Meteorit “i pacenuar” i kontaminuar me kripë pas përplasjes në Tokë


 Stephanie Pappas

Meteori Winchcombe u mblodh vetëm disa orë pasi ra, por studiuesit kanë zbuluar se ai ishte tashmë i kontaminuar me minerale tokësore, duke përfshirë kripën e zakonshme të tryezës.

Një meteorit që u përplas në një rrugë në Winchcombe, Angli, u kontaminua me një spërkatje të kripës së tryezës brenda disa orësh nga ulja, duke hedhur poshtë shpresat se mund të ishte një shembull “i pacenuar” i një lloji primitiv të shkëmbit hapësinor. 

Meteori Winchcombe, i cili u copëtua dhe ra në rrugën e Gloucestershire dhe një fushë dhensh aty pranë në shkurt 2021, u gjet dhe u ruajt në çanta të mbyllura shumë shpejt pasi u ul – brenda disa orësh për fragmentin e gjetur në rrugë dhe brenda disa ditësh për rrënojat në fusha e deleve. Por edhe kështu, zbulon hulumtimi i ri, meteori tashmë kishte filluar të ndryshonte për shkak të ndërveprimeve të tij me atmosferën dhe sipërfaqen e Tokës. 

“Meteori Winchcombe shpesh përshkruhet si një shembull ‘i pacenuar’ i një meteori kondriti CM dhe tashmë ka dhënë njohuri të jashtëzakonshme,” autorja kryesore e studimit Laura Jenkins . një studente doktorature në Shkollën e Shkencave Gjeografike dhe të Tokës në Universitetin e Glasgow, tha në një deklaratë. (Kondritet CM janë një nëngrup kondritesh karbonike të pasura me karbon, meteorite që mbajnë disa nga mineralet më të vjetra në sistemin diellor . 

PLAY SOUND

“Megjithatë,” tha Jenkins, “ajo që ne kemi treguar me këtë studim është se në të vërtetë nuk ekziston një gjë e tillë si një meteorit i pacenuar – ndryshimi tokësor fillon në momentin që ndeshet me atmosferën e Tokës, dhe ne mund ta shohim atë në këto mostra, të cilat i analizuam. vetëm disa muaj pasi meteori u ul.” 

Rreth 1.3 paund (600 gram) fragmente shkëmbi nga meteori Winchcombe janë gjetur. Jenkins dhe kolegët e saj shqyrtuan dy fragmente – një nga rruga dhe një nga fusha e deleve – duke përdorur mikroskopin elektronik skanues, spektroskopinë Raman dhe mikroskopin elektronik të transmetimit, të gjitha metoda që lejojnë identifikimin e mineraleve të vogla në sipërfaqet e meteoritëve. Ekipi gjeti si sulfat kalciumi ashtu edhe kalcit – dy forma kripe – në kampionin nga fusha e deleve. Të kristalizuar në mostrën nga rruga, ata gjetën halit, ose kripën e tryezës. 

Sulfati i kalciumit dhe kalciti u gjetën në pjesën e jashtme të meteorit, në atë që njihet si kore e shkrirjes – sipërfaqja e shkrirë e meteoritit që formohet ndërsa bërtet nëpër atmosferë me dhjetëra mijëra milje në orë. Kjo vendosje tregon se kripërat u formuan shpejt ndërsa fragmentet e meteorit prisnin zbulimin në fushën e deleve, thanë studiuesit më 9 shkurt në revistën Meteoritics & Planetary Science.(hapet në skedën e re). Haliti, në të kundërt, u shfaq vetëm në sipërfaqet e lëmuara të meteoritit që studiuesit kërkuan në laborator, duke sugjeruar se meteori po reagonte ndaj ajrit të lagësht laboratorik. 

“Kjo tregon se sa reaktivë janë meteorët ndaj atmosferës sonë dhe sa të kujdesshëm duhet të jemi për të siguruar që të marrim parasysh këtë lloj ndryshimi tokësor kur analizojmë meteorët,” tha Jenkins. 

Gjetjet gjithashtu rrisin rrezikun për marrjen e meteoritëve në ruajtje të qëndrueshme në kushte laboratorike sa më shpejt të jetë e mundur, bashkëautori i studimit Luke Daly(hapet në skedën e re), një lektor në Shkollën e Shkencave Gjeografike dhe të Tokës në Universitetin e Glasgow, tha në deklaratë. Studiuesit rekomanduan që meteorët e sapo zbuluar të ruhen në gaz inert për të minimizuar reagimet.

“Ky hulumtim tregon se sa jetike është që ne të vazhdojmë të shikojmë qiejt dhe të mbledhim grupet e kërkimit sa më shpejt që të jetë e mundur pasi të dallohen meteoritët,” tha Daly.