Mimoza, ylli i dytë më i ndritshëm në Crux, Kryqi i Jugut


Mimoza: Grafiku me yje që tregon 4 yje të shndritshëm të etiketuar të lidhur me vija dhe një objekt të vogël të paqartë të etiketuar Grumbulli i Kutisë së Jewel.

Crux, Kryqi i Jugut dhe yjet e tij kryesore. Mimoza është në të majtë pranë grupit të kutive të xhevahireve. Kjo është pamja nga një gjerësi gjeografike jugore (rreth 25 gradë paralele veriore , afër Miami, Florida) në hemisferën veriore rreth mesnatës në fund të marsit.

Një yll i quajtur Mimoza

Crux, konstelacioni i Kryqit Jugor , shtrihet thellë në qiejt jugor. Ylli i tij i dytë më i ndritshëm, Beta Crucis, mban disa pseudonime, duke përfshirë Mimosa dhe Becrux. (Ylli më i ndritshëm i yjësisë, Alpha Crucis , ka pseudonimin Acrux.) Astronomi gjerman Johann Bayer (1572-1625) mund të ketë qenë ai që e ka quajtur Mimozë . Arsyetimi i Bayer është i paqartë, por mund të lidhet me ngjyrën blu-bardhë të këtij ylli. Mund të jetë gjithashtu për nder të lules së mimozës, megjithëse shumica e tyre janë rozë, të kuqe ose të verdhë.

Udhëzues për veriorët në Kryqin e Jugut

Në prill dhe maj, Kryqi i Jugut arrin pikën e tij më të lartë në qiell më herët në mbrëmje.

Si të shihni Beta Crucis

Mimoza e bardhë-blu është ylli i 20-të më i ndritshëm në të gjithë qiejt. Është ylli i dytë më i ndritshëm në yjësinë Crux the Jugor Cross. Kryqi është një konstelacion i Hemisferës Jugore, dhe ju nuk do të shihni Mimozën në veri të 30 gradë gjerësi veriore . Disa qytete afër 30 gradë gjerësi veriore janë Austin, Teksas; Kajro, Egjipt dhe Nju Delhi, Indi. Megjithatë, vëzhguesit e hemisferës jugore e njohin dhe e duan Mimozën, dhe ajo është rreth polare për gjerësi gjeografike prej rreth 30 gradë në jug e më lart.

Një kulmim i mesnatës ndodh kur një yll është afërsisht përballë diellit. Siguron që ylli të jetë mbi horizont për një kohë maksimale. Kjo ndodh për Mimozën më ose rreth 2 prill të çdo viti.

Sa më afër të jetë vëzhguesi me kufirin verior të vëzhgimit prej rreth 30 gradë, aq më i ulët do të ngjitet ylli në qiell dhe aq më e shkurtër do të jetë koha e dukshme. Për shembull, nga Austin, ylli mezi e kalon horizontin për rreth gjysmë ore më së shumti. Shpesh nuk mund të shihet fare për shkak të ndikimeve të zbehta të atmosferës së Tokës. Nga Miami ngrihet pothuajse 5 gradë mbi horizont dhe qëndron më shumë se katër orë.

Nga vendet e hemisferës veriore si Hawaii, ku Mimoza mund të shihet më lehtë, ajo ngrihet në mbrëmjen e vonë në fund të dimrit, larg në jug-juglindje dhe perëndon në orët e para të agimit në jug-jugperëndim. Në fillim të qershorit lind para perëndimit të diellit dhe perëndon në mesnatë.

Historia dhe mitologjia e Mimozës

Për shkak të vendndodhjes së saj në jug, Crux dhe Mimoza ishin në thelb të panjohura në mitologjinë klasike perëndimore. Sigurisht, këta yje ishin të njohur për popujt aborigjenë australianë , si dhe banorët e ishullit të Polinezisë dhe njerëzit e Afrikës Jugore.

Në Australi, për shembull, një histori e Aborigjenëve është se yjet e Kryqit të Jugut janë një kujtesë e kohës dhe vendit ku vdekja erdhi për herë të parë tek njerëzimi. Dy nga yjet janë sytë e ndezur të shpirtit të vdekjes dhe dy të tjerët janë sytë e njeriut të parë që ka vdekur.

Yjet kryesore të Crux, duke përfshirë Mimozën, shfaqen në flamujt e Australisë dhe Zelandës së Re. Mimoza shfaqet si ana e majtë e shiritit, dhe Acrux si fundi .

Shkenca e Beta Crucis

Mimoza ndodhet rreth 350 vite dritë nga Toka, sipas të dhënave të marra nga misioni Hipparcos . Ka një magnitudë vizuale prej 1.25. Mimoza është një yll gjigant (ose nëngjigant) blu, më shumë se 3000 herë më i ndritshëm se dielli ynë në dritën e dukshme.

Mimoza është blu dhe shumë e nxehtë. Astronomi James Kaler e ka vlerësuar temperaturën e tij në rreth 28,000 kelvin (rreth 50,000 gradë F ose 27,700 gradë C) në sipërfaqe. Temperaturat e tilla të larta kërkojnë që pjesa më e madhe e energjisë së yllit të rrezatohet në ultravjollcë dhe frekuenca më të larta të padukshme për syrin e njeriut. Pra, kur e merrni parasysh këtë, Mimoza është rreth 34,000 herë më energjike se dielli, sipas Kaler.

Mimoza ka një rreze rreth tetë herë më të madhe se ajo e diellit, me një masë 14 herë më të madhe. Megjithatë, këto shifra janë të pasigurta. Arsyeja? Mimoza ka një shok të vogël yjor për të cilin dihet pak. Meqenëse gjithçka që mund të vëzhgojmë është drita e kombinuar e të dyjave, është e vështirë të jesh i saktë në detaje. Ylli është gjithashtu një variabël kompleks me tre periodicitete të shkurtra në dritën e tij, e cila ndryshon më pak se një e 20-ta e madhësisë për disa orë.

Direkt në jug të Mimozës është Coalsack , një mjegullnajë e errët dalluese në Rrugën e Qumështit. Grupi i famshëm i kutive të xhevahireve shtrihet në lindje të Mimozës.

Pozicioni i Mimozës (Beta Crucis) është RA: 12h 47m 44s, dhjetor: -59° 41′ 19″.

Përfundimi: Mimoza është ylli i dytë më i ndritshëm në Crux, Kryqi i Jugut.