Mbi origjinën dhe evolucionin e asteroidëve të ngjashëm me Ceres


Astronomët që përdorin teleskopin e Teleskopit Infra të Kuq të NASA-s (IRTF) në Observatorin Mauna Kea kanë kapur dhe analizuar spektrat e reflektimit të dukshëm dhe afër infra të kuqe të asteroidëve të mëdhenj dhe të errët të vendosur në brezin kryesor të asteroidit në mes të jashtëm. Ata zbuluan se këto objekte kanë karakteristika spektrale shumë të ngjashme me ato të planetit xhuxh Ceres. Gjetjet e tyre sugjerojnë se këta asteroidë të brezit kryesor u implantuan nga rajone më të largëta të Sistemit Diellor gjatë paqëndrueshmërisë dinamike të planetëve gjigantë.

Asteroidët e errët, shumica e të cilëve ndodhen në mes të brezit kryesor të jashtëm, mendohet se janë mbetje nga formimi i planetëve dhe mbetje të grumbullimit primar të planetezalëve të parë të sistemit diellor.

Këta asteroidë janë gjenetikisht të lidhur me kondrite karbonike dhe quhen kolektivisht asteroidë primitivë.

Këta asteroidë janë studiuar duke përdorur teknika të ndryshme vëzhgimi, duke përfshirë teleskopë dhe anije kozmike me bazë tokësore dhe hapësirë.

“Këto objekte janë mbetjet e materialeve të ndërtimit nga të cilat u krijuan planetët e Sistemit tonë Diellor 4.5 miliardë vjet më parë,” tha profesor Mario Trieloff, një studiues në Institutin e Shkencave të Tokës në Universitetin e Heidelberg.

“Në këta trupa të vegjël dhe fragmentet e tyre, meteoritët, gjejmë relike të shumta që tregojnë drejtpërdrejt në procesin e formimit të planetit.”

Duke përdorur teleskopin IRTF, profesori Trieloff dhe kolegët matën spektrat e reflektimit të dukshëm dhe afër infra të kuqe të 10 asteroidëve të ngjashëm me Ceres – dhe Europa të vendosura në brezin kryesor të jashtëm të mesit dhe identifikuan katër grupe kryesore spektrale.

“Masjet astronomike lejojnë identifikimin e asteroidëve të ngjashëm me Ceres me një diametër të vogël deri në 100 km, të vendosur aktualisht në një rajon të kufizuar midis Marsit dhe Jupiterit pranë orbitës së Ceres,” tha Dr. Driss Takir, një astrofizikan në Qendrën Hapësinore Johnson të NASA-s. .

“Në të njëjtën kohë, spektrat infra të kuqe mbështesin përfundimet në lidhje me përbërjen kimike dhe mineralogjike të trupave.”

“Ashtu si Ceres, ka minerale në sipërfaqen e këtyre asteroidëve që kanë origjinën nga një ndërveprim me ujin e lëngshëm.”

Poroziteti i lartë është një tjetër karakteristikë e përbashkët me planetin xhuxh Ceres dhe një tregues se materiali shkëmbor është ende mjaft origjinal.

“Menjëherë pas formimit të asteroidëve, temperaturat nuk ishin aq të larta për t’i kthyer ato në një strukturë shkëmbore kompakte,” tha Dr. Wladimir Neumann, një studiues në Technische Universität Berlin, Universitetin e Heidelberg dhe Institutin e Kërkimeve Planetare në Gjermani. Qendra e Hapësirës Ajrore.

“Ata ruajtën karakterin poroz dhe primitiv tipik për planetët e jashtëm të akullit të vendosur larg Diellit.”

Vetitë e këtyre objekteve të ngjashme me Ceres dhe prania e tyre në një rajon heliocentrik të kufizuar midis rreth 3 dhe 3.4 njësive astronomike (AU) sugjerojnë se këta trupa ndoshta janë implantuar nga rajone më të largëta të Sistemit Diellor gjatë paqëndrueshmërisë dinamike të planetëve gjigantë. ”

Gjetjet shfaqen në revistën Nature Astronomy .