Minerali më i rrallë në Tokë ekziston vetëm në një gur të çmuar të vetëm të njohur


Shumë minerale janë gjetur në Mianmar. 

Disa minerale mund të gjenden pothuajse kudo, ndërsa të tjerët janë aq të rrallë sa ka vetëm një shembull të njohur.Ju mund të faleni nëse mendoni se edhe mineralet më të rralla dhe më të vlefshme në planetin tonë mund të gjurmohen duke pasur kohë dhe para të mjaftueshme, por ekziston një mineral në veçanti që është aq i rrallë sa është gjetur vetëm një herë.

I njohur si kyawthuite, ai u zbulua në rajonin Mogok të Mianmarit në formën e një guri të vetëm portokalli 1,61 karat.

Një antimonat natyral i bismutit, pak më shumë dihet për të, duke e bërë atë një nga mineralet më enigmatikë në Tokë, përveçse është më i rrallë.

Minerali i dytë më i rrallë në Tokë, ndërkohë, është paintite – një kristal gjashtëkëndor i kuq që, edhe pse ende jashtëzakonisht i vështirë për t’u gjetur, është të paktën pak më i disponueshëm se kyawthuiti.

Dy mostrat e para të njohura u blenë në vitin 1952 nga koleksionisti dhe tregtari i gurëve të çmuar Arthur Pain (sipas të cilit u emërua minerali) i cili fillimisht besonte se ato ishin rubin të zakonshëm.

Që atëherë, mineralogu George Rossman ka mbajtur një bazë të dhënash për çdo mostër të gjetur.

“Për dijeninë time, askush nuk ka bërë një studim serioz se çfarë duhet për të formuar paintite,” tha ai për Live Science . “Unë nuk njoh asnjë përpjekje për ta sintetizuar atë në një laborator.”

Burimi-TK Randall