Luiza-Llesh Gjoka


Na ishte një shtëpizë e bardhë mes gjethesh

Sa një sy i kaltër një liqen

Zambakët ngjyrë blu nën një treme

Plot me hijeshi dhe me erë.

Luizë e bukur aty jetonte

Pendë korbi i kish flokët e saj të zez

Shtegut të blertë kur kalonte

Me shenja më fliste çdo mëngjes.

Takimin e kishim, oh ç’takime!

Rrëzë kodrës së vogël mbi liqen

Unë e përndezja me vështrime

Ajo shpupuriste flokët e zez.

Kur fjalët s’i nxirrja dot nga goja

Një letër ia lëshoja brof në dorë

Zemra sa s’më dilte nga gëzhoja

Faqet më kuqëlonin si mollë.

Aviteshim liqenit që të dy

Kur puhia rrëshqiste lehtë mbi valë

Ndalonim diku mbi një ledh përbri

Në heshtje që fliste mijëra fjalë.

E pashë prapë kur dielli ish praruar

Kur shtegut dilte nga shtëpiza

Rendja si i marrë, i vonuar

Trupi më ngjethej nga mornica.

Por një ditë ajo iku, më s’e pashë

Më kot vështroja shtegut nëpër hije

U fishk oborri me zambakë

Liqeni me valë nuk pipëtinte.

Vitet kaluan, tash është larg

Kështu ish shkruar, e tha zoti

Për Luizën e bukur kam shumë mall

Për flokët e zez, pendë korbi.