Liljana Baçi:Kënga dhe poeti


Liljana Baçi:Kënga dhe poeti

Thoshte Franco Battiato i cili.sot bën vitin që nuk është më :-” Misteret e këtij universi janë të pafundme , e një ndër ta është qënia humane , po fatkeqësisht shumë prej nesh se kuptojnë fatin që na takojë si të tillë ” .
Pse e përmenda këtë ?Jo vetëm prej adhurimit për ARTISTIN si dhe kategorinë e tij , që jo më kot disa , dhe këngëtarë nuk i përmendin si këngëtarë, po.. ARTISTA……..ARTISTA
Sepse si Battiato, si Leonard Cohen, Bob Dylan( Çmimi Nobel në letërsi) janë e kan lindur POET …Poet.Janë / ishin poliedrik e kuptuan që poezia nuk të çon në asnjë vënd , ose të paktën aty ku ata donin të arrinte zëri i tyre.Duhej bashkëngjitur një tjetër zhanri. Nuk shkonte largë e vetme.
Kë thirrën në ndihmë? Artin universal – MUZIKËN.
( Yni Kadare – prozën) .Pra i ngjitën fjalës poetike melodinë e….sot i dëgjojmë , adhurojmë, i kujtojmë…e m q se në secilin prej nesh bën pjesë egoizmi i paevitueshëm , edhe xhelozohemi ndonjëherë në të ashtuquajturit poet .
E dyta pse parafrazova Battiaton -: Sepse shumë, shumë pretendues të emërimit poet , publikojnë e më entuziazëm , fraza, thënie, copa dialogjesh pa ditur kontekstin e gjerë,e , i bëjnë bindshëm disa prej t’tyret sajime filozofike naive e fëminore aq sa thithin hovacion prej aprovimit të pjesës më të madhe të kujt i lexon.- KJO ËSHTË E DUHET TË JET E PAPRANUESHME. Kjo është varfëri KULTURE e personaliteti.
UNË SE QAS….( i i lë si Lipe Shtogu)
Kjo cilësi pjesëmarrëse është cinizëm, cektësi, dhe paradhoma e secilit personalitet individual që ka mbetur i shteruar në progres kulturorë . .
SHARJET NUK JAN IKONE .
Sharjet jan jo kullimi i indinjatës vetiake , jan shkrime çasti të shkruara në muret kolektiv që s’ka shi t’i fshijë.

About Post Author