Mars Express sheh kratere dhe fraktura në Terra Sirenum


Ky imazh i ri nga kamera stereo me rezolucion të lartë (HRSC) në bordin e orbitës Mars Express të ESA tregon një rajon të larmishëm në juglindje të kraterit Pickering në Terra Sirenum , një rajon kompleks me kratere në hemisferën jugore të Marsit.

Terra Sirenum është një rajon i madh malor mbi 3.5 miliardë vjet i vjetër në jugperëndim të rajonit vullkanik Tharsis .

Këtu dhe në përgjithësi në malësitë jugore, në sipërfaqe ka më shumë kratere goditëse sesa në ultësirën veriore.

“Imazhi i HRSC dominohet nga një krater i madh me ndikim rreth 70 km (43.5 milje) i gjerë,” thanë anëtarët e ekipit të Mars Express.

“Gjurma e erërave marsiane është e dallueshme brenda kraterit – në pjesën e poshtme, lindore të tij, tiparet e përafërta të njohura si yardang janë shenja të dukshme të erozionit të erës.”

“Rëra kontrast me ngjyrë të errët brenda kraterit mund të jetë transportuar në bazën e sheshtë nga era.”

“I vendosur brenda kraterit të madh është një krater më i vogël me përmasa rreth 20 km (12.4 milje) i gjerë”, shtuan ata.

“Struktura dhe skica e kraterit dhe fqinji i tij më i vogël, sugjerojnë se uji ose akulli mund të kenë mbuluar këtë sipërfaqe kur ndodhi përplasja.”

“Uji lë gjurmë edhe në pjesë të tjera të skenës. Lugina dredha-dredha në anën e majtë të imazhit kryesor me ngjyra ka një gjerësi deri në 1,8 km (1,1 milje). Mendohet se ka qenë një shteg për ujin që shkrihej në pellgun në lindje.”

“Ana veriore e imazhit tregon një rajon kompleks luginash të përdredhura, të njohura si lugina dendritike, origjina e të cilave besohet të jetë për shkak të shiut ose borës në fillim të historisë marsiane.”

Sipërfaqja e Marsit shënohet nga rezultatet e stresit tektonik në koren e planetit.

“Paralelisht me luginën e madhe dhe rreth 10 km (6.2 milje) larg, shtrihet një frakturë që pret pellgun,” thanë studiuesit.

“Kur korja tërhiqet nga stresi tektonik, pjesë të sipërfaqes bien poshtë duke krijuar gabime. Këto ‘graben’ mund të gjenden gjithashtu në një rajon të quajtur Icaria Fossae .

“Lava gjithashtu lë shenjën e saj në sipërfaqe në dy seksione të imazhit të rajonit.”

“Ndërsa krateri më i madh ka shenja akullnajore, krateri i goditjes në veri tregon shenja të një shtrese llave në dyshemenë e kraterit,” thanë ata.

“Prashjet e vogla, të quajtura kreshta rrudhash, që shihen në imazh, formohen kur një fletë e butë llave ngjeshet nga forcat tektonike, duke shkaktuar një kreshtë ku materiali shtrëngohet mbi fletën e lavës.”

“Saferia e veçorive të dukshme në imazh hedh dritë mbi proceset e ndryshme fizike dhe historinë e Planetit të Kuq,” përfunduan ata.

About Post Author