Mevlan Shanaj në 77 vjetorin e lindjes


Aktorët shqiptarë shkruajnë në facebook:

Urojmë sot Mjeshtërin e madh, aktorin, regjisorin, producentin, Mevlan Shanaj në këtë 77-vjetor të lindjes. Gëzuar miku ynë Mevlan edhe 100!

Mevlan Shanaj (1945). Regjisor, aktor, producent, Mjeshter i madh, artist i merituar, profesor dega e filmit në Universitetin Arteve Tirane, lindi më 7 shkurt të vitit 1945.

Është prezantuar për publikun si aktor, regjisor në kinema dhe televizion, dhe si producent.

Nga viti 1969 fillon si regjisor ne RTSH prej 1987 deri më 1992 ka qenë Drejtor i Departamentit të Filmit në TVSH dhe Anëtar i Këshillit Artistik Shkëputet për 4 vite nga televizioni dhe kthehet në vitin 2001 si drejtor i Departamentit të Filmit dhe Spektaklit në TVSH.

Në vitin 2001 ka filluar punën e producentit dhe regjisori me “Zig-Zag” Film.

Më 2005-2006 ka ushtruar profesionin e pedagogut në Akademinë e Filmit dhe Multimedias “Marubi” e deri më sot në degën e regjisë në Akademinë e Arteve.

Në vitin 2008 mori titullin “Mjeshtër i Madh”.

Shanaj ka interpretuar në filmat: “I teti në bronz”(1970) regjisor Viktor Gjika, “Malet me blerim mbuluar” (1971) regjisor Dhimitër Anagnosti, “Guximtarët” (1970) regjisor Gëzim Erebara, “Rrugicat që kërkonin diell” (1975) regjisor Saimir Kumbaro, Rikard Ljarja, “Ballë për Ballë”(1979) regjisor Kujtim Çashku, “Rrethimi i Vogël” (1986) regjisor Saimir Kumbaro, “Pranvera s’erdhi vetëm” (1988) i Pirro Milkanit, “Viktimat e Tivarit”(1996) i Ekrem Kryeziut, “Unë e dua Erën” (1991), dhe “Lule të Kuqe Lule të Zeza” realizim i vetë Shanajt, “Ne kerkim te kujt” Gj. Xhuvani.

Të tjera realizime të tij janë filmat artistikë: “Korrierët” (1976), “Plumba Perandorit” (1980 ), “I Paharruari”(1984), “Të Shoh në Sy” (1985), “Një Telegram dhe një Këngë” (1986), “Fletë të Bardha” (1990).

Dokumentarë: “Marie Kraja”, “Tefta Tashko”, “Komani një Betejë e Madhe”, “Gju me Gju”, “Lasgush Poradeci”, “Berati Qyteti i Bardhë”, “Zëra nga Lashtësia”, “Katër Mëngjeset”, “Pandi Raidhi”, “Rrugët”, “Bibla & Kurani” , “Një ftesë nga Iliri”, “Visi”, “Përcjellja”(Vangjush Furrxhiu) Shkronjat e Pavarësisë”, “Te fala Ndreke Luca”, “Koha e pelikulës”.

Gjate punes ne RTSH ka realizuar rreth 30 vepra te zhanreve te ndryshme televizive, si dramen ne tv,dhe shume spektakle, si producent ka disa dokumentare filma artistike mes tjerash Pharmakon i regjisorit Joni Shanaj.