Lela Dardha Kokona:Z. Nikolla Sudar,historianin që gjithë jetën e tij rendi pas historisë…


Z. Nikolla Sudar,historianin që gjithë jetën e tij rendi pas historisë, e njoh prej shume e shume vitesh.

Shijaku, si vend i vogël, me mundësoi qe te njoh mire njerëzit e punës, inteligjencen , dinjitetin e tyre, perkushtimin dhe dashurinë për njerëzit dhe punen, por dhe te ndryshmit nga masa e gjere. Duke ndjere nje detyrim per kete historian , perkthyes, autor tekstesh,veprimtar i shkelqyer ,qe ka bere aq shume per vendin qe i ngrohu shpirtin , e qe zemra i rreh per ate qytet ,Shijakun, nuk mund te mos shkruash sado pak per te, me synimin qe te jap gjykimin tim modest, per punen mbreselenese per ate zone.Ai me urtesine, modestine ,formimin, kulturen e tij te gjere, edukaten dhe miresine ,te cilat i rrezaton ne aparence,punoi per te nxjerre ne pah vlerat historike te atij vendi.Ky njeri me talent pertej njerezve te zakonshem , e beri te lexueshme historine , virtytet e njerezve te rralle te asaj zone. Guxoi te hulumtoje dhe ia doli me sukses te plote.U be historiani shijakas i besueshem si tregimtar,si nje mjeshter i narracionit ,gje qe te gjitha jo vetem i ka shkruar por dhe i ka ndjere ne shpirt me krenari pra, ka arritur ne zenit , u be pika me e lart qe arrin ne kupen qiellore per ate zone, piketisht ky historian. Nuk mund te mos shkruash per njerezit qe nuk rreshtin se shkruari per komunitetin apo bashkeqytetaret e tyre ,te cilet mbartin nje bashkesi vlerash nen lekure.Historiani shijakas, nuk pushoi se shkruari per ate zone,e cila ka nje histori te vecante, si burrat dhe grate trima e trimeresha, punetore , heronje e heroina. Z.

Nikolla Sudar punoi pa u lodhur, duke hulumtuar jeten, héroïzmin e heronjeve qe kane bere historine e atij vendi, me verprat e heroizmin e tyre.

E ndjeu si detyre te ngreje ne piedestalin qe i takon atij vendi qe i lindi dhe i burrerroi keta heronje.Historiani i ketij qyteti ka dhene aq shume kontribut ne gjithe jeten e tij per ate zone , per ate popull qe ka gjénéruar figura trimeri e heroizmi ,por dhe ngjarje te medha historike dhe per figurat qe ishin pjesemarres te ngjarjeve .E terhoqi lashtesia e atij vendi ndaj u thellua ne figurat madhore te cilet jane pjese e historise dhe identitetit te zones.Sic thote dhe vet ai : “Meritojne te perulesh me rrespekt”. Eksplorimi i tij ze nje hapsire te madhe tematike dhe shtrirje te pafund kohore . Ai, ka trajtuar shume tema te rendesishme historike te tradités, te cilat i ka paraqitur mjeshterisht. Eshte nje gure themeli pse te mos them ne historine tone shqiptare.Gerrmoi historine si nje mjeshter me “bisturi” per te nxjerre “xeheroret ” e vendit te tij qe e rriti e qe e burreroi dhe e nderoi me tituj te ndryshem.

Respekt bashkesise se vlerave dhe titujve qe mbart z. Nikolla Sudar,” Fisnikeria e Tiranes”, Mjeshter Madh”…!

Z. Nikolla Sudar,historianin që gjithë jetën e tij rendi pas historisë, e njoh prej shume e shume vitesh.

Shijaku, si vend i vogël, me mundësoi qe te njoh mire njerëzit e punës, inteligjencen , dinjitetin e tyre, perkushtimin dhe dashurinë për njerëzit dhe punen, por dhe te ndryshmit nga masa e gjere. Duke ndjere nje detyrim per kete historian , perkthyes, autor tekstesh,veprimtar i shkelqyer ,qe ka bere aq shume per vendin qe i ngrohu shpirtin , e qe zemra i rreh per ate qytet ,Shijakun, nuk mund te mos shkruash sado pak per te, me synimin qe te jap gjykimin tim modest, per punen mbreselenese per ate zone.Ai me urtesine, modestine ,formimin, kulturen e tij te gjere, edukaten dhe miresine ,te cilat i rrezaton ne aparence,punoi per te nxjerre ne pah vlerat historike te atij vendi.Ky njeri me talent pertej njerezve te zakonshem , e beri te lexueshme historine , virtytet e njerezve te rralle te asaj zone. Guxoi te hulumtoje dhe ia doli me sukses te plote.U be historiani shijakas i besueshem si tregimtar,si nje mjeshter i narracionit ,gje qe te gjitha jo vetem i ka shkruar por dhe i ka ndjere ne shpirt me krenari pra, ka arritur ne zenit , u be pika me e lart qe arrin ne kupen qiellore per ate zone, piketisht ky historian. Nuk mund te mos shkruash per njerezit qe nuk rreshtin se shkruari per komunitetin apo bashkeqytetaret e tyre ,te cilet mbartin nje bashkesi vlerash nen lekure.Historiani shijakas, nuk pushoi se shkruari per ate zone,e cila ka nje histori te vecante, si burrat dhe grate trima e trimeresha, punetore , heronje e heroina. Z.

Nikolla Sudar punoi pa u lodhur, duke hulumtuar jeten, héroïzmin e heronjeve qe kane bere historine e atij vendi, me verprat e heroizmin e tyre.

E ndjeu si detyre te ngreje ne piedestalin qe i takon atij vendi qe i lindi dhe i burrerroi keta heronje.Historiani i ketij qyteti ka dhene aq shume kontribut ne gjithe jeten e tij per ate zone , per ate popull qe ka gjénéruar figura trimeri e heroizmi ,por dhe ngjarje te medha historike dhe per figurat qe ishin pjesemarres te ngjarjeve .E terhoqi lashtesia e atij vendi ndaj u thellua ne figurat madhore te cilet jane pjese e historise dhe identitetit te zones.Sic thote dhe vet ai : “Meritojne te perulesh me rrespekt”. Eksplorimi i tij ze nje hapsire te madhe tematike dhe shtrirje te pafund kohore . Ai, ka trajtuar shume tema te rendesishme historike te tradités, te cilat i ka paraqitur mjeshterisht. Eshte nje gure themeli pse te mos them ne historine tone shqiptare.Gerrmoi historine si nje mjeshter me “bisturi” per te nxjerre “xeheroret ” e vendit te tij qe e rriti e qe e burreroi dhe e nderoi me tituj te ndryshem.

Respekt bashkesise se vlerave dhe titujve qe mbart z. Nikolla Sudar,” Fisnikeria e Tiranes”, Mjeshter Madh”…!

About Post Author