Livia në Butrint-Nga Gezim Llojdia


Gezim Llojdia

1.

Kjo foto e Gettyimages shkruan:Gjetur gjatë gërmimit të teatrit BUTRINT 1928.

2.

Disa të dhena.Ajo ka lindur më 30 janar 59 ose 58 pes, si vajza e Marcus Livius Drusus Claudianus nga gruaja e tij Aufidia, bija e magjistratit Marcus Aufidius Lurco.

Drusilla e vogël ,që shpesh gjendet në emrin e saj sugjeron, që ajo ishte një bijë e dytë. Marcus Livius Drusus Libo, ishte vëllai i saj i adoptuar.

Ajo ndoshta ishte e martuar në vitin 43 pes.

Babai i saj e martoi me Tiberius Klaudi Nero, kushëriri i saj i statusit patrician i cili po luftonte me të në anën e vrasësve të Julius Cezarit, kundër Octavianit. Babai i saj bëri vetëvrasje në Betejën e Filipit, së bashku me Gaius Cassius Longinus dhe Marcus Junius Brutus, por bashkëshorti i saj vazhdoi të luftonte kundër Oktavianit, tani në emër të Mark Antonit dhe vëllait të tij Luci Antonius. Fëmija i saj i parë, perandori i ardhshëm Tiberius, lindi në vitin 42 pes. Në vitin 40 p.e.s familja u detyrua të largohej nga Italia për të shmangur Triumviratin e Oktavianëve (më vonë Augustit), Markus Aemilius Lepidus dhe Mark Antonit dhe përshkrimet që filluan dhe ashtu si shumë prej atyre që ishin të ndaluar, u bashkuan me një bir të Pompeut (Magnus, Sextus Pompeus), i cili po luftonte triumviratin nga baza e tij në Sicili.

3.

Më vonë, Livia, bashkëshorti i saj Tiberius Nero dhe djali i tyre dyvjeçar, Tiberius, shkuan në Greqi.

Pas vendosjes së paqes ndërmjet Triumviratit dhe pasuesve të Pompeius, u njoftua një amnisti e përgjithshme dhe Livia u kthye në Romë,ku ajo u prezantua personalisht me Ottavin në vitin 39 pes.

Në këtë kohë, Livia tashmë kishte një djalë, perandorin e ardhshëm Tiberius, dhe ishte shtatzënë me të dytin, Nero Claudious Drusus (i njohur gjithashtu si Drusus Plaku).

4.

Legjenda tha se: Octavian ra menjëherë në dashuri me të, pavarësisht faktit se ai ishte ende i martuar me Scribonia.

Oktaviani u divorcua nga Skribonia në vitin 39 p.e..s, në ditën kur ajo lindi vajzën e tij, Julia .

Me sa duket rreth asaj kohe, kur Livia ishte gjashtë muaj shtatzënë, Tiberius Klaudi Nero u bind ose u detyrua nga Octaviani ,që të divorcohej nga Livia.

Më 14 janar, fëmija ka lindur.

Augustus dhe Livia u martuan më 17 janar, duke hequr dorë nga periudha tradicionale e pritjes.

Tiberiu Klaudi Nero ishte i pranishëm në martesë, duke e dhënë atë në martesë “ashtu siç do të bënte babai”. Rëndësia e Claudii patriarkit në oktavian dhe mbijetesa politike e Claudii Nerones janë ndoshta shpjegime më racionale për bashkimin e stuhishëm.

5.

Megjithatë, Livia dhe Augustus mbetën të martuar për 51 vitet e ardhshme, pavarësisht faktit se ata nuk kishin fëmijë përveç një aborti të vetëm.

Ajo gjithmonë gëzonte statusin e këshilltarit të privilegjuar të burrit të saj,

duke e lutur atë në emër të të tjerëve dhe duke ndikuar në politikat e tij, një rol të pazakontë për një grua romake në një kulturë të mbizotëruar nga familjet pater.

——————-

6.

Pas vetëvrasjes së Mark Antonit ,pas betejës së Actium-it në vitin 31 pr.e.s, Oktaviani u rikthye në Romë, triumfues,

më 16 janar viti 27 BC, Senati i dhuroi atij titullin nderi të Augustit (“i nderuar” ose “i nderuari”).

Augusi hodhi poshtë titujt monarkistë, duke zgjedhur të referonte veten si Princeps Civitatis (“Qytetari i Parë i Shtetit”) ose Princeps Senatus (“I parë në Senat”).

7.

Ai dhe Livia formuan modelin për familjet romake. Megjithë pasurinë dhe fuqinë e tyre, familja e Augustit vazhdoi të jetonte modeste në shtëpinë e tyre në kodrën Palatine.

Livia do të vendoste modelin për matrona fisnike romake.

Ajo nuk mbante as bizhuteri të tepruara, as kostume pretencioze,

ajo u kujdes për familjen dhe bashkëshortin e saj (shpesh duke i bërë rrobat e tij), gjithmonë besnikë dhe të përkushtuar. Në vitin 35 p.e.s Octaviani i dha Livias nderin e pashembullt për të qeverisur financat e veta dhe i kushtoi asaj një statujë publike.

8.

Ajo kishte rrethin e saj të klientëve dhe shtyu shumë mbrojtës në zyrat politike, duke përfshirë edhe gjyshërit e perandorëve të mëvonshëm Galba dhe Otho.

……………………………….

9.

Augustus vdiq më 19 gusht viti 14 pas Krishtit, duke u deifikuar nga Senati pak pas kësaj.

Në vullnetin e tij, ai la një të tretën e pronës së tij Livias, dhe dy të tretat e tjerë për Tiberius.

Në vullnetin, ai gjithashtu e përvetësoi atë në familjen Julian dhe i dha asaj titullin nderi të Augusta. Këto dispozita lejuan Livian të ruante statusin dhe fuqinë e saj pas vdekjes së burrit të saj, nën emrin e ri të Julia Augusta.

Tacitus dhe Cassius Dio shkruan se thashethemet vazhduan se Augusti u helmua nga Livia, por këto kryesisht janë hedhur poshtë si trillime të dëmshme të përhapur nga armiqtë politikë të dinastisë.