Mësueset e fshatit e Kadaresë në greqisht nga Lefter Shomo


ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΙΏΜΟΣ

ΙΣΜΑΗΛ ΚΑΝΤΑΡΕ’

ISMAIL KADARE

ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

( MËSUESET E FSHATIT)

Σ’ άκρες δρόμου και σταυροδρόμια

Βγαίνουν τα Σάββατα συχνά

Και τείνουν χέρια στα καμιόνια

Δυο από δύο ή χωριστά.

Συχνά εκείνοι που’ ναι μέσα

Πιάνουν, αλλάζουμε κουβέντες:

– Πολλές αξιώσεις έχουν, πες τα,

Σύντροφε Γιάννη οι κοπέλες..

Θορύβους , ντόρο αυτοί κάνουν

Σαράντα στόματα έχουν ανοίξει

Οσπου και σ’ Ολομέλειες γράμμα γράφουν

Αν μια κουζίνα σ’ αυτούς λείψει.

Και περιμένουν σ’ άκρες του δρόμου

Εν’ άλλο μέσο , μες στις βροχές

Αυτές οι φρόνιμες ως πόνου

Μεγαλοπρέπειας οι σεμνές.

Προσμένουν και ο νους τους πάει

Σαν καπνός πίσω τραβά

Στους μαθητές, τάξη και λάθη,

Στα προηγούμενα γραπτά.

Μια ράδιο ακούει τα βράδια

Άλλης μπροστά έρχοντ’ ευθύς

Ενός φωτορεπόρτερ τα μάτια

Που τυχαία είδε εκεί.

Έφτασε καιρός για αρραβώνες

Κάθε μέρα για κάποια περνά

Εν’ άσπρο βέλο, κιμωλίας σκόνες

Τους πέφτει σε ώμους και τη σκουντά.

Δεν σηκώνουν στο πόδι τον κόσμο

Σ’ υπουργεία κι’ επιτροπές

Χρυσές αυτές μέχρι τον πόνο

Μεγαλοπρέπειας οι σεμνές.

Απόδοση από τα αλβανικα: Λευτέρης ΣιώμοςΚ /481 ι.κ.g

MËSUESET E FSHATIT

Në udhëkryqe ndanë xhadeve

Ditët e Shtuna dalin shpesh

Dhe zgjatin dorën nga makinat

Dy e nga dy e veç e veç.

Po shpesh ata që janë brenda

Me njëri- tjetrin shkëmbejnë fraza

Shumë pretendime kanë

Mo shoku Jani këto vajza.

Dhe janë ata që bëjnë zhurmë

Që kanë për vete dyzetë gojë

Që i shkruajmë letër presidiumit

Për një kuzhinë po tu mungojë.

Dhe ato presin makinën tjetër

Atje në rrugë, atje në shi

Ato, të urtat gjer në dhëmbje

Të thjeshtat gjer në madhështi.

Tek presin, java që kaloi

Iu kujtohet si në tym

Klasa me nxënësit, gabimet

Q’ u përslritën në hartim.

Në mbrëmje , radion dëgjon njëra

Tjetrës në mend i vjen sërish

Shikimi i fotoreporterit

Q’ andej kaloi rastësisht.

Koha e fejesës i ka ardhur

Dikujt ndoshta i shkon çdo ditë

Pluhur i shkumësit ,vello e bardhe

I bie mbi supe e i trondit.

Po s’ngrenë ato botën në këmbë

Në Komitet e ministri

Ato, të artat gjer në dhëmbje

Të thjeshtat gjer në madhështi.

&&&&&