Marsi po përshpejton rrotullimin e tij


NASA njoftoi së fundmi se Marsi po rrotullohet më shpejt dhe ditët e tij janë shkurtuar.

Pesë vjet më parë, NASA vendosi një mision revolucionar në sipërfaqen e Marsit të quajtur InSight . Që atëherë ai ka vdekur, pasi pluhuri marsian mbuloi panelet diellore të InSight dhe ia ndërpreu energjinë. Megjithatë, të dhënat e mbledhura në misionet e tij kryesore dhe të zgjeruara vazhdojnë të zbulojnë tipare të reja të Planetit të Kuq.

Zbulimi i fundit sugjeron se rrotullimi i Marsit po përshpejtohet gjithnjë e më pak, megjithëse shkaku është ende i paqartë.

“Është vërtet interesante të jesh në gjendje të marrësh këtë matje të fundit – dhe kaq saktësisht,” ndan Bruce Banerdt , hetuesi kryesor i InSight në njoftimin e 7 gushtit të NASA-s në lidhje me zbulimin. “Unë kam qenë i përfshirë në përpjekjet për të futur një stacion gjeofizik si InSight në Mars për një kohë të gjatë dhe rezultatet si kjo i bëjnë të gjitha ato dekada të punës të vlefshme.”

SA SHPEJT PO RROTULLOHET MARSI?

InSight, që do të thotë Hulumtimi i Brendshëm duke përdorur Hetimet Sizmike, Gjeodezinë dhe Transportin e nxehtësisë, kishte një instrument përmes të cilit astronomët mund të luanin ping-pong.

Topi në këtë lojë qiellore ishin valët e radios. Astronomët do t’i dërgonin një sinjal InSight përmes rrjetit të hapësirës së thellë, dhe tokëzuesi do ta reflektonte atë përsëri, duke përdorur një instrument të quajtur RISE, shkurt për Rrotullimin dhe Eksperimentin e Strukturës së Brendshme.

Ndryshime të vogla në frekuencën e sinjalit të radios – të shkaktuara nga i njëjti efekt që e bën muzikën nga një makinë në lëvizje të ndryshojë lartësinë kur shoferi lëviz drejt ose larg dëgjuesit – u bënë të dukshme përmes të dhënave nga 900 ditët marsiane. Dhe ata vunë re se rrotullimi i Marsit po përshpejtohej.

Ndryshimet që ata panë ishin “vetëm disa dhjetëra centimetra gjatë rrjedhës së një viti marsian”, thotë Sebastien Le Maistre , hetuesi kryesor i RISE dhe autori kryesor i punimit, në njoftimin e NASA-s.

Le Maistre dhe ekipi zbuluan se rrotullimi i Marsit po përshpejtohet me rreth 4 miliarcsekonda në vit në katror. Kjo shkurton ditën marsiane me një fraksion të një milisekondi në vit.

BËRTHAMA E MARSIT PO LËKUNDET GJITHASHTU

Përveç kësaj, ekipi zbuloi se bërthama e Marsit ka një lëkundje. I atribuohet materialit të shkrirë në zemër të Planetit të Kuq, i cili rrotullohet. Ky vështrim i thellë e ndihmoi ekipin të vlerësonte se rrezja e bërthamës është midis 1,112 dhe 1,150 milje. Të dhënat e RISE luajtën një rol, kur kombinoheshin me kërkime të tjera mbi marsquakes që depërtojnë ose kërcejnë nga bërthama e Marsit.

Hera e fundit që InSight bëri kontakt me Tokën ishte në dhjetor 2022, por shkencëtarët janë ende duke parë se çfarë gjeti tokëzuesi, të mbjellë në vend dhe duke dëgjuar brendësinë e Marsit.