Misteret e rishikuara: fotografitë e UFO-ve të McMinnville


Misteret e rishikuara: fotografitë e UFO-ve të McMinnville

Imazhet e një disku fluturues të supozuar të marra në një fermë në Oregon në vitin 1950 shkaktuan polemika dhe debate në masë të barabartë.

Në orën 19:30 të 11 majit të atij viti, Evelyn Trent kishte qenë duke ecur në shtëpinë e saj në fermë pranë McMinnville, Oregon kur raportoi se kishte parë një disk metalik që lëvizte ngadalë nëpër qiell.

Ajo i bëri thirrje burrit të saj, Paul Trent, të dilte jashtë dhe të shihte se çfarë mendonte se mund të ishte.

I etur për të bërë një fotografi, ai u kthye në shtëpi për pak kohë për të marrë kamerën e tij. Ai arriti të bënte dy foto përpara se disku metalik të shpejtohej dhe të zhdukej drejt perëndimit.

Muajin pasardhës, dy fotografitë – së bashku me titullin “Në fund të fundit – Fotografitë autentike të pjatës fluturuese[?]” – u shfaqën në regjistrin lokal të telefonit McMinnville .

Imazhet do të bëheshin dy nga pjesët më të debatuara të provave të UFO-ve të kapur ndonjëherë, me hetuesit e UFO-ve, shkencëtarët dhe ekspertët e fotografisë që të gjithë peshonin mbi vërtetësinë e tyre.

Ndërsa shumë besonin se çifti kishte kapur diçka të pazakontë, të tjerët ishin më skeptikë, në vend që këmbëngulnin se fotografitë ishin falsifikuar.

Një teori e njohur është se ‘pjata fluturuese’ ishte në fakt pasqyra e krahut të një automjeti që ishte pezulluar me litar peshkimi nga kabllot e sipërm për ta bërë të dukej sikur po notonte në ajër.

Astronomi William K. Hartmann, i cili gjithashtu kishte hetuar rastin, vuri në dukje se ndriçimi në fotografi sugjeronte një kohë të ndryshme të ditës nga ajo e pretenduar nga Trents.

“Mund të ketë një mospërputhje të mundshme duke pasur parasysh faktin se UFO-t, shtylla e telefonit, ndoshta garazhi në të majtë, dhe veçanërisht kapakët e largët të shtëpisë (majtas të hambarit të largët) ndriçohen nga e djathta ose nga lindja.” vuri në dukje ai.

“Shtëpia, në veçanti, duket se ka një hije nën çatinë e saj që do të sugjeronte një foto me dritë dite, dhe e kombinuar me incidencën drejt lindjes, dikush mund të argumentojë se fotot janë bërë në një ditë të mërzitshme, me diell, të themi, në orën 10 të mëngjesit.”

Ndërsa sot fotografitë vazhdojnë të mbeten një hyrje intriguese në analet e historisë së UFO-ve, konsensusi i përgjithshëm është se ato nuk janë të vërteta dhe se historia e Trents ishte në fakt një mashtrim.

About Post Author