“Mendjeprishurit”-Eqerem Canaj


Poezi

Rruget e qytetit bosh,

qetesia mbreteruar,

baret ndane rruge plot,

thashetheme dhe zhurme

pijetaresh shkalluar,

dikush kohen pertyp,

tjeterkush dhimbe gelltit:

pika gjaku ne sokak,

retoria e dites, jo pak.

Qajne rruget dhunen e bareve,

peshtyjne baret te kotat rruge,

edhe pse fare pa arsye,

mbi kokat gri vozit qielli

me hene e pa hene,

me yje e pa yje,

te bindur e me vetedije:

njerezit krenojne rruget,

rruget vdesin pa njerezit.

Ndajne palet ushtaret e gjelber,

derdhur inatit gjethe te verdha,

ndersa grate thekin gjinjte diellit,

ne kerkim te burrave humbur,

te cilet kurverohen pijeve energjike,

hane gota- thyejne gota,

bulevardit rrezohen rrept:

vaj, te kamur- vaj brekgrisurit,

s’calon qyteti nga mendjeprishurit.