Marsi ishte i banueshëm për mikroorganizmat metanogjenë 3.7 miliardë vjet më parë


Marsi ishte i banueshëm për mikroorganizmat metanogjenë 3.7 miliardë vjet më parë, sugjeron studimi

Sipas një studimi të ri, nënsipërfaqja e Marsit gjatë periudhës Noachian ka të ngjarë të ketë qenë e banueshme për mikroorganizmat që ushqehen me hidrogjen dhe prodhojnë metan.

Banueshmëria e mundshme e Marsit të hershëm, më shumë se 3.7 miliardë vjet më parë, është debatuar gjerësisht.

Provat sugjerojnë se planeti priti – të paktën për një pjesë të historisë së tij – kushte potencialisht të favorshme për zhvillimin e jetës.

“Gjatë Noachian, korja e Marsit mund të ketë ofruar një mjedis të favorshëm për jetën mikrobike,” tha Dr. Boris Sauterey , një studiues në Departamentin e Ekologjisë dhe Biologjisë Evolucionare në Universitetin e Arizonës dhe Institut de Biologie de l’Ecole Normale. Supérieure në Université Paris Sciences et Lettres, dhe kolegët e tij.

“Regoliti poroz i ngopur me shëllirë do të kishte krijuar një hapësirë ​​fizike të mbrojtur nga rrezatimi ultravjollcë dhe kozmik dhe do të siguronte një tretës, ndërsa temperatura nëntokësore dhe difuzioni i një atmosfere të dendur dhe të reduktuar mund të ketë mbështetur organizmat e thjeshtë mikrobikë që konsumonin hidrogjen dhe dioksid karboni. si burime energjie dhe karboni dhe prodhohej metan si mbetje.”

“Në Tokë, metanogjeneza hidrogjenotrofike ishte ndër metabolizmat më të hershëm, por qëndrueshmëria e saj në Marsin e hershëm nuk është vlerësuar kurrë në mënyrë sasiore.”

Në studimin e tyre, autorët modeluan ndërveprimin midis mjedisit të hershëm marsian dhe një ekosistemi të hidrogjenotrofëve metanogjenikë – mikroorganizma që mbijetojnë duke konsumuar hidrogjen dhe duke prodhuar metan – të cilat konsiderohen të jenë ndër format më të hershme të jetës në Tokë.

Simulimet e tyre parashikojnë se korja e Marsit ishte një vend i qëndrueshëm për këtë ekosistem – me kusht që sipërfaqja të mos ishte e mbuluar plotësisht me akull – dhe mund të kishte prodhuar biomasë të ngjashme me atë të oqeanit të hershëm të Tokës.

Ata parashikojnë se ky ekosistem do të kishte shkaktuar një ngjarje reagimi me klimën në Mars, duke e ftohur atë globalisht deri në 40 Kelvin dhe duke krijuar kushte më pak të banueshme më afër sipërfaqes.

Kjo do t’i kishte detyruar mikrobet të lëviznin në mënyrë progresive më thellë brenda kores së planetit.

Duke parë përpara, studiuesit identifikuan tre vende – Hellas Planitia, Isidis Planitia dhe kraterin Jezero – si vendet më të mira për të kërkuar shenja të kësaj jete të hershme metanogjene pranë sipërfaqes së Marsit.

“Ne zbulojmë se banueshmëria nëntokësore ishte shumë e mundshme dhe e kufizuar kryesisht nga shtrirja e mbulimit të akullit në sipërfaqe,” thanë ata.

“Produktiviteti i biomasës mund të ketë qenë aq i lartë sa në oqeanin e hershëm të Tokës.”

“Sidoqoftë, ndryshimi i parashikuar i përbërjes atmosferike i shkaktuar nga metanogjeneza do të kishte shkaktuar një ngjarje ftohjeje globale, duke i dhënë fund kushteve potenciale të hershme të ngrohta, duke kompromentuar banueshmërinë në sipërfaqe dhe duke e detyruar biosferën thellë në koren e Marsit.”

“Projeksionet hapësinore të parashikimeve tona tregojnë për zona fushore në gjerësi gjeografike të ulëta deri në mesatare si kandidatë të mirë për të zbuluar gjurmët e kësaj jete të hershme në ose afër sipërfaqes.”

Një punim mbi gjetjet u botua në revistën Nature Astronomy .

About Post Author