Lander i NASA-s zbulon valë sizmike dhe akustike nga ndikimet e meteoroideve në Mars


Lander i NASA-s zbulon valë sizmike dhe akustike nga ndikimet e meteoroideve në Mars

Sizmometri i Eksperimentit Sizmik për Strukturën e Brendshme (SEIS) në tokëzuesin InSight të NASA-s kapi dridhje dhe tinguj nga katër shkëmbinj hapësinorë që u rrëzuan në Mars në 2020 dhe 2021; Imazhet orbitale nga Orbiteri i Zbulimit të Marsit të NASA-s dhanë të vërtetën tokësore për këto burime sizmike.

Hyrja atmosferike dhe përplasja sipërfaqësore e një meteoroidi me shpejtësi të lartë gjeneron valë tronditëse.

Këto zbërthehen në valë sizmike dhe akustike që mund të zbulohen nga sizmometrat.

Valë të tilla janë regjistruar për ngjarjet e shpërthimit ajror – ku goditësi shpërthen përpara se të arrijë në sipërfaqe – në atmosferën e Tokës dhe për formimin e një krateri të vetëm të ndikimit të vogël në Tokë.

Megjithatë, vëzhgimet gjeofizike të formimit të kraterit të ri në planetë të tjerë kanë qenë të kufizuara.

“Ndikimet janë orët e Sistemit Diellor. Ne duhet të dimë shkallën e ndikimit sot për të vlerësuar moshën e sipërfaqeve të ndryshme,” tha Dr. Raphael Garcia, një studiues në Institut Supérieur de l’Aéronautique et de l’Espace.

Dr. Garcia dhe kolegët e tij analizuan të dhënat nga instrumenti SEIS i InSight dhe identifikuan valë sizmike dhe akustike nga katër ndikime meteoride.

Të emërtuara S0533a, S0793a, S0981c dhe S0986c, këto ndikime prodhuan tërmete të vogla me një magnitudë jo më shumë se 2.0 dhe varionin midis 85 dhe 290 km (53-180 milje) nga vendndodhja e InSight në rajonin Elysium Planitia.

I pari nga katër meteoroidët e konfirmuar, S0986c, bëri hyrjen më dramatike: ai hyri në atmosferën marsiane më 5 shtator 2021, duke shpërthyer në të paktën tre copëza që secila la një krater pas.

Më pas, Orbiteri i Zbulimit të Marsit të NASA-s fluturoi mbi vendin e parashikuar të goditjes për të konfirmuar vendndodhjen.

Orbiteri përdori kamerën e tij me kontekst bardh e zi për të zbuluar tre pika të errëta në sipërfaqe.

Pasi gjetën këto pika, studiuesit përdorën kamerën HiRISE në orbiter për të marrë një pamje nga afër me ngjyra të kratereve.

“Pas tre vitesh pritjeje të InSight për të zbuluar një ndikim, ato kratere dukeshin bukur”, tha Dr. Ingrid Daubar, një studiuese në Universitetin Brown.

Pas krehjes së të dhënave të mëparshme të SEIS, shkencëtarët konfirmuan se tre ndikime të tjera kishin ndodhur më 27 maj 2020; 18 shkurt 2021; dhe 31 gusht 2021.

“Me burime sizmike të identifikuara, valët sizmike mund të përdoren për të kufizuar strukturën e brendësisë së Marsit, duke vërtetuar modelet e mëparshme të strukturës së kores dhe për të kufizuar marrëdhëniet e shkallëzimit midis distancës dhe amplitudës së valëve sizmike të krijuara nga ndikimi në Mars, duke mbështetur një lidhje midis Momenti sizmik i ndikimeve dhe momenti vertikal i ndikimit”, thanë ata.

“Gjetjet tona demonstrojnë aftësinë e sizmologjisë planetare për të identifikuar burimet sizmike të krijuara nga ndikimi dhe për të kufizuar si proceset e ndikimit ashtu edhe brendësinë planetare.”

Gjetjet u botuan  revistën Nature Geoscience .

About Post Author