Liqene polare në Mars? 2 studime të reja shtohen në debat


Redaktori i rubrikës:”Shkencë”

Liqene me ujë të lëngshëm në polet e Marsit?

A ka liqene me ujë të lëngshëm nën kapakun e akullit polar jugor të Marsit? Përgjigja dukej se ishte një po e madhe ne vitin 2018, kur shkencëtarët shpallën provat e para për liqenet. Por tani, ai rezultat fillestar, në dukje i qartë, është bërë më i turbullt. Shkencëtarët në Austin, Teksas,pohuan në fund të janarit 2022, se “liqenet” polare të Marsit ndoshta nuk janë fare liqene, por përkundrazi shkëmb vullkanik. Pothuajse në të njëjtën kohë, shkencëtarët në San Antonio – vetëm rreth 80 milje (129 km) larg –  siguruan prova te reja qe   mbështesin idenë e liqeneve të lëngshëm nën Polin e Jugut të Marsit. Dhe kështu debati mbi liqenet në polet e Marsit është ndezur.

Shkencëtarët që gjuajnë për shkëmbinj vullkanik janë në Institutin e Gjeofizikës të Universitetit të Teksasit ) në Austin. Përkrahësit e liqeneve të lëngshëm janë në Institutin e Kërkimeve Jugperëndimore në San Antonio. Studiuesit e UTIG në Austin publikuan rezultatet e tyre  te rishikuara  nga koleget në Letrat e Kërkimeve Gjeofizike . Ekipi i SwRI  publikoi rezultatet e tyre  rishikuara nga koleget në ScienceDirect .

Të dy punimet u shfaqën në janar 2022. Studimi i dytë përfshihet gjithashtu në Letrat e Shkencës së Tokës dhe Planetare për 1 shkurt 2022.

Akull dhe ujë në Mars

Nëse ndiqni lajmet e hapësirës, ​​me siguri keni qenë të vetëdijshëm për debatin rreth ujit në Mars për dekada. Përpara shpalljes së vitit 2018 të liqeneve të mundshëm të lëngshëm në polet e Marsit, zbulimet kishin të bënin kryesisht me akullin e ujit, sasitë e mundshme të vogla të  shellireve ujore që rrjedhin përkohësisht në sipërfaqe, ose akoma më shumë prova për sasi të mëdha uji në Marsin e lashtë.

Pra, uji në Mars nuk është një temë e re. Por mundësia e liqeneve të lëngshëm në polet e Marsit është relativisht e re.

Liqene polare në Mars, apo shkëmb vullkanik?

Pra, cila është ajo? Liqene të lëngshëm apo shkëmb vullkanik? Rezulton se pas  njoftimit te vitit 2018 për liqene të mundshme nëntokësore në Mars (që provat e mëparshme erdhën nga anija kozmike Mars Express e ESA ), disa – por jo të gjithë – shkencëtarë filluan të shprehin dyshime. Dyshimet dolën kryesisht nga llogaritjet që sugjeronin se kushtet e nevojshme për të mbajtur ujin të lëngshëm në Mars ishin të pamundura.

Shkencëtari planetar  Cyril Grima në UTIG në Austin është autori kryesor i studimit të ri që sugjeron shkëmbin vullkanik si fajtor dhe jo liqenet e lëngëta. Ai në një  deklarate tha :

Që uji të mbahet kaq afër sipërfaqes, keni nevojë për një mjedis shumë të kripur dhe një burim të fortë nxehtësie të krijuar në vend. Por kjo nuk përputhet me atë që ne dimë për këtë rajon.

Këta studiues të UTIG pohojnë se pikat e ndritshme ose reflektimet e interpretuara si liqene në imazhet e radarit janë ndoshta depozitime shkëmbi vullkanik. Nga letra:

Ne zbulojmë se disa terrene ekzistuese të lidhura me vullkanin mund të prodhojnë një sinjal analog shumë të fortë bazal me atë që vërehet në kapakun polar jugor të [Marsit]. Analiza jonë forcon rastin kundër një hipoteze unike të bazuar vetëm në ujin e lëngshëm për natyrën e materialit bazal polar.Imazhi i radarit nga Mars Express në 2018. Tregon liqenin e parë të mundshëm nën akullin polar jugor. Imazhi nëpërmjet ESA / NASA / JPL / ASI / Univ. Romë/ R. Orosei et al 2018.

Shtresa imagjinare globale e akullit

Si e bënë Grima dhe ekipi i tij këtë përcaktim? Në thelb, ata morën një hartë radar të Marsit dhe e mbuluan atë me një shtresë imagjinare akulli një milje (1.6 km) e trashë. Studiuesit krahasuan tiparet sipërfaqësore të Marsit të tyre imagjinar me ato nën kapakun e vërtetë të akullit të Marsit. Dhe, siç kishin dyshuar se do të bënin, ata gjetën reflektime në të gjithë planetin të ngjashëm me ato në pole. Vendet e atyre reflektimeve përputheshin me vendndodhjet e fushave të njohura vullkanike në Mars.

Përveç kësaj, një studim i mëparshëm në vitin 2021 kishte sugjeruar se pikat e ndritshme mund të jenë  akull I kripur ne vend të ujit. Isaac Smith në Universitetin e York-ut në Toronto, i cili mendon se pikat e ndritshme mund të jenë argjila, komentoi rezultatet më të reja, duke thënë:

Mendoj se e bukura e zbulimit të Grimës është se ndërsa rrëzon idenë se mund të ketë ujë të lëngshëm nën polin jugor të planetit sot, ai gjithashtu na jep vende vërtet të sakta për të kërkuar prova të liqeneve dhe shtretërve të lumenjve të lashtë dhe për të testuar hipoteza për më gjerë. tharjen e klimës së Marsit gjatë miliarda viteve.

Ashtu si studimi origjinal që sugjeron liqene ujore në vitin 2018, studimi i ri i Grima-s bazohet në të dhënat nga radari Marsis  në orbitën Mars Express të ESA-s. Grima përdori tre vjet të dhëna të radarit MARSIS për studimin e tij.

Uji i kripur në akull ose sedimente është ende i mundur

Por ky nuk është fundi i debatit. Mos harroni … studimi i dytë, nga SwRI në San Antonio, i publikuar në të njëjtin muaj (janar 2022) tregon ujin e lëngshëm si një shpjegim të mundshëm apo edhe të mundshëm për të dhënat e radarit MARSIS.

Në studimin e dytë nga SwRI, studiuesit matën vetitë e përzierjeve shëllirë-akulli. Shllira janë thjesht ujë me përmbajtje të lartë kripërash. Ata e bënë këtë në temperatura deri në -145 gradë Fahrenheit (-98 gradë Celsius), sepse, mirë… Marsi është i ftohtë, veçanërisht në polet e tij. Gjeofizikani i SwR David Stillman I  kreu matjet e reja. Ai donte të hetonte supozimin se kapaku polar jugor i Marsit përjeton temperatura dukshëm më të ulëta se pika e shkrirjes së ujit. Por a është e vërtetë kjo?Uji mund të jetë ende i pranishëm nën kapakun e akullit polar jugor, sipas studimit të SwRI. Mund të ekzistojë si shëllirë midis kokrrave të akullit ose sedimenteve.  .

Analoge tokësore me liqenet polare në Mars

Për të adresuar këtë mundësi, Stillman dhe kolegët e tij përdorën të dhënat e publikuara më parë, simulimet dhe matjet e reja laboratorike. Bazuar në studimin e tij të ri, Stillman shpjegoi:

Liqenet e ujit të lëngshëm ekzistojnë në të vërtetë nën akullnajat në rajonet e Arktikut dhe Antarktikut, kështu që ne kemi  analoge te tokes për gjetjen e ujit të lëngshëm nën akullin [Mars]. Kripërat ekzotike që ne e dimë se ekzistojnë në Mars kanë veti të mahnitshme ‘antifriz’ duke lejuar që shëllira të mbetet e lëngshme deri në -103 gradë Fahrenheit. Ne i studiuam këto kripëra në laboratorin tonë për të kuptuar se si do t’i përgjigjeshin radarëve.

Stillman është i specializuar në zbulimin e ujit në çdo formë në trupat planetarë. Pra, përvoja e tij – mbi një dekadë – është e përshtatshme për këtë detyrë.

Shllira perkolate

Studimi u fokusua në përdorimin e shëllirë me  perkolat . Dhoma e specializuar prodhon temperatura pothuajse të lëngshme të azotit në presione të ngjashme me Marsin. Stillman vazhdoi:

Kolegët e mi italianë u afruan për të parë nëse të dhënat e mia të eksperimentit laboratorik do të mbështesin praninë e ujit të lëngshëm nën kapakun e akullit të Marsit. Hulumtimi tregoi se ne nuk duhet të kemi liqene me shëllirë perklorate dhe kloride, por se këto kripëra mund të ekzistojnë midis kokrrave të akullit ose sedimenteve dhe janë të mjaftueshme për të shfaqur një përgjigje të fortë dielektrike. Kjo është e ngjashme me mënyrën se si uji i detit ngop kokrrat e rërës në vijën bregdetare ose sesi aromatizues përshkon një llucë, por në -103 gradë Fahrenheit (-75 gradë Celsius) nën një milje akulli pranë Polit të Jugut të Marsit.

Planet rrotullues me ngjyrë të bardhë me shenja të vogla të kuqe në sipërfaqen e tij.

About Post Author