Misteri i materies së errët në Fornax Cluster


Misteri i materies së errët në Fornax Cluster

Paul Scott Anderson

rreth 62 milionë vite dritë larg. Një studim i ri tregon se atij dhe galaktikave të tjera xhuxh në grupim i mungojnë aureolët e materies së errët . Lexoni për këtë mister të lëndës së errët më poshtë. Imazhi nga ESO/ Universiteti i Bonit .

Galaktikat janë ishuj yjesh në detin e hapësirës. Por galaktikat janë më shumë se thjesht yjet që ne shohim. Sipas Modelit Standard të kozmologjisë – i cili shpjegon shumë veti të vëzhguara të universit tonë dhe sugjeron që një Big Bang krijoi të gjithë materien, hapësirën dhe kohën – shumica e galaktikave duhet të rrethohen nga një aureolë e materies së errët . Lënda e errët është e padukshme për sytë tanë, por e dallueshme nëpërmjet tërheqjes së saj gravitacionale. Herë pas here, megjithatë, ka pasur përpjekje për të zëvendësuar Modelin Standard me një model tjetër. Dhe tani një tjetër studim i ri – i shpallur më 5 gusht 2022 – sfidon pikëpamjen e universit të paraqitur nga Modeli Standard. Studimi bazohet në një analizë të galaktikave xhuxh  , grupi i dytë i madh galaktikash më i afërt me Rrugën tonë të Qumështit . Modeli Standard thotë se këto galaktika të vogla duhet të kenë halo të materies së errët. Vëzhgimet nuk tregojnë asnjë gjurmë të halove të materies së errët.

Shkencëtarët në Universitetin e Bonit në Gjermani dhe Universitetin e Saint Andrews në Skoci drejtuan studimin. Këta studiues publikuan gjetjet e tyre të rishikuara nga kolegët në Njoftimet Mujore të Shoqërisë Mbretërore Astronomike më 25 qershor 2022.

Një version falas i letrës është gjithashtu i disponueshëm në serverin e paraprintimit arXiv.conds of 15 secondsVëllimi 0%

Një forcë baticore që vepron midis galaktikave

Pra, grupi Fornax është grupi i dytë i madh galaktikash më afër Rrugës sonë të Qumështit . Dhe, si të gjitha grupimet e galaktikave, ai përmban shumë galaktika xhuxh, shpesh të kapur në orbitat rreth galaktikave më të mëdha të grumbullimit. Duke qenë më të vogla, këto galaktika xhuxh janë të ndjeshme ndaj tërheqjes gravitacionale të galaktikave më të mëdha. Dhe kështu ato janë subjekt i “baticave” gravitacionale, jo të ndryshme nga baticat e oqeanit në Tokë, të shkaktuara nga tërheqja e hënës dhe diellit.

Konsideroni që hëna tërhiqet më fort në anën e Tokës që është përballë saj. Dhe ajo tërhiqet më pak në anën e Tokës më larg nga Hëna. Kjo është arsyeja pse ne kemi dy fryrje të baticës në Tokë dhe dy baticë (dhe dy baticë) çdo ditë në të gjithë planetin.

Po kështu, një galaktikë më e madhe ushtron një forcë baticore diferenciale në një galaktikë xhuxh. Ajo tërhiqet më fort në anën e afërt të galaktikës xhuxh sesa në anën e largët. Dhe këta shkencëtarë studiuan këto forca baticore në galaktikat xhuxhë për të nxjerrë përfundimet e tyre. Siç tha autorja kryesore e studimit nga Universiteti i Bonit :

Ne prezantojmë një mënyrë inovative të testimit të Modelit Standard bazuar në atë se sa shumë galaktika xhuxh shqetësohen nga ‘baticat’ gravitacionale nga galaktikat më të mëdha aty pranë.

Galaktikat xhuxh nuk dukeshin si duhet

Pra, këta studiues vunë re diçka të çuditshme në lidhje me galaktikat xhuxh në grupimin Fornax. Galaktikat e vogla nuk dukeshin siç duhet të dukeshin, sipas Modelit Standard. Ata dukeshin të shtrembëruar. Çfarë po e shkaktonte atë? Dhe a mund t’i shpjegojë më mirë këto vëzhgime një model tjetër i universit? Sipas Pavel Kroupa në Universitetin e Bonit dhe Universitetin Charles në Pragë:

Shqetësime të tilla në xhuxhët Fornax nuk priten sipas Modelit Standard. Kjo ndodh sepse, sipas Modelit Standard, aureolët e materies së errët të këtyre xhuxhëve duhet t’i mbrojnë pjesërisht nga baticat e ngritura nga grupi.

Me fjalë të tjera, nëse materia e errët i rrethon këto grupime, ajo pjesërisht duhet t’i mbrojë ato nga tërheqja e galaktikave më të mëdha aty pranë. Megjithatë, këto galaktika xhuxh u shfaqën të pambrojtura në këtë mënyrë. Ato ishin të shtrembëruara dukshëm.

Ajo që u pa

Si e zhvilluan studimin e tyre këta studiues? Ata analizuan sasinë e pritshme të shqetësimit në galaktikat e vogla, në përputhje me parashikimet e Modelit Standard. Dhe më pas ata i krahasuan ato rezultate me nivelin e vëzhguar të shqetësimit në imazhet e marra nga teleskopi VLT Survey i Observatorit Jugor Evropian. Siç tha Asencio:

Krahasimi tregoi se, nëse dikush dëshiron të shpjegojë vëzhgimet në Modelin Standard, xhuxhët Fornax tashmë duhet të shkatërrohen nga graviteti nga qendra e grumbullimit…

Pra, teoria dhe vëzhgimet nuk përputheshin.

Një model alternativ, MOND

Studiuesit thanë se shqetësimet e vëzhguara nuk mund të shpjegohen duke përdorur Modelin Standard. Kështu ata përsëritën analizën e tyre duke përdorur një model alternativ, të quajtur dinamika e modifikuar e Njutonit (). MOND është një hipotezë që propozon një modifikim të ligjit të Njutonit të gravitetit universal . Është një teori alternative e universit. Indranil Banik nga Universiteti i St. Andrews komentoi:

Ne nuk ishim të sigurt se galaktikat xhuxh do të ishin në gjendje të mbijetonin në mjedisin ekstrem të një grumbulli galaktikash në MOND, për shkak të mungesës së aureolëve mbrojtëse të lëndës së errët në këtë model. Por rezultatet tona tregojnë një marrëveshje të jashtëzakonshme midis vëzhgimeve dhe pritjeve të MOND për nivelin e shqetësimit të xhuxhëve Fornax.

Bashkautorët Aku Venhola nga Universiteti i Oulu në Finlandë dhe Steffen Mieske nga ESO shtuan:

Është emocionuese të shohësh se të dhënat që morëm me teleskopin e vëzhgimit VLT lejuan një test kaq të plotë të modeleve kozmologjike.

Ku e lë kjo modelin standard?

Studimi i galaktikës xhuxh Fornax është i fundit nga studimet e shumta të kohëve të fundit që sugjerojnë se dinamika e vëzhguar dhe evolucioni i disa galaktikave mund të shpjegohet më së miri nëse nuk i rrethon lëndë e errët . Megjithatë, Modeli Standard bën thirrje për materie të errët rreth galaktikave. Pavel Kroupa në Universitetin e Bonit tha:

Numri i botimeve që tregojnë papajtueshmëri midis vëzhgimeve dhe paradigmës së materies së errët vazhdon të rritet çdo vit. Është koha për të filluar investimin e më shumë burimeve në teori më premtuese.

Hongsheng Zhao nga Universiteti i St Andrews shtoi:

Rezultatet tona kanë implikime të mëdha për fizikën themelore. Ne presim të gjejmë më shumë xhuxha të shqetësuar në grupe të tjera, një parashikim të cilin ekipet e tjera duhet ta verifikojnë.

Dhjetorin e kaluar, shkencëtarët raportuan se gjetën gjashtë galaktika të tjera që duket se u mungon lënda e errët. Astronomët gjetën gjithashtu dy galaktika të tjera të ngjashme në vitin 2019.

Nëse, në të ardhmen, studiuesit zbulojnë më shumë galaktika që nuk kanë halo të materies së errët, astronomëve mund t’u duhet të rishqyrtojnë nëse Modeli Standard – me Big Bengun e tij dhe kornizën e materies së errët për evolucionin e galaktikës – është ende modeli më i mirë që përshkruan universin tonë dhe hapet mundësia e skenarëve të tjerë.

Përfundimi: Një studim i ri sugjeron se galaktikat xhuxh në grupin Fornax nuk kanë aureole të materies së errët. Ky zbulim është i fundit në një seri që sfidon Modelin Standard kozmologjik, teorinë mbizotëruese të universit tonë.

About Post Author