Misioni i Euklidit do të studiojë materien e errët dhe energjinë e errët


Kelly Kizer Whitt

Agjencia Evropiane e Hapësirës (ESA) ka një mision të ri, Euclid , i vendosur për të eksploruar universin e errët. Euklidi është emëruar pas një matematikani të lashtë grek . Është vendosur të nisë nga Kepi Canaveral, Florida, më 1 korrik 2023. (Shih më poshtë se si të shikoni nisjen.) Qëllimi i misionit është të krijojë hartën 3D më të madhe dhe më të saktë të universit tonë. Gjithashtu, shkencëtarët do ta përdorin atë për të vëzhguar galaktikat deri në 10 miliardë vite dritë , duke mbuluar më shumë se 1/3 e qiellit. Këto vëzhgime duhet të ndihmojnë astronomët të kuptojnë më mirë zgjerimin dhe strukturën e universit me kalimin e kohës, duke ofruar njohuri për natyrën e materies së errët dhe energjisë së errët.

Materia e errët dhe energjia e errët janë dy vrima të mëdha themelore në kuptimin tonë të universit. Materia e errët përbën rreth 25% të universit, por ne nuk e dimë se çfarë është. Për më tepër, ne e dimë vetëm se ekziston sepse mund të shohim efektet që ka në objekte të tjera. Dhe gati 70% e universit duket se përbëhet nga energjia e errët , një forcë e panjohur që po bën që universi të zgjerohet. (Një studim i kohëve të fundit tha se ndoshta vrimat e zeza janë burimi i energjisë së errët.) Kjo e lë lëndën e zakonshme që shohim – yjet dhe galaktikat, etj. – vetëm rreth 5% të universit.

Si të shikoni nisjen

Euklidi është planifikuar të lëshohet në një raketë Falcon 9 më 1 korrik 2023, me një datë rezervë të nisjes më 2 korrik 2023. Programi i nisjes do të fillojë në orën 14:30 UTC (10:30 EDT). Nisja duhet të ndodhë në orën 15:11 UTC (11:11 EDT). Raketa dhe Euklidi duhet të ndahen rreth 42 minuta pas lëshimit, dhe koha më e hershme që ESA pret të marrë një sinjal nga Euklidi është 46 minuta pas lëshimit. Mund ta shikoni në shikuesin më poshtë.

00:08

00:35

Misioni i Euklidit do të qëndrojë në L2

Anija kozmike Euklid do të udhëtojë për në shtëpinë e saj të ardhshme në pikën Lagranzh dielli-Tokë 2 . Nga rruga, pika 2 e Lagranzhit është 930,000 milje (1.5 milion km) nga Toka. Ju mund të jeni njohur me të si shtëpia e teleskopit hapësinor Webb . Pozicioni L2 lejon që një anije kozmike të jetë mjaft afër për të komunikuar me Tokën, për të marrë energji të mjaftueshme diellore dhe ende për të parë në hapësirën e thellë.

Instrumentet në bord

Euklidi do të mbajë dy instrumente shkencore. E para është një aparat fotografik me gjatësi vale të dukshme, ose VIS. Gjithashtu, do të ketë një spektrometër afër infra të kuqe dhe fotometër, ose NISP. Prandaj, Euklidi duhet të sigurojë imazhe me cilësi të shkëlqyer në gjatësi vale të dukshme, plus spektroskopi dhe fotometri në infra të kuqe afër . Mësoni më shumë rreth instrumenteve të Euklidit në ilustrimin e mëposhtëm.

Një kërkim për t’iu përgjigjur 5 mistereve

Euklidi po kërkon të trajtojë pesë mistere:

  1. Cila është struktura dhe historia e rrjetës kozmike?
  2. Cila është natyra e materies së errët?
  3. Si ka ndryshuar zgjerimi i universit me kalimin e kohës?
  4. Cila është natyra e energjisë së errët?
  5. A është i plotë kuptimi ynë i gravitetit?

Kur do të fillojë Euklidi të hartojë?

Euklidi duhet të arrijë në orbitën L2 rreth katër javë pas nisjes. Më pas, për rreth tre muaj, instrumentet do të kalojnë një fazë testimi. Më në fund, Euklidi duhet të jetë gati për të vëzhguar universin rreth tre muaj nga tani.

Çfarë do të shohë dhe matë misioni i Euklidit?

Përfundimi: Misioni Euclid i ESA do të udhëtojë në shtëpinë e tij në L2, ku do të bëjë një hartë 3D të universit. Dhe shkencëtarët shpresojnë të përdorin vëzhgimet e tij për të mësuar më shumë rreth lëndës së errët dhe energjisë së errët.