Misteret e rishikuara: djegia spontane e njeriut


Pikërisht ajo që i ndodhi Sarah Morley, e cila u gjet e djegur në hi në vitin 1902, do të mbetej një temë debati për dekada.

Rasti i frikshëm ndodhi në Angli në maj të atij viti, kur një polic, i cili po kalonte shtëpinë e Morley-t, vuri re tym brenda dhe hyri me shpejtësi në pronë për të kontrolluar banorin e saj.

Ajo që gjeti, për habinë e tij, nuk ishte një ferr i tërbuar, por një dhomë që dukej e paprekur nga zjarri, përveç një grumbulli hiri dhe një grumbull rrobash të djegura në dysheme.

Një hetim i mëtejshëm zbuloi se hiri ishin në fakt mbetjet e zonjës Morley.

Por si mund të ishte djegur trupi i saj me një nxehtësi dhe egërsi kaq të madhe brenda një dhome plot me orendi të buta pa i vënë flakën asgjë tjetër?

Në atë kohë, u konsiderua e besueshme që zonja Morley, përmes proceseve të panjohura, të ishte djegur për vdekje në një rast djegieje spontane nga njeriu. “Duket e mundshme që rrobat e gruas kanë marrë flakë,” shkroi Dr Ernest George Archer në një artikull për British Medical Journal në atë kohë. “Por si mund të llogaritet djegia absolute e një trupi në mes të një dhome ndenjjeje të mbushur me mobilje?”

“Mund të them se eshtrat u panë me mua nga një vëlla praktikues dhe ne të dy ramë dakord që disa veçori të rastit ishin përtej të kuptuarit…”

Një rast i ngjashëm i raportuar disa vite më parë u theksua gjithashtu, duke përfshirë përsëri një grua të moshuar e cila kishte jetuar vetëm dhe trupi i të cilit ishte djegur pavarësisht se nuk kishte ndonjë dëm tjetër nga zjarri në dhomë.

Fenomeni do të vazhdonte të hutonte autoritetet për dekada.

Ndërsa shkenca moderne ka ofruar që atëherë të paktën disa teori, fenomeni i djegies spontane të njeriut vazhdon të mbetet një shtesë veçanërisht rrëqethëse në analet e të pashpjegueshmeve.

Burimi: epd24.co.uk

About Post Author