1939);

6. Nerimane Kamberi (Kosovë) – Letërsia migrante si marrëdhënie e shkrimtarit me vendin e prejardhjes dhe vendit të migrimit;

7. Eldon Gjikaj (Shqipëri) – “Parime estetike” të De Radës dhe estetika e romantizmit (një vështrim krahasues);

8. Arbnora Dushi (Kosovë) dhe Olimbi Velaj (Shqipëri) – Balada e murimit në kontekst ndërballkanik: çështja e origjinës nën dritën e disa interpretimeve.

E premte, 26 nëntor 2021:

Seanca e parë plenare, 08.30-10.30

Salla Queen Geraldine, hotel “Plaza”

Drejtojnë seancën: Marenglen Verli, Gianluca Tagliamonte, Gjon Berisha

1. Gianluca Tagliamonte (Itali) – Some considerations on the archaeological presence of the Illyrian helmet in preRoman Italy;

2. Adem Bunguri (Shqipëri) – Rivlerësimi i hipotezës së migracionit “kurgan” sipas evidencës arkeologjike nga Shqipëria dhe Kosova;

3. Peter Schreiner (Gjermani) – La storia di un tesoro albanese: il vangelo di Korçë;

4. Jasna Jeličić-Radonić (Kroaci) – Bronze coins of Dyrrhachium from archaeological researches into Pharos;

5. Marenglen Verli (Shqipëri) – Situata demografike, etnike e fetare në viset shqiptare të Veriut në vitin 1877 sipas vlerësimit të diplomacisë austrohungareze;

6. Lovorka Čoralić (Kroaci) – Albanian immigrants to Venice from the Middle Ages to the end of the XVIIIth century;

7. Gjon Berisha (Kosovë) – Të dhëna të panjohura për praninë e familjes shqiptare Deshpali në Dubrovnik në fillim të shek. XIV;

8. Albert Doja (Francë) – Sprovë për një vështrim antropologjik mbi historinë, gjendjen dhe arritjet e mëtejshme në studimet shqiptare.

Seanca e dytë plenare, 11.00-13.30

Salla Queen Geraldine, hotel “Plaza”

Drejtojnë seancën: Floresha Dado, Bardh Rugova, Apollon Baçe

1. Roberto Perna (Itali) – Dinamiche insediative nella valle del Drino in età antica;

2. Apollon Baçe (Shqipëri) – Anatomia e mbishkrimit të dy medaurve;

3. Bahri Beci (Shqipëri) – Bashkësia gjuhësore ballkanike në dritën e të dhënave të gjuhës shqipe;

4. Matteo Mandalà (Itali) – Mbi emigracionin shqiptar gjatë shek. XV-XVIII: rasti i Istrisë;

5. Bardh Rugova (Kosovë) – “Miti” i theksit në shqipen;

6. Floresha Dado (Shqipëri) – Sfidat e shkencës albanologjike në hartimin e historisë së letërsisë shqiptare;

7. Blerina Suta (Itali) – Miti ovidian i “Gjenezës” në interpretimin dygjuhësh të Bogdanit.

Seancat e para paralele të pasdites: 15.30-17.00

I. Histori:

Salla Queen Geraldine A, hotel “Plaza”

Drejtojnë seancën: Ermal Baze, Lulëzim Lajçi

1. Ayten Ardel (Turqi) – Konsullatat e huaja dhe veprimtaritë në Shqipëri në shek. XIX;

2. Ermal Baze (Shqipëri) – Roli i krishterimit perëndimor dhe institucioneve kishtare në komunën qytetare të Shkodrës në fillim të mesjetës së vonë (fundi i shek. XIII – gjysma e parë e shek. XIV);

3. Lulëzim Lajçi (Kosovë) – Dy luftërat e Kosovës (1389 e 1448) dhe papajtueshmëritë midis mitit dhe së vërtetës shkencore;

4. Dorian Koçi (Shqipëri) – Simbolet europiane të Ali pashë Tepelenës: heraldika;

5. Memli Sh. Krasniqi (Kosovë) – Kundërshtitë sociale dhe religjioze në sanxhakun e Vuçitërnës dhe të Shkupit në gjysmën e parë të shekullit XIX;

6. Irakli Koçollari (Shqipëri) – Njoftime të reja mbi fillesat e nacionalizmit dhe përpjekjeve për shtetformim tek shqiptarët;

7. Zhuljeta Kadilli dhe Florinka Gjevori (Shqipëri) – Aspekte të jetës sociale të familjeve të mëdha në sanxhakun e Elbasanit në kapërcyell të shekullit XIX;

8. Agron Alibali (SHBA) – Çështja shqiptare në “Albaninë e vogël” të Konicës.

II. Gjuhësi:

Salla Queen Geraldine B, hotel “Plaza”

Drejtojnë seancën: Giuseppina Turano, Aljula Jubani

1. Leonardo Maria Savoia & Benedetta Baldi (Itali) – Internal inflection in the verb of Shkodër Gheg: vocalic length and color;

2. Sergio Neri (Gjermani) – Einige neue albanischen Etymologien aus dem DPEËA – Digitales Philologisch-Etymologisches Ëörterbuch des Altalbanischen (15.-18. Jahrhundert);

3. Giuseppina Turano dhe Flora Koleci (Itali) – Analizë dhe riklasifikim i disa ndërtimeve sintaksore sipas parimeve të gramatikёs gjenerative;

4. Tomorr Plangarica (Shqipëri) – Gjuhësia e zbatuar dhe prurjet teorike në studimin e shqipes në periudhën e tanishme;

5. Artur Karasiński (Poloni) – Polifunksionaliteti i prapashtesës -ës [ø] në sistemin fjalëformues të gjuhës moderne shqipe;

6. Aljula Jubani (Shqipëri) – Mbi prirjet e normës fonetike të shqipes së sotme;

7. Eda Derhemi (SHBA) – Si ta shkruash sot arbërishten – hulumtim krahasues;

8. Ali Jashari – Shtresa e idiomave ndërgjuhëshe në ligjërimin e shkruar të shqipes.

III. Antropologji:

Salla Marin Barleti, hotel “Plaza”

Drejtojnë seancën: Andrea Pieroni, Nazim Gruda

1. Nazim Gruda (Gjermani-Shqipëri) – Bujqësia, dëshmi e kulturës së lashtë shqiptare/ Agriculture, testimony of ancient Albanian culture;

2. Andrea Pieroni (Itali) – Albanian ethnobiology as intangible cultural heritage: “Quo vadis?”;

3. Karl Hammer (Gjermani) – Albania on the crossroads of plant genetic resources;

4. Andrea Shundi (Tiranë) – Ushqimi në lashtësi dhe sot, dëshmi jetese ndejtare dhe e qytetërimit;

5. Behxhet Mustafa (Kosovë) – Përmbledhje e njohurive të përdorimeve tradicionore të bimëve në Kosovë;

6. Jani Vangjeli (Shqipëri) – Bimët endemike si dëshmitare lashtësie;

7. Nelson Çabej (ShBA) – Kultura detare tek shqiptarët përmes të dhënave gjuhësore.

IV. Studime letrare:

Salla Dora d’Istria, hotel “Plaza”

Drejtojnë seancën: Hysen Matoshi, Florian Kienzle

1. Florian Kienzle (Zvicër) – Gjinitë (genders) në letërsinë shqiptare;

2. Dhurata Shehri dhe Persida Asllani (Shqipëri) – Për një histori të krahasuar të letërsisë shqipe;

3. Agim Vinca (Kosovë) – Poezia shqipe (1945-1990), fazat e zhvillimit dhe tipet i ligjërimit;

4. Lili Sula (Shqipëri) – Shpërfaqja e formave në poetikën eksplicite të Kadaresë;

5. Hysen Matoshi (Kosovë) – Albanologjia në periodikun shkencor të Kosovës;

6. Lindita Tahiri (Kosovë) – Konstrukti ideologjik i rrëfimtarit të gjithëdijshëm në letërsinë shqipe gjatë dhe pas realizmit socialist;

7. Arian Leka (Shqipëri) – Nënshtresa mistike në krijimtarinë e Hamid Gjylbegut – vendtakimi i origjinave të përbashkëta të besimeve politike dhe fetare.

Seancat e dyta paralele të pasdites: 17.30-19.30

I. Gjuhësi:

Salla Queen Geraldine B, hotel “Plaza”

Drejtojnë seancën: Anila Omari, Elton Prifti

1. Elton Prifti (Austri) – Leksikografia digjitale në fushë të shqipes sot dhe nesër;

2. Valter Memisha (Shqipëri) – Leksikografia shqipe sot: arritje e sfida;

3. Bardhyl Demiraj (LMU) dhe Anila Omari (Shqipëri) – Leksiku historik i gjuhës shqipe (shek. XV-XVIII) në fokusin e përpunimit filologjik – etimologjik bashkëkohor;

4. Adelina Çerpja dhe Anila Çepani (Shqipëri) – Shqipja në erën digjitale: arritje e perspektiva;

5. Mimoza Priku (Shqipëri) – Rasti i leksikut vetjak autorial dhe perspektiva të reja të leksikografisë shqipe;

6. Mimoza Kore (Shqipëri) – Vështrim mbi leksikun dituror në veprën e F. M. da Lecces ”Dittionario Italiano-Albanese” (1702);

7. Philipp Ëasserscheidt (Gjermani) – Lexical semantics and the need for language corpora;

8. Besim Kabashi (Gjermani) – (Edhe) një korpus tjetër elektronik për shqipen;

9. Maximiljana Barančić (Kroaci) – Leksiku i arbnishtes së Zarës.

II. Antropologji:

Salla Marin Barleti, hotel “Plaza”

Drejtojnë seancën: Eno Koço, Holta Sina

1. Jane Sugarman (ShBA) – Grassroots musics and competing youth cultures in late socialist Kosova;

2. Oliver Gerlach (Gjermani) – The “kalimeret” of Jul Variboba’s village: the tradition of San Giorgio Albanese – Mbuzat;

3. Bernard Lortat-Jacob (Francë) – La mémoire musicale comme présence de l’autre: exemples typiques concernant quelques pays méditerranéens;

4. Vasil S. Tole (Shqipëri) – Vajtimi dhe gjuha shqipe e kënduar: gjinitë dhe fjalët e urta për vajtimin;

5. Holta Sina (Shqipëri) – Shkrimi muzikor ekfonetik në dy kodikë të AQSH dhe në një kodik të Rumanisë: vështrim krahasues;

6. Eno Koço (Shqipëri – Britani e Madhe) – Albanian identity in history and traditional performance;

7. Edmond Buharaja (Shqipëri) – Një variant i himnit “Te Deum” në arbërisht;

8. Kosta Loli (Greqi) – Mbijetesa e këngës arvanitase: vështrim historik.

III. Studime letrare:

Salla Dora d’Istria, hotel “Plaza”

Drejtojnë seancën: Ferid Hudhri, Sali Bashota

1. Ferid Hudhri (Shqipëri) – Rizbulimi i Shqipërisë nga artistët europianë;

2. Konstantinos Giakoumis (Shqipëri) – Rrugëtime identitare ballkanike të piktorit Onufër dhe të artistëve linotopitë dhe grabovanë;

3. Anton Berishaj (Kosovë) – Poetikat neo-avangarde në letërsinë shqipe;

4. Andi Rëmbeci (Shqipëri) – Kodikë të periudhës së Paleologëve në Shqipëri: të dhëna mbi artin dhe kulturën librore;

5. Sali Bashota (Kosovë) – Kritika letrare shqipe: historia e diskurseve;

6. Gëzim Aliu (Kosovë) – Elemente narrative të prozës shqipe të viteve 1920- 1944;

7. Abdullah Rexhepi (Kosovë) – Një dorëshkrim i panjohur me poezi shqipe me alfabet osman.

E shtunë, 27 nëntor 2021

Seanca e parë plenare: 09.00-11.30

Salla Queen Geraldine, hotel “Plaza”

Drejtojnë seancën: Aleksandër Rusakov, Francesco Altimari, Paskal Milo

1. Maria Morozova, M. Ovsiannikova, Alexander Rusakov (Rusi) – Studime të dialekteve të gjuhës shqipe: metoda dhe prurje të reja;

2. Francesco Altimari (Itali) – “Uji i vjedhur”: rrënjët e kulturës së lashtë europiane ndër ritet arbëreshe pranverore të “Motit të Madh” në vëmendje të UNESCO-s;

3. Giancarlo Vallone (Itali) – Il diritto alla cittadinanza degli Albanesi immigrati negli stati italiani e le consuetudini albanesi;

4. Anton Pançev (Bullgari) – Bashkëpërkimet gjuhësore bullgaro-shqiptare gjatë Rilindjes;

5. Mario de Matteis (Gjermani) – Në disa gjurmë leksikore midis mesapishtes (shek. VII-I p. Chr.) dhe shqipes;

6. Ioannis Vitaliotis (Greqi) – Lëndë ikonografike që lidhen me Kryepeshkopatën e Ohrit në pikturën kishtare bizantine dhe postbizantine (shek. XIV-XVII) në Shqipëri);

7. Aleksandër Novik (Rusi) – Arnautët e Azovit: historia, gjuha dhe kultura tradicionale;

8. Paskal Milo (Shqipëri) – Roli i nacionalizmit shqiptar dhe i Fuqive të Mëdha në shpalljen e Pavarësisë.

II. Seanca e dytë: 12.00-14.00

Agorà: paraqitjet me postera – salla Queen Geraldine

Drejtojnë seancën: Vehbi Bexheti, Leontina Gega-Musa, Shkëlqim Millaku

1. Abdurrahim Maxhuni (Kosovë) – Rreth shqipërimit dhe standardizimit të terminologjisë islame në gjuhën shqipe;

2. Adelinë Selmani (Kosovë) – Vështrim diakronik i trajtimit të onomatopeve dhe pasthirrmave të shqipes;

3. Adem Zejnullahu (Kosovë) – Figura e Adem Jasharit në këngët popullore;

4. Agron Islami (Kosovë) – Disa vendime të “Divanit” osman për ruajtjen e rendit publik në Kosovë gjatë shek. XVIII;

5. Alida Avdullari (Shqipëri) – Pushtete të huaja dhe pulsime autonomiste, shek. XII-XIV;

6. Albanë Mehmetaj (Kosovë), Kritika letrare sipas Ibrahim Rugovës;

7. Alvin Saraçi (Shqipëri) – Ndikimi i tregtisë me Venecien në ndryshimet social-kulturore në Shqipëri në shekujt XVII-XVIII;

8. Angjelina Hamza (Kosovë) – Ritualet në martesat ndërfetare në Kosovë;

9. Anila Mullahi (Shqipëri) – Poetika e prozës romanore të Dritëro Agollit;

10. Artan Xhaferaj (Shqipëri) – Teoria e sonoritetit në gjuhën shqipe;

11. Durim Abdullahu (Kosovë) – Semiosferat kulturore të arbërve: një semiotikë e përditshmërisë;

12. Esmeralda Strori (Shqipëri) – Terminologjia e informatikës në gjuhën shqipe: gjendja e sotme;

13. Fadil Grajçevci (Kosovë) – Roli dhe rëndësia e revistës letrare “Jeta e re” për zhvillimin e letërsisë shqipe në ish-Jugosllavi;

14. Fejaz Drançolli (Kosovë) – Kulla shqiptare në Kosovë;

15. Gilberta Hadaj (Shqipëri) – Mbikarakterizimi morfologjik në sistemin emëror të gjuhës shqipe;

16. Kadire Binaj, Ardita Berisha (Kosovë) – Modelet strukturore të fjalive në gjuhën shqipe;

17. Leontina Gega-Musa (Kosovë) – Drejt njё paradigme tё re nё folkloristikё;

18. Majlinda Peza-Perriu (Shqipëri) – “Testamenti politik” i Jeronim de Radës, sintezë e programit të Rilindjes Kombëtare Shqiptare.

19. Manjola Lubishtani (Kosovë) – Funksionet e markerit riformulues pra në gjuhën shqipe;

20. Meliza Krasniqi (Kosovë) – Musine Kokalari, shkrimtarja e parë shqiptare;

21. Muhamet Hamiti (Kosovë) – Anatomi e studimeve letrare shqipe;

22. Nuridin Ahmeti (Kosovë) – Roli i klerit atdhetar për ndërgjegjësimin kombëtar;

23. Sadik Mehmeti (Kosovë) – Sistemi arsimor dhe rrjeti i shkollave në Kosovë 1830-1912;

24. Shkëlqim Millaku (Kosovë) – Kontributi i Eric P. Hamp-it për shqipen dhe rumanishten;

25. Teuta Shala-Peli (Kosovë) – Rreth konsolidimit të sundimit venedikas në Durrës (1392-1396);

26. Teuta Vinca Kafexholli (Kosovë) – Rrëfim për jetën dhe vdekjen në tregimin “Natë muaji maj” të Kutelit;

27. Thoma Shkira (Shqipëri) – Trashëgimia kulturore e manastirit të vjetër të Shën Vlashit, Durrës;

28. Vehbi Bexheti (Maqedoni e Veriut) – Metafora e qëndresës dhe e shpresës së arbëreshëve në lirikat e Zef Skiro di Maxhos;

29. Yll Rugova (Kosovë) – Mbi datimin dhe autorin e alfabetit të parë origjinal shqip në Elbasan;

30. Zamira Shkreli, Bora Logu (Shqipëri) – Natyra e fjalisë së përbërë në gjuhën shqipe sipas sintaksologut Justin Rrota (vështrim analitik).

Seancat paralalele të pasdites: 15.30-17.30

I. Gjuhësi:

Salla Queen Geraldine B, hotel “Plaza”

Drejtojnë seancën: Valbona Toska, Kristina Jorgaqi

1. Eleni Bantinou (Greqi) – Albanian-Grek phraseological isoglosses in Epirus;

2. Shkumbin Munishi (Kosovë) – Konceptimi i varieteteve të shqipes në gjuhësinë shqiptare;

3. Kristina Jorgaqi (Shqipëri) – Pionierët e mendimit mbi shqipen e përbashkët;

4. Rrahman Paçarizi (Kosovë) – Fjalëformimi i shqipes: koncepte, tipologji dhe mënyra;

5. Linda Mëniku (Shqipëri) – Konektorët e tekstit në veprat e autorëve të vjetër;

6. Valbona Toska (Maqedoni e Veriut) – Ngarkesa funksionale e trajtave të shkurtra në gjuhën shqipe;

7. Naim Berisha (Kosovë) – Veçori leksikore të të folmeve të Kosovës;

8. Nexhip Mërkuri (Shqipëri) – Kujtesa historike e toponimeve në rrjedhë të kohërave: vështrim historiko-krahasues rreth toponimisë së Përmetit.

Shenjim:

Koha për kumtim në seancat plenare është 15 minuta, kurse në seancat paralele 12 minuta. Në të gjitha seancat parashikohet 30 minuta diskutim.

Shtojcë I

Paraqitja e veprave të nominuara dhe mbledhja e jurisë për shpalljen e fituesve të çmimit

“Trinia e Albanologjisë: Meyer-Pedersen-Jokli”

Datë 27 nëntor 2021, ora 18.00, në sallën “Aleks Buda”

Ceremonia e paraqitjes së të nominuarve dhe e shpalljes së fituesve;

Shpallja e vendimit të Asamblesë për pranimin e anëtarëve të nderit, me pjesëmarrjen e anëtarëve të saj;

Koncert instrumental nga formacioni Academia Albanica.

Datë 27 nëntor 2021, ora 20.00:

Mbrëmje ceremoniale dhe darka: dorëzimi i diplomave fituesve të çmimit dhe anëtarëve të rinj të nderit.

Disa kujtesa të tjera për pjesëmarrësit:

1. Darkë e mirëseardhjes nga akad. Skënder Gjinushi, Kryetar i Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, të enjten, 25 nëntor 2021, ora 20.00, në hotel Plaza.

2. Darkë miqësore nga znj. Lindita Nikolla, Kryetare e Kuvendit të Shqipërisë, të premten, 26 nëntor 2021, ora 20.00, në hotel Tirana International.

ëëë.akad.gov.al

About Post Author