Misteri i kubit të hënës: është zgjidhur, është thjesht një shkëmb


Misteri i kubit të hënës: është zgjidhur, është thjesht një shkëmb

Roveri kinez Yutu-2 ka përcaktuar natyrën e një objekti misterioz në formë kubi që është fotografuar muajin e kaluar.

E fundit në një varg të gjatë objektesh anormale të vërejtura në fotografitë e marra në sipërfaqen hënore, objekti i veçantë në formë kubi krijoi shumë spekulime në dhjetor.

Fakti që ishte vendosur në anën e largët të fshehur të Hënës shërbeu vetëm për të rritur misterin, me shkencëtarët kinezë që zgjodhën ta dërgonin roverin përgjatë kraterit për të hetuar.

Tani, më në fund, pas më shumë se një muaji lëvizjeje nëpër regolitin hënor, roveri Yutu-2 më në fund ka përcaktuar saktësisht se çfarë është në të vërtetë objekti misterioz… dhe po, është një shkëmb.

Pamja e saj në formë kubi ishte në dukje për shkak të një rregullimi të rastësishëm të dritës dhe hijes. Për të theksuar më tej se si gjërat mund të duken si gjëra të tjera, kishte gjithashtu raporte se ‘kubi’ ishte në fakt ‘në formë lepuri’ – ose të paktën kështu ishte shfaqur ndërsa roveri ishte afruar.

Gjithashtu u raportua se gurët e shpërndarë përpara saj i ngjanin një karote.

Siç dëshmon imazhi nga afër më poshtë, megjithatë, në të vërtetë nuk është asgjë më shumë se një shkëmb i standardit të kënetës.

New Jork Times shkruan:

Një imazh i paqartë që programi hapësinor i Kinës e kishte quajtur “kasolle misterioze” ishte rezultat i këndit të kamerës, dritës dhe hijes. Nëntorin e kaluar, roveri hënor i Kinës Yutu-2 vuri re diçka kurioze në anën e largët të hënës. Imazhi ishte i paqartë, por ishte i pagabueshëm: Objekti dukej si një kub i ulur në sipërfaqen e hënës. Forma e tij dukej shumë e saktë për të qenë thjesht një shkëmb hënor – ndoshta diçka e mbetur nga vizitat e alienëve si monoliti në “2001: A Space Odyssey” të Arthur C. Clarke.

Autoritetet hapësinore të Kinës e quajtën atë “kasolle misterioze”. Të tjerë e quajtën atë “kubi i hënës”. Yutu-2 u dërgua për një vështrim më të afërt, dhe me shpejtësinë e lirë roveri është i aftë të udhëtojë, u deshën javë të tëra për t’u afruar.

Të premten, Hapësira jonë, një kanal shkencor në gjuhën kineze i lidhur me Administratën Kombëtare të Hapësirës së Kinës, postoi një përditësim. Nuk ka asnjë monolit, asnjë bazë sekrete në buzën e një krateri hënor. Nga afër, rezulton të jetë vetëm një shkëmb. Forma gjeometrike e përsosur në dukje ishte vetëm një mashtrim këndi, drite dhe hije.

About Post Author