Mirela Leka Xhava-Poetesha Anna de Noailles(1876-1933)


Mirela Leka Xhava

Poetesha

Anna de Noailles(1876-1933)

Biografia

Lindur, Anna Élisabeth Bassarada de Brancovan në Paris më 1876, në një familje fisnike të pasur, nga një baba rumun me prejardhje princërore dhe një nënë, njëzet vjet më e vogël se ai, me origjinë greke. Që në fëmijëri, ajo zotëroi disa gjuhë dhe përfitoi nga një arsimim që nëna e saj, një pianiste, donte të ishte kryesisht e hapur ndaj muzikës dhe poezisë. Në 1897, Anna Elisabeth u martua me kontin Mathieu de Noailles, një bashkim nga i cili lindi një djalë i vetëm në vitin 1900. Çifti frekuentonte dhe priste aristokracinë pariziane në sallonin e tyre, më shumë se kurrë të apasionuar pas artit dhe letërsisë në ato vite. që shënoi kalimin nga shekulli i 19-të në shekullin e 20-të. Anna de Noailles u miqësua me Maurice Barrès-in, Marsel Proust-in, Paul Valéry-n, Jean Cocteau-n, Colette-n… Kontaktet që i ishin aq të nevojshme sa, kur shëndeti i përkeqësohej, ajo vazhdonte të priste miqtë në dhomën e saj. Ne kemi gjithashtu shumë dëshmi nga bashkëkohësit e saj, të cilët të gjithë pranojnë se janë mahnitur nga kjo grua e vogël e frymëzuar, jashtëzakonisht oratore, e pajisur me një ndjeshmëri të lartë, një inteligjencë të shkëlqyer dhe tepër e vëmendshme dhe kurajoze.

Si muzë ashtu edhe e dashur, ajo kishte disa lidhje të pasionuara me shkrimtarë dhe intelektualë të rinj, duke përfshirë nipin e Maurice Barrès, Charle Demange, një shkrimtar premtues 25-vjeçar që kreu vetëvrasje prej dashurisë për të.

Në vitin 1901, Anna de Noailles botoi përmbledhjen e saj të parë me poezi, “Zemra e panumërt”, e cila pati një sukses të madh. Tetë libra të tjerë me poezi, novela, tregime të shkurtra dhe një vit para vdekjes së saj në 1933, do të pasonte një autobiografi e titulluar “Libri i jetës sime”, i përqëndruar në fëmijërinë dhe adoleshencën e saj, të cilën ajo planifikoi të shkruante vazhdimin.

Krijuese dhe presidente, në vitin 1904, e çmimit letrar “Jetë e lumtur”, që do të bëhej çmimi Fémina në vitin 1922, ajo u nderua vetë me vlerësime të larta: mori Çmimin e Madh për Letërsinë nga Akademia Franceze, më pas ishte e para grua që u zgjodh në Akademinë Mbretërore të Belgjikës dhe gjithashtu e para që mori gradën e Komandantit të Legjionit të Nderit. E fotografuar shpesh, ajo u pikturua nga artistë të njohur (Kies van Dongen, Jean-Louis Forain, Jacques-Émile Blanche…) dhe gjithashtu pozoi për një bust mermeri të bërë nga Rodin në 1906.

Poezitë e saj ashtu si personaliteti i saj, vërshojnë jetë dhe sentimentalizëm. Nga romantizmi me të cilin ushqehej, Anna de Noailles mori botën lirike dhe ekzaltimin e natyrës, gjë që i dha asaj nga bashkëkohësit pseudonimin “Muza e kopshteve”, së cilës i shtoi verbimin e saj gjithmonë të rinovuar për të jetuar. dhe ankthi e saj të pandërprerë për afrimin e vdekjes.

Stili klasik i vargjeve të saj, por edhe, pa dyshim, pozicioni i saj i brishtë, pavarësisht çmimeve dhe vlerësimeve, si poete femër, bëri që brezat pasardhës, të apasionuar pas risisë që sollën surrealistët, të refuzonin muzikën e saj të vogël të paimitueshme që admironte Marsel Proust,lënë në një gjysmë harresë,ai që ishte lavdëruar nga këta bashkëkohës,dhe shpallur në vitin 1929 nga Times një nga poetët më të mëdhenj francezë të kohës së tij.

About Post Author