Misioni DART për të goditur dhe lëvizur një asteroid


Misioni DART synon Didymos B

NASA do të nisë së shpejti misionin e saj të parë testues të mbrojtjes planetare, të quajtur DART (Double Asteroid Redirect Test). Dritarja e nisjes do të hapet më 24 nëntor 2021. Qëllimi i misionit DART është të godasë një asteroid të vogël dhe të ndryshojë në mënyrë të imët orbitën e tij. Në dekadat e fundit, është bërë e qartë se asteroidët kanë potencialin të godasin Tokën dhe të shkaktojnë dëme. Misioni DART është një provë kur Toka përballet me një asteroid që po kërcënon planetin tonë. DART do të arrijë në asteroidin e tij të synuar në fund të vitit 2022 me një goditje , duke u bërë misioni i parë i Tokës në historinë tonë që devijon një asteroid.

Asteroidi i synuar i DART është një hënë e një asteroidi më të madh. Asteroidi i madh është Didymos , 2500 këmbë (780 m) në diametër. Shoqëruesi i tij, Didymos B (ose, ndonjëherë, Dimorphos) është 525 këmbë (160 m) në diametër. Kjo është më tipike për madhësinë e asteroidit që mund të kërcënojë papritur Tokën, thanë këta astronomë. Kjo për shkak se asteroidët më të mëdhenj shihen më lehtë dhe orbitat e tyre njihen më mirë.

Vetë Didymos klasifikohet si një asteroid potencialisht i rrezikshëm ( PHA ). Sipas përkufizimit, asteroidë të tillë kanë një distancë minimale të kryqëzimit të orbitës prej 0,05 AU (njësi të distancës Tokë-diell) ose më pak dhe një magnitudë absolute +22 ose më pak. Me fjalë të tjera, të gjithë asteroidët që nuk mund t’i afrohen Tokës më shumë se 0,05 distanca Tokë-diell – afërsisht 4,650,000 milje (7,480,000 km) – ose janë më të vegjël se rreth 500 këmbë (140 m) në diametër, nuk konsiderohen PHA.

Të qenit një asteroid potencialisht i rrezikshëm nuk do të thotë që Didymos është në një rrugë përplasjeje me Tokën. Nuk eshte. Por, në vitin 2003, Didymos kaloi vetëm pak më afër se distanca minimale për PHA-të. Ai kaloi vetëm 0,048 AU nga Toka. Ishte ende miliona milje larg nesh.

Ky është vetëm një test

Por ky mision është një provë. Është vetëm një provë e asaj që një ditë mund të bëhet një program i plotë i mbrojtjes planetare. Didymos dhe hëna e tij Didymos B nuk janë një kërcënim për Tokën në këtë kohë.

Anija kozmike DART është në një mision kamikaz në Didymos (NASA e quan atë një mision me ndikim kinetik ). Ai do të përplaset qëllimisht në hënën me një shpejtësi prej afërsisht 4.1 milje/s (6.6 km/s). DART do të përdorë një kamerë në bord (të quajtur DRACO ) dhe një softuer të sofistikuar navigimi autonom për të matur madhësinë dhe formën e Didymos B dhe për të ofruar pamje të detajuara të vendit ku do të përplaset me asteroidin.

Unë e di se çfarë po mendoni. Nëse NASA e shtyn Didymos B nga orbita e saj e rregullt, a mund ta shkaktojë hënën – ose asteroidin e saj më të madh Didymos – në një rrugë të re që mund të jetë një kërcënim më i madh për Tokën? Këta shkencëtarë thanë jo, as Didymos dhe as hëna e saj nuk do të bëhen kërcënim për ne për shkak të DART. Por kjo nuk do të thotë se mbeturinat nga përplasja nuk do të godasin Tokën. Më shumë për këtë në një moment.

Ky test i NASA-s është një përpjekje për të na mbajtur të sigurt. Efekti i DART në Didymos B do të jetë minimal, por ende i mjaftueshëm për shkencëtarët për ta matur. Siç tha NASA :

Shkencëtarët mendojnë se përplasja do të ndryshojë shpejtësinë e hënës me një fraksion prej një për qind dhe do të ndryshojë periudhën e saj orbitale rreth asteroidit më të madh me disa minuta – mjaftueshëm për t’u vëzhguar dhe matur nga teleskopët në Tokë.

Ideja është që, nëse do të zbulonim ndonjëherë një asteroid të vogël në një rrugë përplasjeje me Tokën, do të kishim pasur disa praktikë në largimin e asteroidëve nga ne.

Grafika e një hëne rreth një asteroidi dhe një anije kozmike që e godet atë, me Tokën në distancë.

Meteoritët nga DART

Këtu është një aspekt i mrekullueshëm i misionit DART. Disa shkencëtarë besojnë se pjesët e mbeturinave do të godasin përfundimisht Tokën. Një punim i 23 marsit 2020 në The Planetary Science Journal tha:

Për shkak se pika më e afërt e afrimit të Didymos me orbitën e Tokës është vetëm 6 milion km (rreth 16 herë distanca Tokë-Hënë), disa materiale të hedhura do të shkojnë herët a vonë në planetin tonë dhe vëzhgimi i këtyre grimcave siç do të bënte meteorët. rritja e përfitimit shkencor të misionit DART.

Projekti DART mund të përfaqësojë gjithashtu meteoroidet e parë të krijuar nga njeriu që arrijnë në Tokë.

Anija kozmike në formë kubi me dy panele diellore të gjata anash.

Didymos A dhe Didymos B

Asteroidi Didymos A dhe shoqëruesi i tij Didymos B ishin të panjohur deri në vitin 1996, kur sondazhi i Spacewatch në Observatorin Kombëtar Kitt Peak në Arizona e kapi çiftin.

Didymos B përkulet pranë prindit të tij, duke rrotulluar në një distancë prej pak më shumë se gjysmë milje ose 1 kilometër. Hënës i duhen rreth 12 orë për të përfunduar një orbitë të Didymos. Ashtu si hëna jonë, hëna është e bllokuar në mënyrë të baticës në Didymos, duke i treguar gjithmonë asteroidit të njëjtën fytyrë.

Aktualisht, thanë shkencëtarët, asteroidi binar Didymos po vëzhgohet intensivisht duke përdorur teleskopë në Tokë. Ata duan të marrin matje të sakta të vetive të tij përpara se të mbërrijë DART.

DART do të nisë në bordin e një rakete SpaceX Falcon 9 nga Baza e Forcave Ajrore Vandenberg në Kaliforni. Pas ndarjes nga mjeti lëshues dhe mbi një vit lundrimi, ai do të përgjojë hënën e Didymos në fund të shtatorit 2022, kur sistemi Didymos është rreth 7 milionë milje (11 milionë km) nga Toka. Distanca relativisht e afërt midis Tokës dhe asteroidit në atë kohë do t’i lejojë shkencëtarët të vëzhgojnë asteroidin në momentin e përplasjes me teleskopë me bazë tokësore dhe radar planetar.

Ata do të shikojnë dhe shpresojnë të matin një ndryshim në vrullin, që i është dhënë hënës.

Përfundimi: Dritarja e nisjes së anijes kozmike DART hapet në fund të nëntorit, për mbërritjen në asteroidin Didymos dhe hënën e tij Didymos B në tetor 2022. Shkencëtarët planifikojnë ta përplasin atë në Didymos B për të parë se sa lëviz hëna, si praktikë për t’u marrë me të ardhmen e mundshme takime të rrezikshme të shkëmbinjve në hapësirë.

Kelly Kizer Whitt

About Post Author