Mes Lindjes dhe Perëndimit-Gezim Llojdia


Mes Lindjes dhe Perëndimit

Dhe historia e vendit të ilirëve të lashtë nga Sandro Caranzano.

Gezim Llojdia

1.

Fqinjët tanë të përtej detit nuk kanë reshtur së treguari për lashtësinë e vendit tonë .Ata kanë pohuar haptas dhe pa ju trembur qerpiku se ne jemi vendi i ilirëve të lashtë .Kjo dëshmi dhe të tjera si këto mbi gjitha mbeten. Asgjë si tund, historianët apo studiuesit e këtij vendi për të rrëfyer të vërtetën historike, që rri fshehur e kyçur fort për mote të tëra. Nuk thahen dhe nuk fshihen të vërtetat historike ,sikur të gjitha dëshmitë të zhduken. Dhe gjersa detet të thahen, gjer në fund ,koha do të nxjerri sipër mjegullinave historinë tonë të lashtësisë.

2.

Një speciale nga revista :”Egittologia” hidhet dritë mbi këtë lashtësi.

Edhe pse “Egittologia” është një dritare italiane në botën e lashtë misterioz dhe interesante të Egjiptit, çuditërisht, speciale me faqet më të mëdha i kushtohen vendit fqinjë Ilirisë,fqinjit të gadishullit në formën e çizmes.

…Një urë mes Lindjes dhe Perëndimit, thotë autori italian. Kombi shqiptar ka një histori relativisht të kohëve të fundit, megjithëse ideologjitë dhe lëvizjet për pavarësi ishin tashmë në lulëzim në shekullin e nëntëmbëdhjetë, lindja e tij është fiksuar në 28 nëntor 1912, pas Luftës së Parë Ballkanike, e cila ka përfshirë çlirimin e rajonit nga pushteti osman. Rekord i vjetër i emrit të Shqipërisë është gjetur, megjithatë, tashmë një dokument historik të shkruar nga historiani bizantin Michael Attaleiates ,rreth shekullit të dhjetë, P .e s .

Për sa i përket periudhës së parë, burimet e shkruara janë të heshtur dhe është pra e nevojshme për të kërkuar reagime nga arkeologjia.

3.

Në territorin malor të Shqipërisë në kohën e hekurit territori ishte nga fiset ilire etnike, ndërsa bregu detar dhe rrethina e tij ka qenë objekt i një kolonizimit progresiv dhe të ngadalshëm nga grekët. Sipas shumicës së arkeologëve, paraardhësit e shqiptarëve duhet kërkuar pikërisht midis fiseve aktuale të lashta Ilire, që populluan rajonin nga kohëra të lashta. Nuk ka dyshim se pozita gjeografike e veçantë e Shqipërisë, e vendosur në mes të Lindjes dhe Perëndimit dhe në mes të zonave të gjuhës latine dhe zona greko-folëse, ka ndikuar në historinë e vendit.

Dy përplasjet e mëdha si lufta midis Cezarit dhe Pompeut, dhe midis Oktavian, Antoni dhe Kleopatra u zhvillua, çuditërisht, në det ngjitur me bregdetin aktual shqiptar. Historiani Appian i Aleksandrisë (shekulli i dytë AD) e përshkruan në hollësi të madhe zbarkimin e Cezarit dhe veteranëve të tij besnikë në Gjirin e Peleste dhe marshimet e detyruar në male Acrocrauniegjatë natës, në një përpjekje për të zënë në befasi Pompeyn e rrethuar në Durrës.

Beteja e Actiumit mes Oktavianit dhe Mark Antonit u bë njëqind kilometra në jug të kufirit greko-shqiptar. Më pas, Shqipëria ishte vendi ku migrimet sllave, gjeti veten edhe një herë në qendër të vëmendjes në mesjetë gjatë periudhës së ethshëm pas rënies së Kostandinopojës në duart e Muslimit (1453). Giorgio Castriota Skënderbeu ,më i madhi heroi kombëtar shqiptar mbahet mend për kundërshtimin e tij, në drejtim të Portës së Lartë.

4.

Autori shkruan:Autorët e lashtë raportojnë emrat e shumë komuniteteve ilire të ndarë në Shqipëri: në mesin e Tesprotët më të rëndësishme, janë chaoniant, Taulantët,Amantinët dhe Labeatët .

Kjo nuk është e lehtë për një “hartë” të Epokës së Hekurit, sepse luftërat dhe ngjarjet politike kanë çuar në ndryshime të shpeshta të kufijve dhe disa komunitetit finirono ,që të absorbohet nga fqinjët e saj më të fuqishme. Në përgjithësi, mund të thuhet se në brendësi ishte i pakundërshtueshëm qëndrimi i fiseve ilire, ndërsa bregdeti është vizituar disa herë nga njerëz shpesh të ardhur nga vende të largëta, në kërkim të bujqësisë dhe burimeve minerale ose, thjesht për të vazhduar tregtinë.

5.

Autori,Sandro Caranzano, i ka kushtuar vëmendje Epidamnos.Pjekurie tokës nuk i shpëtoi kolonistët korintas të cilët u vendosën në ishullin e Korfuzit, në vitin 627 para Krishtit,duke themeluar një koloni të parë të Epidamnos , Durrës. Më poshtë autori

sjell një sugjerim të vlefshëm kur thotë:Burime të lashta sugjerojnë se grekët nuk ishte zgjidhje e parë ndonjëherë. Autori përmend edhe ku e ka gjetur këtë burim që është historiani grek dhe aty përmendet historia ku dhe ai përmend se emri Epidamnos i përkiste një mbret që ka jetuar në epokën shumë të largët, që kishte themeluar edhe fshatin e parë të vendosur në tokë të lartë. I riu Durres (gr. Dyrrachion), i lindur nga bashkimi mes vajzës së tij dhe Poseidonit, do të jetë i pari për të shkuar poshtë bregut për të nxitur ndërtimin e një porti që kishte emrin e saj. Sipas traditës përmendur nga historiani grek Appiano, ka mbledhur informacion të dorës së parë nga vendasit, shton se ndarjet lokale edhe në lidhje të lartë për faktin se Hercules kishte ndihmuar Durrësin për të hequr qafe e vëllezërit e fraksionit që kishin luftuar kundër, megjithatë, për një gabim fatal, Hercules vrau vëllanë e mbretit, Jonit, trupi i të cilit u vu në një arkivol dhe e varrosën në det me emrin e tij. Ky rikonstruksion historik i fshehur, thuhet se qyteti është marrë përsipër nga fiset ilire të brigjeve Taulantit dhe Liburnianëve, ardhja e grekëve të Korfuzit është përmendur edhe në një periudhë të mëvonshme, duke përfituar nga konfliktet që u hapën në mes të fiseve lokale. Nëse do të japin më tepër vend për kronologjinë e ofruar, kjo është se ngjarjet që lidhen me figurat mitike të Durrësit dhe Epidamnos janë vendosur në Epokën e Hekurit të hershëm, nëse jo në fund të Epokës së Bronzit. Në 516 pes, viti i gjashtëdhjetë e gjashtë, Cleostene e Durrësit filloi garat me qerre për të festuar këtë ngjarje, ka porositur nga askush tjetër përveç të Hageladas Argo (një përfaqësues skulpturë për veten dhe karrocierit në një qerre që tërhiqet nga katër kuaj (Phoinix, Korax, Knanias, Samos)…

Kështu vijon të rrëfehen nga pak historit e lashta të këtij vendi.