Mërgimtari…Adem Nuhaj


Mërgimtari…

Mërgimtari , mërgimtari

Shpirti tij dhimbjen e di

Rraskapitur , zëmër vrari

Ka shtëpi , por pa shtëpi.

Ka ikur në derë të botës

Ka lënë vatanin e vet

Dhe nënën në prag të portës

E ka lënë vetëm të shkretë.

Punon natë e punon ditë

Mërgimtar në dhe të huaj

Me shpresë t’i vijnë mirësitë

Por në shpirt më shumë do vuaj.

Kujton kohën e largimit

Kur , iku dhe s’bëri zë

Dhe lotët e mallëngjimit

Që , nëna derdhi për të.

Ai lot , që digjte zjarr

Nga syri i nënës plakë

Në faqe qëndron pa thar

Dhe pse , ka shkuar kohë e gjatë.

Veç ai e di , sa vuan

Me shpirt e zëmër plagosur

Dhe dhimbjen me dhëmbë e bluan

Thot : kurbet , a ke të sosur?!

Ìkin muaj dhe ikin vite

Hidhërim për mërgimtarin

Nënë moj , pse nuk më prite?

Por , ike pa t’puthur ballin.

Kush ka shkuar e kush ka vajtur

Kjo është jeta në mërgim

Gjithmon zemra rri e plasur

Asnjëherë nuk gjenë shërim.

E kanë thënë dhe do ta themi

S’ka më mirë , se te vatani

Ndaj ta mbajmë vëndin , që kemi

Të mos na e mar ” dushmani”