Livia-Gezim Llojdia


Livia
Gezim Llojdia
1.
Kjo foto e :Gettyimages shkruan:Gjetur gjate germimit te teatrit BUTRINT 1928.
2.
Disa te dhena.Ajo ka lindur më 30 janar 59 ose 58 pes, si vajza e Marcus Livius Drusus Claudianus nga gruaja e tij Aufidia, bija e magjistratit Marcus Aufidius Lurco. Drusilla e vogël ,që shpesh gjendet në emrin e saj sugjeron, që ajo ishte një bijë e dytë. Marcus Livius Drusus Libo, ishte vëllai i saj i adoptuar.
Ajo ndoshtaishte e martuar në vitin 43 pes.
Babai i saj e martoi me Tiberius Klaudi Nero, kushëriri i saj i statusit patrician i cili po luftonte me të në anën e vrasësve të Julius Cezarit, kundër Octavianit. Babai i saj bëri vetëvrasje në Betejën e Filipit, së bashku me Gaius Cassius Longinus dhe Marcus Junius Brutus, por bashkëshorti i saj vazhdoi të luftonte kundër Oktavianit, tani në emër të Mark Antonit dhe vëllait të tij Luci Antonius. Fëmija i saj i parë, perandori i ardhshëm Tiberius, lindi në vitin 42 pes. Në vitin 40 pes familja u detyrua të largohej nga Italia për të shmangur Triumviratin e Oktavianëve (më vonë Augustit), Markus Aemilius Lepidus dhe Mark Antonit dhe përshkrimet që filluan; dhe ashtu si shumë prej atyre që ishin të ndaluar, u bashkuan me një bir të Pompeut (Magnus, Sextus Pompeus), i cili po luftonte triumviratin nga baza e tij në Sicili.
3.
Më vonë, Livia, bashkëshorti i saj Tiberius Nero dhe djali i tyre dyvjeçar, Tiberius, shkuan në Greqi.
Pas vendosjes së paqes ndërmjet Triumviratit dhe pasuesve të Pompeius, u njoftua një amnisti e përgjithshme dhe Livia u kthye në Romë,ku ajo u prezantua personalisht me Ottavin në vitin 39 pes.
Në këtë kohë, Livia tashmë kishte një djalë, perandorin e ardhshëm Tiberius, dhe ishte shtatzënë me të dytin, Nero Claudious Drusus (i njohur gjithashtu si Drusus Plaku).
4.
Legjenda tha se: Octavian ra menjëherë në dashuri me të, pavarësisht faktit se ai ishte ende i martuar me Scribonia.
Oktaviani u divorcua nga Skribonia në vitin 39 pes, në ditën kur ajo lindi vajzën e tij, Julia .
Me sa duket rreth asaj kohe, kur Livia ishte gjashtë muaj shtatzënë, Tiberius Klaudi Nero u bind ose u detyrua nga Octaviani ,që të divorcohej nga Livia. Më 14 janar, fëmija ka lindur.
Augustus dhe Livia u martuan më 17 janar, duke hequr dorë nga periudha tradicionale e pritjes. Tiberiu Klaudi Nero ishte i pranishëm në martesë, duke e dhënë atë në martesë “ashtu siç do të bënte babai”. Rëndësia e Claudii patriarkit në oktavian dhe mbijetesa politike e Claudii Nerones janë ndoshta shpjegime më racionale për bashkimin e stuhishem.
5.
Megjithatë, Livia dhe Augustus mbetën të martuar për 51 vitet e ardhshme, pavarësisht faktit se ata nuk kishin fëmijë përveç një aborti të vetëm.
Ajo gjithmonë gëzonte statusin e këshilltarit të privilegjuar të burrit të saj,
duke e lutur atë në emër të të tjerëve dhe duke ndikuar në politikat e tij, një rol të pazakontë për një grua romake në një kulturë të mbizotëruar nga familjet pater.
——————-
6.
Pas vetëvrasjes së Mark Antonit ,pas betejës së Actium-it në vitin 31 pr.e.s, Oktaviani u rikthye në Romë, triumfues,
më 16 janar viti 27 BC, Senati i dhuroi atij titullin nderi të Augustit (“i nderuar” ose “i nderuari”). Augusi hodhi poshtë titujt monarkistë, duke zgjedhur të referonte veten si Princeps Civitatis (“Qytetari i Parë i Shtetit”) ose Princeps Senatus (“I parë në Senat”).
7.
Ai dhe Livia formuan modelin për familjet romake. Megjithë pasurinë dhe fuqinë e tyre, familja e Augustit vazhdoi të jetonte modeste në shtëpinë e tyre në kodrën Palatine.
Livia do të vendoste modelin për matrona fisnike romake.
Ajo nuk mbante as bizhuteri të tepruara, as kostume pretencioze,
ajo u kujdes për familjen dhe bashkëshortin e saj (shpesh duke i bërë rrobat e tij), gjithmonë besnikë dhe të përkushtuar. Në vitin 35 p.e.s Octaviani i dha Livias nderin e pashembullt për të qeverisur financat e veta dhe i kushtoi asaj një statujë publike.
8.
Ajo kishte rrethin e saj të klientëve dhe shtyu shumë mbrojtës në zyrat politike, duke përfshirë edhe gjyshërit e perandorëve të mëvonshëm Galba dhe Otho.
……………………………….
9.
Augustus vdiq më 19 gusht viti 14 pas Krishtit, duke u deifikuar nga Senati pak pas kësaj.
Në vullnetin e tij, ai la një te treten e pronës së tij Livias, dhe dy të tretat e tjerë për Tiberius.
Në vullnetin, ai gjithashtu e përvetësoi atë në familjen Julian dhe i dha asaj titullin nderi të Augusta. Këto dispozita lejuan Livian të ruante statusin dhe fuqinë e saj pas vdekjes së burrit të saj, nën emrin e ri të Julia Augusta.
Tacitus dhe Cassius Dio shkruan se thashethemet vazhduan se Augusti u helmua nga Livia, por këto kryesisht janë hedhur poshtë si trillime të dëmshme të përhapur nga armiqtë politikë të dinastisë.