Misioni i gazetarit-Ndue Z. Ruçi


Ndue Z. Ruçi

Misioni i gazetarit.

Pak “leksion, ” për gazetar…

Për ata që të rinjë janë.

Që të jeni, misionar’,

e vërteta, peshë e rëndë..

por, gënjeshtrën, kush përdor,

Kjo s’ka pesha, as dhe pak!…

Mund ta bëni, krejt pa zor…

Si të thuash, me… tak-fak!…

Gazetari, ka mision!…

S’mund të bëhet, gënjeshtar!…

Të vërtetat, informon.

Nderon, emrin, gazetar!.

E vërteta, me gënjeshtrat,

Dhëmb për dhëmb, me to lufton…

Që nga kohët, më të vjetra…

Por dhe sot, lufta vazhdon…

Ndaj tregohu guximtar,

Në çdo vend e çdo rrethanë!…

Ka mision, çdo gazetar!…

E verteta, duhet thene!…

Nëse gojën, ti e mbyll,

Kur sheh, një padrejtësi,

Kë mbërthyer, mbi një shtyllë,

Më të madhen, poshtërsi!…

Të vërteten, nxirr në shesh!.

Dhe, gënjeshtren lakuriq.

Pushtetar, a, hundëlesh,

Do t’iu shpallin, si armiq!…

S’ka, asgjë që mund të fshihet!.

Dhe që s’merret vesh një ditë.

E vërteta, pret në heshtje…

Shpejt, një Zot, e nxjerr në dritë!…

Si me sharje dhe me tallje,

Ç’nuk do thuhen, shpesh për ty!…

Me, llojë-llojë, shpesh do përplasesh.

Ndaj dhe… vdekjën, merr në sy!…

Dhe, si shkëmbi, në mes detit,

Plot me dallgë, edhe tallaze…

Tek, përplasen, As nuk tundet!…

Ndaj çdo sulmi, në përballje!…

Nëse shpresën ke të fortë!…

Dhe s’lëkundësh, në besim!…

Me kurajo, pret çdo sprovë!…

Dhe të ardhmën, plot gëzim!…

Përballo, çdo sakrificë!.

Çdo, shantazh e çdo presion!.

Larg, prej joshjes dhe lakmisë!.

Dhe tër bota, të nderon!…

Merrni zemer, kur të flisni!…

Mos u mpakni, në panik!…

Kur dhe ZOTIN, në krah keni,

Nga kush mund të keni frikë?…

Dhe, sa shpifje do kurdisin!…

Si, mashtrues e gënjeshtar!…

Por, qëndro, fort, I pathyeshëm!…

Lart, mbaj emrin, gazetar!…