Misioni NEOWISE prodhon film me kohë të shkurtër të të gjithë qiellit


Duke përdorur 18 harta të gjithë qiellit të prodhuara nga Eksploruesi i Sondazhit Infrared të Fushës së Gjerë të Objekteve Afër Tokës të NASA-s (NEOWISE), astronomët kanë krijuar atë që në thelb është një film me kalim kohe të qiellit, duke zbuluar ndryshime që zgjasin një dekadë.

NEOWISE ishte fillimisht një projekt përpunimi i të dhënave për të tërhequr zbulimet dhe karakteristikat e asteroideve nga observatori WISE i NASA-s, i cili u lançua në vitin 2009 dhe kishte për detyrë të skanonte të gjithë qiellin për të gjetur dhe studiuar objekte jashtë Sistemit tonë Diellor.

Anija kozmike përdori detektorë të ftohur në mënyrë kriogjenike që i bënë ata të ndjeshëm ndaj dritës infra të kuqe.

E padukshme për syrin e njeriut, drita infra e kuqe rrezatohet nga një bollëk objektesh kozmike, duke përfshirë yjet e ftohtë, të afërt dhe disa nga galaktikat më të ndritshme në Univers.

Misioni WISE përfundoi në vitin 2011 pasi ftohësi në bord – i nevojshëm për disa vëzhgime infra të kuqe – mbaroi, por anija kozmike dhe disa nga detektorët e saj infra të kuqe ishin ende funksionale.

Kështu, në vitin 2013, NASA e ripërdori atë për të gjurmuar asteroidët dhe objektet e tjera afër Tokës (NEO). Si misioni ashtu edhe anija kozmike morën një emër të ri: NEOWISE.

Pavarësisht ndryshimit, teleskopi infra të kuq ka vazhduar të skanojë qiellin çdo gjashtë muaj dhe astronomët kanë vazhduar të përdorin të dhënat për të studiuar objekte jashtë Sistemit tonë Diellor.

Në vitin 2020, astronomët publikuan përsëritjen e dytë të një projekti të quajtur CatWISE : një katalog objektesh nga 12 harta të gjithë qiellit NEOWISE.

Ata e përdorin katalogun për të studiuar xhuxhët kafe, një popullatë objektesh që gjenden në të gjithë galaktikën dhe që përgjojnë në errësirë ​​afër Diellit tonë.

Edhe pse ata formohen si yje, xhuxhët kafe nuk grumbullojnë masë të mjaftueshme për të nisur shkrirjen, procesi që bën që yjet të shkëlqejnë.

Për shkak të afërsisë së tyre me Tokën, xhuxhët kafe aty pranë duket se lëvizin më shpejt nëpër qiell në krahasim me yjet më të largët që lëvizin me të njëjtën shpejtësi. Pra, një mënyrë për të identifikuar xhuxhët kafe mes miliarda objekteve në katalog është të kërkoni objekte që lëvizin.

Një projekt plotësues i CatWISE i quajtur Backyard Worlds: Planet 9 fton shkencëtarët qytetarë të analizojnë të dhënat e NEOWISE për objektet lëvizëse që kërkimet kompjuterike mund të kenë humbur.

Me dy hartat origjinale të gjithë qiellit WISE, shkencëtarët gjetën rreth 200 xhuxhë kafe brenda vetëm 65 vite dritë nga Dielli ynë.

Hartat shtesë zbuluan 60 të tjerë dhe dyfishuan numrin e xhuxhëve Y të njohur, xhuxhët kafe më të ftohtë.

Krahasuar me xhuxhët kafe më të ngrohtë, xhuxhët Y mund të kenë një histori më të huaj për të treguar në lidhje me mënyrën se si u formuan dhe kur.

Këto zbulime ndihmojnë në ndriçimin e menagerisë së objekteve në lagjen tonë diellore.

Dhe një numër më i plotë i xhuxhëve kafe pranë Diellit u tregon shkencëtarëve se sa efikas është formimi i yjeve në galaktikën tonë dhe sa herët filloi.

Shikimi i ndryshimit të qiellit gjatë më shumë se një dekade ka kontribuar gjithashtu në studimet se si formohen yjet. NEOWISE mund të shikojë në batanijet me pluhur që mbështjellin protoyjet, ose topat e gazit të nxehtë që janë në rrugën e duhur për t’u bërë yje.

Me kalimin e viteve, protoyjet dridhen dhe ndizen ndërsa grumbullojnë më shumë masë nga retë e pluhurit që i rrethojnë.

Shkencëtarët po kryejnë monitorim afatgjatë të pothuajse 1000 protoyjeve me NEOWISE për të fituar njohuri në fazat e hershme të formimit të yjeve.

Të dhënat e NEOWISE kanë përmirësuar gjithashtu të kuptuarit e vrimave të zeza. Sondazhi origjinal i WISE zbuloi miliona vrima të zeza supermasive në qendrat e galaktikave të largëta.

Në një studim të kohëve të fundit, shkencëtarët përdorën të dhënat e NEOWISE dhe një teknikë të quajtur echo mapping për të matur madhësinë e disqeve të gazit të nxehtë dhe të ndezur që rrethojnë vrimat e zeza të largëta, të cilat janë shumë të vogla dhe shumë të largëta për t’i zgjidhur çdo teleskop.

“Ne kurrë nuk e kemi parashikuar që anija kozmike do të funksiononte kaq gjatë dhe nuk mendoj se mund të kishim parashikuar shkencën që do të mund të bënim me kaq shumë të dhëna,” tha shkencëtari i projektit WISE Dr. Peter Eisenhardt, një astronom në Laboratori i Propulsionit Jet i NASA-s.

“Nëse dilni jashtë dhe shikoni qiellin e natës, mund të duket sikur asgjë nuk ndryshon, por nuk është kështu,” tha hetuesi kryesor i NEOWISE Dr. Amy Mainzer, një astronom në Universitetin e Arizonës.

“Yjet po ndezin dhe shpërthejnë. Asteroidët po lëvizin pranë. Vrimat e zeza po shqyejnë yjet. Universi është një vend me të vërtetë i zënë, aktiv.”

About Post Author