“Loja e gjelbër”-Eqerem Canaj


Poezi

Drita e gjelber cmend dimrin,

rruget i ben me sy e veshe,

nata zberthyer gjoksin qiellit,

tek dhel shtrakun e vetetimave,

femrat natare gelltitin puthjet:

jeta ecen duke u rrokullisur,

ftohte ndien qyteti i diellit,

kembe zbathue e breke grisur.

Dimer i gjelber, drita qe belbiten,

i dehuri i rruges leh si qen grenjar,

vetetimat verbin fushe dijen,

si dhe dashnoret qe rendin ne gare,

eterit koten duke ndukur thonjte:

brunia e lagjes ka vene patkonjte,

troku i thate masakron heshtjen,

leviz qime, duket, rrenja e botes.

Brunen e ndjek kasapi i bardhe,

me dy hanxhare brenda capokeve,

si kale i tredhur hingellin nata,

kerkon brunia te humburin e saj,

naten pret ne bese kasapi i dehur:

zgjuhet gjarperi me luspa te verdha,

i ngritur ne arth shtyllave neone,

dihatur vdekjen nga loja e gjelber.