Misteri i masës së yjeve në formë të çuditshme në qendrën e galaktikës Andromeda


Galaktika Andromeda është një galaktikë spirale larguar 2.5 milion vite-dritë nga Toka. I njohur ndryshe si Messier 31, ai pret një bërthamë të dyfishtë, e cila shpjegohet mirë nga një disk masiv i orbitave yjore të rreshtuara me absidë rreth një vrime të zezë supermasive, një konfigurim që astronomët e quajnë një disk bërthamor ekscentrik. Në një  punim të ri  të botuar në Astrophysical Journal Letters , një dyshe e astronomëve të Universitetit të Kolorados Boulder propozon një mekanizëm të ri formimi për disqe të tilla bërthamore nëpërmjet goditjes së valës gravitacionale të zmbrapsjes së vrimës së zezë qendrore.

 “Kur shkencëtarët shikuan për herë të parë galaktikën Andromeda, ata prisnin të shihnin një vrimë të zezë supermasive të rrethuar nga një grup relativisht simetrik yjesh. Në vend të kësaj, ata gjetën këtë masë të madhe dhe të zgjatur,” tha Dr. Ann-Marie Madigan, autore e lartë e punimit.

Në studimin e ri, Dr. Madigan dhe kolegia e saj, Tatsuya Akiba, përdorën simulime kompjuterike për të gjurmuar se çfarë ndodh kur dy vrima të zeza supermasive përplasen së bashku.

Bazuar në llogaritjet e tyre, forca e krijuar nga një bashkim i tillë mund të përkulet dhe të tërheqë orbitat e yjeve pranë një qendre galaktike, duke krijuar atë model të zgjatur tregues.

“Kur galaktikat bashkohen, vrimat e zeza supermasive të tyre do të bashkohen dhe përfundimisht do të bëhen një vrimë e zezë e vetme. Ne donim të dinim: Cilat janë pasojat e kësaj?” tha Akiba.

“Shkrirjet mund të luajnë një rol të rëndësishëm në formimin e këtyre masave të yjeve. Kur galaktikat përplasen, vrimat e zeza në qendra mund të fillojnë të rrotullohen rreth njëra-tjetrës, duke lëvizur gjithnjë e më shpejt derisa përfundimisht të përplasen së bashku.

“Në proces, ata lëshojnë impulse të mëdha valësh gravitacionale. Ato valë do të largojnë vrimën nga vrima e zezë e mbetur dhe ju merrni një zmbrapsje, si zmbrapsja e një arme.”

Astronomët donin të dinin se çfarë mund t’u bënte një zmbrapsje e tillë yjeve brenda një parsec (3.3 vite dritë) nga qendra e një galaktike.

Ata përdorën kompjuterë për të ndërtuar modele qendrash të rreme galaktike që përmbanin qindra yje – – më pas goditën vrimën e zezë qendrore për të simuluar zmbrapsjen nga valët gravitacionale.

“Valët gravitacionale të prodhuara nga kjo lloj përplasjeje katastrofike nuk do të ndikojnë drejtpërdrejt në yjet në një galaktikë,” tha Dr. Madigan.

“Por, zmbrapsja do ta kthejë vrimën e zezë supermasive të mbetur prapa nëpër hapësirë ​​– me shpejtësi që mund të arrijnë miliona milje në orë, jo keq për një trup me një masë miliona ose miliarda herë më të madhe se ajo e Diellit të Tokës.”

“Nëse jeni një vrimë e zezë supermasive dhe filloni të lëvizni me mijëra kilometra në sekondë, në fakt mund t’i shpëtoni galaktikës ku po jetoni.”

“Megjithatë, kur vrimat e zeza nuk ikin, ne zbuluam se ato mund të tërheqin orbitat e yjeve pikërisht rreth tyre, duke bërë që ato orbita të shtrihen.”

“Rezultati ngjan shumë me formën që shohim në qendër të Andromedës.”

About Post Author