Leonidha Naqedhrami !Binomi Pali -At e Bir . .


Leonidha Naqedhrami !
___________________________________

Binomi Pali — At e Bir . . .

Puna ngulmuese dhe vyrtytet e karakterit, se ” Bukuria e artit harmonizon hijshëm me bukurinë e karakterit ” , janë dy komponentë fundamentalë të suksesit të njeriut në jetën personale dhe atë shoqërore . E sidomos kur ato bejnë një duet harmonik .
Pikërisht mbi këto komponente harmonike, Binomi Pali , At e Bir ,
ka lartësuar obeliskun e krijimtarisë së tij .
Krijimtaria artistike e tyre eshte nje shpërthim i asaj gurre te nëndheshme , e cila akumuloi gjithë jetës thesarin krijues duke e mbledhur me gurgullima artistike te mbyllura brenda vetes .
Po kur të vijë dita , te gjitha kam me i qitun , në njëmijë ngyra të bukura që nuk vdesin ! ” , thoshte i madhi Migjen .
Dhe Binomi Pali , At e Bir , është krijim i klimës së re demokratike . Por , për turp të botës , si diktatura komuniste dhe pushteti aktual ne Shqipëri , vazhdojnë të njëjtin avaz ndaj Tij .
Falë vetem sakrificave personale , gati sublime ,të Birit , Petraq Pali , për t’i dhuruar Atdheut gjeninë krijuese të Atit , Janko Pali , rilindasit iluminist , sot ne e kemi në dorë atë, për t’i dhuruar Atdheut sot mundimin e vet krijues për njëzet vjet , ne njëzet e pesë vepra artistike .
Kur sot ndokush përpiqet ç’t’i rrëmbejë Atdheut në rrukullimë katandisjen e tij , Binomi Pali , At e Bir , i falin me modesti madhështore mundimin e vet jetik .
E ky gjest , prag sakrificash sublime , na kujton Rilindasit tanë të përjetshem : Abdyl , Naim e Sami Frashërin dhe të tjerët korifej të saj .
Me kënaqësi tani mundim të pohojmë se Binomi Pali ,aktualisht, ështe nga prurësit më të mëdhenj letrare ne letërsinë shqipe .
Qëndrimi shtetëror indiferent ndaj këtij fondi artistik ështe apati ndaj vlerave kombëtare .
Burimi Pali, e gjeti persëri shtegrrjedhën e vet .
Për mua dhe ata që kanë pirë në këtë burim , është gëzim i madh !
Ujë bore , borë i ftohtë , kristal i pastër .
Sa larg nga ai uji komercial i rezervuarëve të ndenjur , që pimë nëpër bidonat plastike .
Ky burim rrjedh nga zëmra e shkëmbit , në bark të malit
Nën themelet e gurta të shtëpive tona .
Pini në atë burim dhe do ta ndjeni veten te rinj , energjikë, pini në atë burim dhe do te keni ndjesinë e freskisë nëper arteret tuaj , rijësinë e jetes .
S’ e besoni ? !
Provojeni .
Ja ,” Elena Mihallovna ” !
Dhe jam i sigurt se do të thoni menjëhere : —
Sa bukur .
Paske të drejtë !
Burimi Pali, e gjeti përsëri shtegrrjedhën e tij .
Mos shteroftë kurrë !
. . . .
Dhe ” Elena Mihallovna “
Vijon ……….

(Kush desheron vazhdimin e ketij shkrimi modest e ripublikojme …
Faleminderit )

Leonidha Naqedhrami !