“ Mes miqve të mi letrarë, Unë Financieri Romantik…!!!”-Piro Millona Minella


RUBRIKA: E MËRKURA E MIQVE LETRARË..!!! ….

…. “ Mes miqve të mi letrarë, Unë Financieri Romantik…..!!!”

… E Mërkura “trokiti” shpejt…

Edhe muajij gusht “trokiti” në ditët e para.

Dhe “renda” tek raftet për librat e rradhës.

Hezitova para shumë titujsh librash.

Secili libër ka vlerë, ka autor dhe sigurisht edhe një komunikim njerëzor me mua…

Këtë herë me “sy” ma bën volumet e librave.

Nuk hezitova zgjodha tre libra.

Mendoj sot të ndalem në faqen 13, që përkon me datëlindjen e Nipit të kunatës time në Elbasan. Vogëlushi bëhet motak. Një vogëlush i bukur. Shpresoj kur të rritet ti pëlqejë librat.

Tërhoqa librat dhe mbi tavolinë rendita:

Romanin e ZANA TAKO me titillin” Gjaku i martirëve të kombit”

Kam qënë në promovimin e këtij romanit dhe kam edhe një episod interesant. Një fotografi e Zanës ( Gjyshe) me vogëlushin e saj diku motak. Një foto perfeksion dhe i kushtova edhe në skicë të bukur.

Shënimi i Zana Tako: “Me shumë mirënjohje e dashuri Z. Pirro Minella” Zana Tako 5 maj 2022.

Më tërhoqën në Hyrje disa rrjeshta:…. ” Dhurata më e bukur e dashurisë është liria. Këtë liri përqafuan bijtë e dritës, duke mundur bijtë e territ. Gjuha e dashurisë shkruan historinë, që tregohet ndër shekuj, për t,i dhuruar çdo shpirti lulen e bukur e plot aromënga shpirti i bijve, që sot banojnë në bashkim me jetën e pasosur..!!”

Disa çaste meditimi, rrënqethje, heshtje që flet…

Dhe shfletoj romanin dhe në faqen 13 nënvizoj disa rrjeshta:

…Kishte kaluar kohë. Trupi i Kolës dergjej në qelinë e ftohtë. Era që frynte nga dritarja nuk mjaftonte për te ndihmuar shpirtin që fshihej në trupin gjysëm të vdekur nga rrahjet dhe nga goditjet.Dera e rëndë e qelisë u hap me zhurmën e saj të zakontë….”….

Romani ka 319 faqe.

Libri i dytë ” Mashtruesit financiarë nga Ponzi … te Madoff” i autorit Adrian Civici. Pra libri i kolegut tim, jemi të dy ekonomistë. E njoh dhe disa herë në shoqërinë e miqve të mi financierë, kemi pirë kafe në lokalin e “Universitetit të Tiranës” jo larg nga pallati im.

Shënimi i kolegut Adrian Civicit: ” Z. Minella. Me respekt . A. Civici”

Duket stili konciz i ekonomistit.

Ndala tek faqja 13:

Pasqyra e lëndës:

Hyrje 17

1. Madame de la Motte-Mashtrimi me gjerdanine Marie-Antoinette 23.

2. “Tereza bukuroshe”-Një mashtrim i përkryer financiar 30.

3. Gregor MacGregor-Të shesësh nje principatë imaginare për 4,6 miliard dollarë 36.

4. Marthe Hanau-Banakierja e “viteve të çmëndura” 42.

5. Vicctor Lusting-Mashtruesi që shiti Kullën Eiffel 50.

Në vënd të parathënjes: “Mashtrimi” në përgjithësi, por dhe ai financiar në veçanti, i kanë rrënjët thellë në histori. Ai ka evoluar, është rigjeneruar, është veshur në mënyrë më të rafinuar, është maskuar më mirë, ka ndërtuar sisteme e skema më inteligjente, ka shfrytëzuar çdo mjet e dobësi të ligjit, individët apo të shoqërisë…”

Libri ka 432 faqe.

Libri i tretë romani ” Vila misterioze ” i autorit Hyqmet Hasko.

Jemi takuar me autorin më 2021 tek ambjentet e lokalit “Europa” në stacionin e autobuzave.

Më tërhoqi shënimi i Pandeli Koçit të njohurit tim prezent ne shumë promovime:

…” Në veçantitë që ka në prozën e tij themi se ai po ecën edhe më fort, edhe me bindshëm, edhe më natyrshëm në atë udhë në atë lavdi që i ka dhjënë poezia…”

Dhe shletoj ngadalë faqet. U shfaq faqja 13. Disa rrjeshta:

… ” Shteti kishte rënë dhe, pas tij, po binin ]një e nga një të gjitha kështjellat e virtxtit njerëzor.

Njerëzit sikur ishin bërë më të huaj e më të ftohtë me njëri tjetrin…”

Romani ka 270 faqe…

….Më lejoni tua dhuroj juve Miqesia ime këto mbresa dhe ndjesi shpirtërore të shprehura me lart….