Meteori Eminesku…Vladimir Bizhga


Vladimir Bizhga

Poeti i madh dhe fatkeq.

Po, ai vdiq nga helmimi me merkur dhe une jam i prer, ate e veran armiqtë e shumt ,qe pati, gjithçka tjetër eshte tjerrjee avan skenës..

Studiuesit dhe neurologët me tituj, prestigjioz, ne studimet e tyre, cfaqen e ricfaqen, ne misterin e vdekjes se poetit te madh kombëtar te Rumanis.Vdekja e Emineskut me 15 Qershor 1889, ne nje institut psikiatrik/çmendin/ trajtuar rëndom si fund dramatik mes abuzuesish dhe kërpudhave te artit…

Eminescu eshte vrarë nga helmimi jatrogjen me merkur, erizipela, trauma në kokë ose endokardit,

Ky rishikim historik dhe argumentet për, shkaqet dhe pasojat e tyre,pas shqyrtimit të hipotezave mjekësore, ai vdiq nga helmimi me merkur, një trajtim joadekuat i administruar si rezultat i një diagnoze të pasaktë (sifilizi). I shtruar në vende të papërshtatshme dhe i trajtuar nga mjekë të paaftë, ai pësoi shqetësime jo vetëm fizike, por morale dhe vdiq para kohe. Sipas një letre që i dërgoi një miku, me të drejtë e konsideronte veten një njeri të flijuar.

. Dëshira e fundit e gjeniut që shkroi “Luceafarul” ose “Odë në metrin e lashtë” ishte një gotë qumësht i parëndësishëm, të cilin mjeku i shërbimit ia kishte futur fshehurazi nga kopsa metalike e “qelisë” në të cilën ai kalonte orët e fundit të jetës së tij.

16 qershor, u konstatua vdekja dhe mjekët Shutu dhe Petresku bënë formularët ligjorë dhe përgatitën një raport zyrtar, mjaft të paqartë, nga i cili nuk dihet shkaku i vdekjes së poetit. Në fakt, ata raportojnë vetëm simptomat e një çrregullimi mendor, jo fizik.

Për më tepër, në autopsinë e kryer nga doktor Tomesku dhe më pas nga Marinesku nga Laboratori Babes, truri nuk mund të studiohej, duke u harruar nga një infermiere e pakujdesshme në një dritare të hapur, ku u prish shpejt. “Fatkeqësisht, nuk munda t’ju jap shumë informacion për trurin e Truri më solli nga Instituti Shutu në një gjendje të kalbur që nuk lejonte një studim të imët të strukturës së rrotullimit. ”, shkroi një gazetar jezuit, i cili i po shkruante një artikull për të ngjarjen.

Dy ditë më vonë u varros edhe Eminesku. Ai depozitohet paraprakisht në kishën e Shën Gjergjit “New” në Bukuresht, në një katedrale të zbukuruar me degë gëlqereje. Rreth arkivolit, kurora nga Akademia Rumune dhe miq e mesazhe. Më tej, pas orës 17.00 pasoi varrimi i përshkruar nga Titu Maiorescu në një letër dërguar Emilia Hempel, motrës së tij. “E dashur Emilia, në kishën e re të Shën Gjergjit, arkivoli i hapur i Mihai Emineskut u ndriçua me degë gëlqereje, theva një gjethe nga arkivoli dhe për ty dhe ta dërgoj këtu. Artikulli është Caragiali. Kur shoqërova Eminescu, nga kisha në bulevard deri në varrezat Belu, Rosetti, Laurianu, Mihăileanu, unë, Anicuţa dhe rreth 600 nxënës dhe studentë, kori i admirueshëm i Mitropolitit, ishte e vetmja pompë. Ishte moti i mbuluar, i qetë, pa erë, pa zhurmë, disa pika shiu, rreth 5 minuta, pastaj përsëri. Cortegiul u largua nga kisha për 6 orë, mbërriti në varreza në orën 7. Për të kishte një varr nga Bashkia.

. Për grilën dhe një gur varri – Besoj se një shkëmb i madh shkëmbor prej mermeri gri, me vetëm një pjesë të lëmuar, mbi të cilin do të jetë mbishkrimi Mihai Eminescu…

Me varrimin e Emineskut në varrezat Bella, u varros edhe misteri i vdekjes së tij.

Gjatë 129 viteve, specialistë të fushave të ndryshme, por veçanërisht të mjekësisë, u përpoqën ta vendosnin Emineskun në një diagnozë të qartë dhe të përcaktonin saktësisht shkakun e vdekjes së tij. “Fatkeqësisht, edhe tani nuk është plotësisht e qartë për vdekjen e Emineskut,” thotë specialisti Valentin Coşereanu, një doktor i letërsisë dhe emineskuolog në Memorialin Ipoteşti në qarkun Botosani.

Ekzistojnë tre teori të rëndësishme rreth shkaqeve të vdekjes së Emineskut.

. Hipoteza e vrasësit të çmendur

Emineskologu Emil Coşereanu paraqet të parën nga këto hipoteza në shtyp. Më saktësisht, ai pretendon se ka parë një disident politik, të ruajtur fillimisht, një artikull në gazetën “Universul”, përkatësisht në numrin e 28 qershorit 1926, i cili bënte të qartë se Eminescu vdiq për shkak të një goditjeje nga një pacient tjetër i “Bamirësisë”. ” Instituti i Dr. Şuţu..

Neuropatologu Ovidiu Vuia, i cili studioi në detaje fletët e vëzhgimit, simptomat dhe të gjitha raportet mjeko-ligjore në rastin e Eminescu-t shprehet qartë: Eminesku nuk kishte sifiliz. “Gjetjet e mia si mjek neuropsikiatër, studiues shkencor, autor i mbi njëqind punimeve në fushën e patologjisë së trurit, janë sa më të qarta: Eminescu nuk vuante nga sëmundjet (sifilizi) dhe nuk kishte një demencë paralitike,” tha. Ovidiu Vuia në një artikull specialiteti të botuar në Nju Jork në 1987 dhe rifilloi në veprën e tij “Rreth sëmundjes dhe vdekjes së Mihai Eminescu”. Ai u diagnostikua gabimisht

Profesor Irinel Popescu, një anëtar korrespondent i Akademisë Rumune dhe president i Akademisë Rumune të Shkencave Mjekësore, gjatë një takimi shkencor vetëm për të diskutuar rastin e Eminescu, thotë me siguri se poeti u vra për shkak të helmimit me merkur nga mjekët e pa afte.

. Specialisti Emil Coşereanu e mbështet këtë mendim dhe thotë se Eminescu është sëmurë si pasojë e kërkimit të tij të brendshëm, zhgënjimeve të shkaktuara nga shoqëria dhe, mbi të gjitha, punës rraskapitëse të gazetës. “Eminescu jetoi në një sens të vetëdijes së të kuptuarit tonë sot, dhe që atëherë një revoltë kundër asaj që po ndodhte rreth tij në shoqëri e ka thënë fjalën e tij në mendjen dhe shpirtin e tij. Ai luftoi me mullinjtë e erës dhe troglodytë. Dhe mbi të gjitha kishte zhgënjime dhe puna e tmerrshme e gazetës Timpul. Epo, ai mbajti një gazetë më vete”, tha Coşereanu.

Ai me të vërtetë kishte armiq. Ai i kishte zemëruar me shumë nga artikujt e tij, me mesazhin e tij dhe askush nuk e thute kete. Ata armiqtë e tij te tërbuar e cuan Mihal Emineskun drejt vdekjes. A, nuk ndodhi kështu me Moxartin, te cilin e vdiq zilia e zjarrte e Salierit.

…………………………………………..

Wo…. Thuhej se stërgjyshi i Emineskut kishte qenë shqiptar me prejardhje dibrane nga fisi Emini..

Nga lad bizhga@

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Mihal Eminesku… poezi

Mbetur një mall

Më ka mbetur dhe një mall:

Të më varrosni buzëdetit,

Nuk dua qivur të bukur,

Dhe as fjalime dhe flamur,

Bëmëni një shtrat me degë,

Hëna të ma ndritë varrin

Dhe te koka të kem një bli,

Ashtu do të ndjehem i lumtur

Në vetminë time.