Më mbushën sytë më lot-Jashar H Selmanaj


1.

Kur mendojë ku gjëndëm ne sot

U zvogluam unë nuk durojë dotë

Shpirti i im nuk po qanë kot më kot

Tokat e shqipes ti mbushin syt më lotë.

2.

E pyes tokën kur lind nji Kastriot

Historia shqiptare nuk është e plotë

Mëmëdheut tim që i del njiherë Zot

Ka kohë që notojmë në gjak e në lotë.

3.

U gënjyëm e u zhgenjyëm nga Historia

Kush i shkeli dhe i pushtoi tokat e mia

Kush tjetër sllavet dhe kryesishtë serbia

Sytë më mbushën më lotë e qajë si femija.

4.

Pse u heshtë e verteta e lindi tradhetia

Unë nuk mundem të shiqojë nga: Ardhmeria

Kur e kujtojë të kaluaren si u coptua Shqiperia

A mund ti mbyllim syt si është e gjymtuar Iliria?.

5.

Këto janë dhe duhet të mbesin tokat e mia

Nishi, Toplica, Prokupla, Kurshumlia, Vidini,

Tërni, Negotini, Zajçari,Piroti, Smedereva,

Qypria, Krushevci, Soko Banja, Leskoci e Vraja.

6.

Më 1844, shovinistët greko-serbë, dolën haptazi

Me planet e tyre hegjemoniste e ekspansioniste

Për tokat tona përmes Megali-Idesë të Jani Koles

Nga Greqia, Naçertanisë, Ilija Garashaninit të Sebis.

7.

Shqipëria prej 130.000 km2 që kishte para Traktatit

Famëkeq të Shën Stefanit dhe Kongresit të Berlinit

Rusia Cariste e Princit të Madh Nikollaj Nikollajeviçit

I gjymtojë e coptojë per apetitet e sllave të Ballkanit.

8.

Sa shpejtë po shkatrrohejë perandoria Otomane

Ah, Serbia e Mali i Zi, i pushtojnë tokat Dardane

Më ndihmen Ruse i shpallën luftë Perandorisë

Arritën qëllimin per pushtimin e Nishit e Toplicës.

9.

Serbi i djegen mbi 714 fshatrave shqipetare

Ç’do shtëpi digjej shendërrohej në hi e pluhur

Varre masive ishin hapur në Nish, Kurshumli…

Në Vërllë,moravë mijëra kufoma të shqiptarëve

10.

Në Allakincë nga ushtria e Millan Obrenoviqit

Sabedin Rekën e lidhin më fëmijë e të rritur

Në mullar të talla Kolonli Stevan Qirkoviq

Urdheron Mita Dimitrieviqin të djegën zja të gjall.

11.

Sotë mbajnë ëmrin e toponimeve shqipet

Pllana Reçica, Buçinca, Tërmkolli, Kastrati,

Retkoceri, Leskovçalia, Nishlia, Kurshumlia,

Vranja, Petrovci, Mikullovci, Podvorica, Brestovci .