Misteri i Voyager 1: Dërgimi i të dhënave të rastësishme


Misteri i Voyager 1: Dërgimi i të dhënave të rastësishme
Kelly Kizer Whitt

Të dhëna misterioze nga Voyager 1
Voyager 1 , i cili u nis në vitin 1977, është rreth 14.5 miliardë milje (23 miliardë km) nga Toka. Shkencëtarët thonë se është përtej sistemit tonë diellor, në hapësirën ndëryjore . Sonda 45-vjeçare ka qenë një model i qëndrueshmërisë, duke vazhduar të dërgojë të dhëna duke përdorur teknologjinë e vjetër. Por më 18 maj 2022, NASA njoftoi se Voyager 1 po dërgonte të dhëna misterioze. Sistemi i artikulimit dhe kontrollit të qëndrimit të sondës ( AACS i tij ) ka detyrën të kontrollojë orientimin e anijes kozmike, të drejtojë antenën e saj me fitim të lartë drejt Tokës dhe të kontrollojë manovrat e qëndrimit. Tani AACS ka dërguar të dhëna që nuk pasqyrojnë atë që po ndodh në bordin e Voyager. NASA shpjegoi :

… të dhënat mund të duket se janë krijuar në mënyrë të rastësishme, ose nuk pasqyrojnë ndonjë gjendje të mundshme në të cilën mund të jetë AACS.

Diagrami i flluskës blu që shtrihet në njërën anë, me fshikëza të kuqe të gazta jashtë, që përshkruan anijen kozmike Voyager duke u larguar nga heliosfera.
Voyager 1 thuhet se ka lundruar nga sistemi ynë diellor në vitin 2012, kur kaloi heliopauzën – ose kufirin e ndikimit të diellit tonë – në hapësirën ndëryjore. Imazhi nga NASA .
Koha e mesazhit 2-ditor vajtje-ardhje
Në pjesën më të madhe, Voyager 1 ende duket se po punon si duhet, duke mbledhur dhe kthyer të dhëna shkencore. Është duke marrë dhe ekzekutuar komanda nga Toka, megjithëse – për shkak të distancës së madhe nga ne – duhen rreth dy ditë për të dërguar një mesazh dhe për të marrë një përgjigje. Për shkak se ne jemi ende në komunikim me Voyager 1, ne e dimë se antena është ende e drejtuar nga ne, pavarësisht nga natyra e çuditshme e leximeve të të dhënave telemetrike .

NASA tha:

Ekipi do të vazhdojë të monitorojë nga afër sinjalin ndërsa vazhdon të përcaktojë nëse të dhënat e pavlefshme vijnë drejtpërdrejt nga AACS ose një sistem tjetër i përfshirë në prodhimin dhe dërgimin e të dhënave telemetrike. Derisa natyra e çështjes të kuptohet më mirë, ekipi nuk mund të parashikojë nëse kjo mund të ndikojë në sa kohë anija kozmike mund të mbledhë dhe transmetojë të dhëna shkencore.

Harta e yjeve me pikë që tregon vendndodhjen e anijes kozmike.
Voyager 1 është shumë i zbehtë për t’u parë, madje edhe me teleskopët më të fuqishëm tokësorë. Por – nëse do ta shihnim atë – më 19 maj 2022, do ta gjenim në drejtim të yjësisë së Ariut të Gjarprit Ophiuchus , i cili po ngjitet në qiellin tonë para mesnatës në këtë kohë të vitit dhe lart në qiell. rreth agimit. Imazhi përmes TheSkyLive .
Komunikimi me hapësirën ndëryjore
Voyager 1 është objekti më i largët i krijuar nga Toka. Puna me një sistem që është kaq larg – dhe që është projektuar kaq shumë dekada më parë – paraqet shumë sfida, përtej vetëm vonesës në komunikim. Suzanne Dodd , menaxhere e projektit për Voyager 1 dhe 2, komentoi:

Një mister si ky është disi i njëjtë për kursin në këtë fazë të misionit Voyager. Anijet kozmike janë të dyja pothuajse 45 vjeç, që është shumë përtej asaj që planifikuesit e misionit kishin parashikuar. Ne jemi gjithashtu në hapësirën ndëryjore: një mjedis me rrezatim të lartë në të cilin asnjë anije kozmike nuk ka fluturuar më parë. Pra, ka disa sfida të mëdha për ekipin inxhinierik. Por unë mendoj se nëse ka një mënyrë për ta zgjidhur këtë çështje me AACS, ekipi ynë do ta gjejë atë.

Pasi ekipi të gjejë burimin e problemit, inxhinierët mund të jenë në gjendje ta zgjidhin problemin nëpërmjet ndryshimeve të softuerit ose duke përdorur një nga sistemet e tepërta harduerike të anijes. Por nëse nuk mund të gjejnë burimin e problemit, mund t’u duhet thjesht të përshtaten për të jetuar me mospërputhjet.

Udhëtimi i Voyager 1 ka hasur në pengesa edhe më parë. Në vitin 2017, shtytësit kryesorë të anijes hapësinore po tregonin shenja konsumimi. Inxhinierët kaluan në shtytës të tjerë në Voyager 1, shtytës që funksionuan gjatë takimeve planetare të misionit rreth 37 vjet më parë. Është një shembull tjetër i jetëgjatësisë së jashtëzakonshme dhe dizajnit gjenial të anijes kozmike Voyager.

About Post Author