Majat e lashta kujdeseshin për pemët e shenjta të kakaos në mikroklimat e lagështa të gropave karstike


Një ekip ndërkombëtar arkeologësh nga Shtetet e Bashkuara dhe Meksika ka gjetur disa biomarkues të kakaos në tokë nga gropat karstike që janë të mbushura me gadishullin Jukatan.

Dr. Chris Balzotti ngjit një shkallë të lashtë të zbuluar në një gropë afër Coba, Meksikë. 

Majat e lashtë i konsideronin fasulet e kakaos si dhuratë nga perënditë dhe madje i përdornin ato si monedhë për shkak të vlerës së tyre.

Si i tillë, prodhimi i kokrrave të kakaos kontrollohej me kujdes nga udhëheqësit Maya të Jukatanit verior, me pemë kakao që rriteshin vetëm në pemët e shenjta.

Në kërkimin e ri, profesori Richard Terry i Universitetit Brigham Young dhe kolegët synuan të identifikonin vendndodhjet që Maya përdorën për të siguruar përzierjen e përsosur të lagështisë, qetësisë dhe hijes së kërkuar nga pemët e kakaos.

Ndërsa klima më e thatë e gadishullit të Jukatanit është e papërshtatshme për rritjen e kakaos, ata kuptuan se grupi i madh i gropave të zakonshme në gadishullin kanë mikroklimë vetëm me kushtet e duhura.

Ata kryen analiza të dheut në 11 nga ato gropa dhe zbuluan se dheu i nëntë prej tyre përmbante prova të teobrominës dhe kafeinës.

Ata gjetën gjithashtu prova të ritualeve të lashta ceremoniale – të tilla si rampat e shkallëve për procesione, gdhendje në gurë, altarë dhe oferta si nefriti dhe qeramika, duke përfshirë bishtaja të vogla kakao qeramike – në disa gropa.

“Ne kërkuam për teobrominë për disa vite dhe gjetëm kakao në disa vende që nuk e prisnim,” tha profesor Terry.

“Ne gjithashtu u mahnitëm kur pamë artefaktet ceremoniale. Studentët e mi u përplasën në një nga këto gropa dhe thanë: ‘Uau! Këtu ka një strukturë!’ Ishte një shkallë që mbushte një të tretën e gropës me gurë.”

Gjetjet tregojnë se pemët e kakaos luajtën një rol të rëndësishëm në ritualet e lashta dhe rrugët tregtare të Majave të lashta, duke ndikuar në tërësinë e ekonomisë mezoamerikane.

Një autostradë Maya 70 milje në zonën që ishte arteria kryesore për tregtinë kalon pranë qindra gropave, kështu që ka të ngjarë që drejtuesit që autorizuan zhvillimin e autostradës të kontrollonin edhe prodhimin e kakaos.

Dëshmia e kultivimit të kakaos së bashku me gjetjet arkeologjike mbështesin gjithashtu idenë se kakaoja ishte e rëndësishme në lëvizjen ideologjike nga një perëndi misri në një perëndi të diellit.

Në një gropë pranë Coba, Meksikë, një fshat 45 minuta larg Tulumit të sotëm, arkeologët gjetën krahun dhe byzylykun e një figurine të ngjitur në një kavanoz temjan dhe disa bishtaja kakao të modeluara qeramike.

Ata gjetën gjithashtu mbetje kakao që rriteshin atje, duke bërë të mundur që kjo gropë, e quajtur Dzadz Ion, të ishte vendndodhja e një korieje të shenjtë kakao gjatë periudhës së vonë postklasike (1000 deri në 1400 të es).

“Tani ne kemi këto lidhje midis strukturave fetare dhe kulturave fetare të rritura në këto gropa,” tha profesor Terry.

“Duke ditur se kokrrat e kakaos përdoreshin si monedhë, kjo do të thotë se gropat ishin një vend ku paratë mund të rriteshin dhe kontrolloheshin.”

“Ky kuptim i ri krijon një rrëfim të pasur historik të një peizazhi shumë të ngarkuar Maya me vlerë ekonomike, politike dhe shpirtërore.”

Studimi u botua në Journal of Archaeological Science: Reports .

_____

About Post Author