MBLEDHJA E PARË E PARLAMENTIT 1923


Mbledhja  e parë  parlamentit të vitit 1923 është mbajtur në dimrin e këtij viti ditën e shtunë rreth orës 3 pasdite . Parlamenti nis punën në seancën eparë parlamentare ku bënin pjesë mazhoranca dhe pakica .  Që në seancën e parë deputeti i Gjirokastër bënë një kërkesë mëse të drejtë për shkollat e mbyllura në Gjirokastër Kryeminstiri i vendit Ahmet Zogu merr fjalën etij dhe jep shpjegime se thirrja e Ministrit duhet bërë kur të mbrijë buxheti , duke e arsyetuar se Ministri ska mjetet në dorë në kohën që diskutojmë . Ndonëse kryeministri A. Zogu bënë këtë kërkesë pakica e detyron shumicën që Ministri i Arsimit të jetë i thirur në parlament për shkollat e mbyllura në Gjirokastër .Ajo që thekson gazeta  Kombi në fjalë është se Parlamenti shqiptar i vitit 1923 ka pritur me entuziasmë një telegram të At Vasil Markut që uron këtë sesion parlamentar në emër të Këshillit të Naltë të Kishës Ortodokse Autoqefale .

E shtune 3 mars ora 0ra 3 .1923 .kryetari i përkohshëm Z.Ibrahim Xhindi .Këndohen aktet që mritën në zyrën e Kryesise .Shënojmë se janë pritur me shumë kënaqësi kontrata që qeveria lidhi me një shoqëni italiane për punimin e tokave që janë ndërmjet Vjosës dhe Shkumbinit , kontrata që është bëmë më një shoqëni Suise, që detyrohet të punojë me system modernë  për dhjetë vjet njëqind hektarë tokë , ku të mos dëmtohen interesat e bujkut tonë . Pritet me brohori një telegram i At Vasil Markut që uron këtë sesion parlamentar në emër të Këshillit të Naltë të Kishës Ortodokse Autoqefale .

Z. K Tasi deputete i Gjirokastrës propozon që të thirret ministri i arsimit që ti jap ckoqitje mbi mbylljen  e disa shkollave në Prefekturën e Gjirokastrës .

A.Zogu ,Kryeministrë ,bani një vërejtje se që të mos humbet kot koha ,kjo çështje mund të bisedohet tashi për së shpejti , kur të vështrohet buxheti ,çështja gjen vendin e vet e shqyrtohet tue pas përpara elementat qi i duhen Parlamentit për një gjykim të arsyeshëm dhe për me marrë masat , në qoft se lypen .Shumica është e këtij mendimi por disa kundërshtojnë .

Vllamasi deputet i Korcës : Ska asnjë vlere praktike bisedimi sot pse pa vështruem  buxhetin e ri s’është  mundur çelja e shkollave qi bisedojmë sot , këto janë reklama as tjetër .

Flasin Këlcyra , Vinion, Shuqri Peqini, I .Pejani ,Imzot Noli ,K.Tasi .Medi Frashëri ,Fazlli Frasëhri pro e kundër .

Eshref Frashëri thotë : Ne jemi jashtë rrugës .Çështja është kjo . Pranohet pyetja a nuk pranohet . Ta vëmë në votë .

Kryeministri .S’është se na nuk e pranojmë pyetjen ,por vrejmë se Ministri në qoftë se dëshiron , me pranuem cështjen e shkollave të mbyllura ,sot për sot ska mjete në dorë . e prandaj duket më i arsyetueshëm vështrimi i pyetjes kur të bisedojmë buxhetin .

Kryetari jep pesë minuta pushim . Mbas pushimit që të mos humbet kot koha ,shumica pranon kërkesën e pakicës vendoset me zanë të plotë thirrja e Ministrit të Arsimit e fillon zgjedhja  e kryesisë me vota të mfshehta . Përfundimi është ky :

Kryetar : është Eshref Frashëri me 35 vota .

Nënkryetar Leonidha Frashëri  me 31 vota .

Sekretar Milto Tutulani me             48 vota.

Kujdestar Mazar Këlleci me 30 vota .

E hënë 5 mars ora 3 .Kryetar Eshref Frashëri :Numri i parë i rendit të ditës asht:Rregullamenti i parlamentit “

About Post Author