Marrëdhënie e afërtë midis filozofisë dhe teologjisë


Procesi Evolucionar Mendor

Marrëdhënie e afërtë midis filozofisë dhe teologjisë

PYETJE:

(Stylianos Arabantinos)

Pse jo Filozofia dhe Teologjia ??? Pse Filozofia dhe Feja ?? A ka një lidhje midis Filozofisë dhe Teologjisë në Heidager ??

…………………

PËRGJIGJE:

Marrëdhënia midis Filozofisë dhe Teologjisë lind sepse të dyja këto fusha njohëse janë të interesuara për më të lartën dhe idealen dhe jo për REALIN.

Më e larta dhe ideali i dëshirave dhe besimeve të secilit janë inekzistente. Procesi mendor evolucionar, i cili gjithmonë formëson realitetin në tërësi, nuk është marrë dhe nuk do të merret kurrë në konsideratë, kur formeson zhvillimet më të larta dhe ideae, ashtu siç i përcaktojne dëshirat dhe besimet tona.

Domethënë, të dyja këto fusha njohëse janë të interesuara për “realitetet” e dëshirave tona (më e larta dhe ideale) dhe JO për mënyrën se si funksionon ky proces i thjeshtë dhe lehtësisht i perceptuar nga të gjithë, bazuar në evolucionin- mendor. Kështu me filozofinë dhe teologjinë bota bëhet antropocentrike. Me filozofinë dhe teologjinë, në vend që të kuptojmë botën dhe jetën përmes procesit që ka formësuar një realitet të vetëm për rreth 14 miliardë vjet, ne e kuptojmë atë si bazën dhe udhërrëfyesin e nevojave dhe dëshirave të ndryshme, kontradiktore dhe shpesh krejtësisht joreale individuale dhe kolektive pikëpamjet tona idealiste.

 

 

About Post Author