Misteri i Gurit të Palermos: Dëshmia e Astronautëve të Lashtë në Egjipt?


Guri i Palermos është një nga tekstet më të rëndësishme egjiptiane të lashta të përshkruara nga sundimtarët para-dinastikë të Egjiptit të lashtë, të cilët mbretëruan në vendin e faraonëve për qindra vjet para ardhjes së faraonit të parë “njerëzor” Narmer (Menes).

Guri i Palermos i Egjiptit

Njerëzit nga e gjithë bota kanë qenë të magjepsur me idenë se në të kaluarën e largët, qytetërime të përparuara jashtëtokësore vizituan Tokën dhe ndihmuan në nisjen e përparimit në planetin tonë. Megjithatë, kjo ide është hedhur poshtë me vendosmëri nga shumë njerëz që besojnë se një gjë e tillë nuk ka ndodhur, megjithëse ka zbulime të shumta që tregojnë për një histori njerëzore shumë të ndryshme, që kundërshtojnë shkencën zyrtare.

Tekste të shumta antike, piktura dhe monumente janë interpretuar si dëshmi që mbështesin teorinë e lashtë të astronautëve. Nga ana tjetër, miliona njerëz kanë mbetur të hapur ndaj mundësisë që qytetërimi ynë nuk është i pari që e quan planetin Tokë shtëpinë e tyre.

Guri i Palermos

Në të gjithë botën, studiuesit kanë zbuluar objekte të shumta që tregojnë mundësinë që historia, siç na është thënë, është e pasaktë dhe se ka disa pjesë të historisë që janë shtrembëruar qëllimisht.

Ndërsa kjo ide mbetet një temë e diskutueshme dhe shumë njerëz janë kundër kësaj ideje, disa tekste të lashta, si ai i gjetur i shkruar në gurin e Palermos, mund të jenë prova përfundimtare që kemi kërkuar gjatë gjithë kësaj kohe.

Guri i Palermos, i njohur zakonisht si Analet Mbretërore, është një nga burimet më të rëndësishme për studimin e qytetërimit të Egjiptit të lashtë dhe historisë së tij të gjatë në Tokë.

Guri e ka marrë emrin nga Muzeu Arkeologjik i Palermos në Siçili, ku është një nga fragmentet më të mëdha. Pjesë të tjera të kësaj pjese të rëndësishme të historisë së Egjiptit të lashtë mund të gjenden në Muzeun Egjiptian në Kajro dhe Muzeun Petrie në Londër. Guri nuk është në gjendje të përsosur, pasi janë gjetur vetëm disa fragmente dhe shumë janë dëmtuar.

Edhe pse data e saktë e krijimit të gurit të Palermos mbetet një mister për studiuesit, data më e pranuar besohet të jetë Mbretëria e Vjetër, në shekullin e njëzet e pestë para Krishtit.

Çfarë e bën atë kaq të veçantë? Epo, midis teksteve të tjera të ngjashme antike, guri i Palermos rendit Mbretërit Predinastikë të Egjiptit të lashtë dhe faraonët që sunduan mbi Egjiptin në pesë dinastitë e para. Pjesa më e diskutueshme e gurit të Palermos janë mbretërit predinastikë, të cilët janë etiketuar si qenie mitologjike nga studiuesit aktualë.

Guri i Palermos

Dokumenti, me shkrim hieroglifik, llogarit 120 mbretër që mbretëruan përpara se egjiptianët e lashtë të ekzistonin zyrtarisht si qytetërim. Është interesante që emrat e “zotave” dhe “gjysmë perëndive” misterioze shfaqen edhe në gjenealogjitë mbretërore egjiptiane. Ngjashmëritë midis Gurit të  Palermos , Kanunit Mbretëror të Torinos dhe Listës së Mbretërve Sumerianë janë magjepsëse, pasi të tre përmendin një kohë kur ‘zotat’ jetuan në Tokë dhe sunduan për qindra, madje edhe mijëra vjet.

Përveç sa më sipër, Analet Mbretërore renditin gjithashtu informacionin më të gjerë të disponueshëm mbi taksat në Egjiptin e lashtë, ceremonitë e tij fetare, nivelet e lumit Nil dhe fushatat ushtarake, ndër detaje të tjera të rëndësishme. Më e rëndësishmja, ai konsiderohet si një nga burimet kryesore nga i cili Manetón, një historian egjiptian dhe një prift i Sebennytos, përpilon historinë më të gjerë të Egjiptit të lashtë.

Manetón është i mirënjohur për veprën e tij “Aegyptiaca” në të cilën ai ndan sundimtarët e Egjiptit të lashtë në dinasti, të cilat përfundimisht çuan në formimin e sistemit modern të përdorur për datimin e historisë së Egjiptit të lashtë.

Guri  i Palermos ishte shkruar me bazalt të zi dhe besohet të ketë qenë rreth dy metra i lartë kur u përfundua. Për fat të keq, rëndësia e saj nuk u njoh menjëherë deri në pikën që pjesa e rëndësishme e historisë u përdor dikur si një derë.

 Guri i Palermos i ka ndihmuar studiuesit të arrijnë në përfundimin se egjiptianët e lashtë zhvilluan teknologji superiore për të shkrirë bakrin, gjë që përfundimisht i lejoi ata të krijonin statuja të pabesueshme prej bakri tashmë në dinastinë e dytë. Është interesante që dokumenton gjithashtu një kohë kur anijet e lashta egjiptiane sollën dru dhe gurë të çmuar nga një rajon i panjohur i Egjiptit, që ndodh gjatë mbretërimit të Snefru.

Guri  i Palermos regjistron gjithashtu ndërtimin e ndërtesës së parë prej guri gjatë mbretërimit të Nekës, e cila është para piramidës me shkallë të Zoserit.

Siç mund ta shihni, ka disa tekste të lashta që përshkruajnë me shumë saktësi një kohë kur qeniet e keqkuptuara, ndoshta si perëndi, zbritën nga parajsa dhe sunduan mbi njerëzimin. Nga ana tjetër, rrëfime të ngjashme për ‘zotat’ që kishin zbritur nga qiejt mund të gjenden në kultura të shumta antike anembanë globit. Kjo është arsyeja pse shumëkush mund ta interpretonte gurin  e Palermos si një nga tekstet e lashta më të pabesueshme dhe më të rëndësishme, i cili në dokument dëshmon se qeniet nga një botë tjetër “udhëhiqeshin nga planeti.