Mali Etna:”pi duhan” dhe “pështynë llavë” astronautët e shikojnë nga hapësira


Vullkani sicilian po ‘pi duhan’ dhe ‘pështynë llavë’, raporton një astronaut.

 Mali Etna dërgon një shtëllungë të dukshme nga hapësira në këtë foto të 12 shkurtit 2022 nga astronauti i ESA-s Matthias Maurer.

Mali i mrekullueshëm Etna po shpërthen aq fuqishëm në Mesdhe sa po tërheq vëmendjen e ekuipazhit të  Stacionit Ndërkombëtar Hapësinor   .

Anëtarët e ekspeditës 66 aktualisht në orbitë ndanë disa pamje të hapësirës të  vullkanit shumë aktiv , i cili ka shpërthyer dhjetëra herë vetëm gjatë vitit të kaluar. 

“Vullkani i shtëpisë së @astro_luca #Etna është qartësisht duke pirë duhan (dhe duke pështyrë  llavë siç mësova nga lajmet) ,” shkroi astronauti i Agjencisë Evropiane të Hapësirës Matthias Maurer të shtunën (12 shkurt), duke iu referuar shokut të tij fluturues hapësinor të ESA, Luca Parmitano, i cili është nga Italia.

Në anën ruse të stacionit hapësinor, kozmonauti Anton Shkaplerov i Roscosmos, agjencia ruse e hapësirës, ​​dërgoi gjithashtu njw raport nga orbita. “Lava e kuqe e nxehtë rrjedh nga krateri, dhe retë e hirit dhe tymit janë në qiell mbi Siçili. Aktiviteti i vullkanit më pas ndalet, pastaj rifillon me një seri shpërthimesh të fuqishme .”

Mali Etna ishte  aq aktiv në vitin 2021 sa u rrit me 100 këmbë (30 metra) në gjysmë viti. Astronautët mund të ndihmojnë me vëzhgimet satelitore të fenomeneve natyrore si vullkanet dhe uraganet duke shkrepur fotografitë e tyre nga ISS.

Shtyllat vullkanike mund të arrijnë lartësi shumë të larta dhe mund të ndikojnë potencialisht në trafikun ajror, ndërsa dioksidi i squfurit më afër tokës mund të irritojë sistemin e frymëmarrjes njerëzore dhe të shkaktojë astmë ose kushte të tjera të frymëmarrjes.

Mali Etna besohet të jetë një vullkan nëndetës që ka dalë mbi nivelin e detit pas disa shpërthimeve, për shkak të llavës së ngurtësuar, sipas  observatorit tw tokws  tw NASA . Mali ka rrjedha llave mbi sipërfaqen e tij që datojnë deri në 300,000 vjet më parë.

 Elizabeth Howell 

About Post Author