Misioni drejt asteroidit të paçmuar niset në 12 tetor. Anija pritet të arrijë në asteroid në vitin 2029. Asterodidi vlen:10,000 kadrilionë dollarë 


Kelly Kizer Whitt


Misioni në asteroidin metalik :” Psyche: është vendosur të nisë më 12 tetor 2022.

16 Psyche ishte një nga asteroidët e parë që u zbulua, në vitin 1852. Ai nuk është i bërë nga shkëmbi dhe nuk është i bërë nga akulli. Në vend të kësaj, është një asteroid i rrallë metalik , që rrotullohet rreth diellit tonë në brezin asteroid të sistemit diellor midis planetit të katërt Mars dhe planetit të 5-të të Jupiterit. Ne ende nuk kemi eksploruar ndonjë botë si ajo. Dhe kështu shkencëtarët në Universitetin Shtetëror të Arizonës – i cili po udhëheq misionin – janë të emocionuar për nisjen e misionit hapësinor në 16 Psyche. Ishte caktuar të ngrihej më 5 tetor 2023. Por tani ky nisje është shtyrë deri më 12 tetor.

Anija pritet të arrijë në asteroid në vitin 2029.

Edhe pse jo të gjithë janë dakord , disa shkencëtarë besojnë se ky asteroid është mbetjet e një bërthame të pasur me hekur nga një planet i dështuar. Nëse po – dhe nëse teknikat e minierave të asteroideve mund të zhvillohen – burimet metalike të Psyche mund të vlejnë rreth 10,000 kuadrilion dollarë (që janë 15 zero më shumë).

Por kjo nuk është arsyeja e vetme që shkencëtarët janë të interesuar për 16 Psyche!

Qëllimet e misionit psikik

Misioni aktual nuk ka të bëjë me minierat. Bëhet fjalë për eksplorimin . Pasi të arrijë në vitin 2029, anija kozmike Psyche do të orbitojë asteroidin për tre vjet. Gjatë asaj kohe, shkencëtarët shpresojnë të mësojnë më shumë rreth origjinës së asteroidit dhe nëse ai ishte me të vërtetë thelbi i një planeti të dështuar.

Ata gjithashtu duan të eksplorojnë topografinë e Psyche (tiparet në sipërfaqen e saj) dhe të përcaktojnë moshën e sipërfaqes së saj. Ata thonë se kjo do t’u japë atyre njohuri për brendësinë e të gjithë planetëve tokësorë, përfshirë Tokën.

Por pyetja e madhe mund të jetë … a është Psyche një asteroid i vërtetë metalik, siç besohej dikur? Apo është më afër asaj që shkencëtarët e quajnë “grumbull rrënojash?”

Nuk ka asnjë mënyrë (aktualisht) për të vendosur një çmim të vërtetë për objektet hapësinore si asteroidët. Por shumë janë përpjekur të vlerësojnë vlerën e asteroidit Psyche, me përbërjen e tij të pasur me metal. Një vlerësim sugjeron se një objekt masiv, i pasur me metale do të vlente 10,000 kadrilionë dollarë , më shumë se e gjithë ekonomia e Tokës.

Nëse psikika nuk është aq e dendur sa besohej dikur, ky vlerësim do të ulet.

Megjithatë, sido që të jetë, Psyche do të vlejë shumë! Dhe, për shkencëtarët, ajo do të mbetet … e paçmuar.

Pas nisjes së saj më 12 tetor 2023, anija kozmike Psyche do të ketë një fluturim pranë planetit Mars në maj 2026, për një ndihmë graviteti . Anija kozmike do të rrotullohet rreth asteroidit për 3 vjet ndërsa mbledh të dhëna. 

Minierat e asteroidit?

Tani, rreth asaj 10,000 miliardë dollarësh metale në Psyche… përsëri, misioni aktual nuk ka të bëjë me nxjerrjen e asteroidit Psyche. Në vend të kësaj, sipas NASA-s, Psyche është një mision shkencor për të mësuar më shumë rreth asteroidëve dhe formimit të planetëve tokësorë.

Askush në Tokë nuk është ende në një fazë ku ne mund të shkojmë me sukses në një asteroid dhe ta minojmë atë. Por kompanitë private po punojnë se si të minojnë asteroidët . Mësoni më shumë rreth procesit të nxjerrjes së asteroideve në videon më poshtë.

Më shumë rreth Psikikës

Astronomi italian Annibale de Gasparis zbuloi Psyche në 1852. Ishte asteroidi i 16-të i zbuluar. Prandaj emërtimi i saj 16 Psyche. De Gasparis e quajti asteroidin sipas perëndeshës greke të shpirtit .

Psikika ka përafërsisht 140 milje (225 km) në diametër, me një sipërfaqe prej rreth 64,000 milje katrorë (165,800 km²). Vlerësimet aktuale të densitetit të tij janë 3,400 deri në 4,100 kg/m³. Kjo matje e densitetit do të thotë se asteroidi është 30 deri në 60% metal në vëllim.

Shkencëtarët spekulojnë se Psyche ishte dikur një planetazimal i ri , një objekt i ngurtë që lëvizte me mbeturina të tjera në orbitë rreth diellit tonë të sapoformuar. Ata mendojnë se është e mundur që Psyche në fund të fundit mund të ketë formuar një planet, dhe se përbërja e tij tashmë ishte ndarë në një bërthamë hekuri dhe një mantel shkëmbor . Por sistemi i hershëm diellor ishte një vend i dhunshëm. Mbeturinat po fluturonin! Dhe një përplasje mund të ketë shqyer pjesën e jashtme shkëmbore të Psyche.

Pra, një planet nuk u formua kurrë. Psyche bëhet një asteroid i ulët duke rrotulluar me mijëra asteroidë të tjerë rreth diellit tonë. Por nëse në të vërtetë Psyche ishte dikur në rrugën e saj për t’u bërë një planet, shkencëtarët tani mund të kenë një vend në rreshtin e parë për të parë një planet, nga brenda jashtë.

Instrumentet e misionit

Misioni Psyche do të mbajë tre instrumente kryesore: një imazher multispektral , një spektrometër të rrezeve gama dhe neutron dhe një magnetometër . Këto instrumente do të hetojnë objektin e parë metalik të hapësirës që njerëzimi ka vizituar ndonjëherë.

Imazhuesit do të bëjnë fotografi ndërsa spektrometri do të masë përbërjen elementare të Psikikës. Magnetometri do të kontrollojë për çdo fushë magnetike të mbetur, e cila do të jetë një tregues nëse Psyche ka qenë dikur një bërthamë planetare.

Psyche do të ketë gjithashtu një sistem radio telekomunikacioni me brez X që do të ndihmojë në hartimin e gravitetit dhe strukturës së asteroidit. Sistemi përdoret gjithashtu për dërgimin e komandave në anijen kozmike dhe marrjen e të dhënave në Tokë.