Misteri pas modeleve gjashtëkëndore në banesat e kripës në botë është zgjidhur


Si formohet ky model gjashtëkëndor? 

Shkencëtarët kanë përcaktuar se çfarë e shkakton formimin e një modeli të veçantë huall mjalti në sipërfaqen e kripës natyrale.Nëse keni shkelur ndonjëherë në kripurat e Badwater Basin në Luginën e Vdekjes të Kalifornisë ose Salar de Uyuni në Bolivi, ka të ngjarë të keni hedhur sytë mbi sipërfaqen e tiganëve dhe të keni vënë re një model të veçantë gjashtëkëndor si huall mjalti të vendosur në kore.

Për vite me radhë, proceset e sakta përgjegjëse për këtë fenomen i kishin lënë shkencëtarët të kruanin kokën, por tani një ekip fizikantësh besojnë se më në fund mund të kenë gjetur përgjigjen.

“Peizazhi fantastik kërkon një shpjegim,” tha Lucas Goehring nga Universiteti Nottingham Trent në MB.

Ajo që ne kemi treguar është se një shpjegim i thjeshtë dhe i besueshëm është atje, por i fshehur nën tokë.”

Përgjigja, siç rezulton, ka të bëjë me ujërat nëntokësore që ekzistojnë nën koren e kripës.

Sipas studimit, shtresat e ujit të kripur dhe më pak të kripur qarkullojnë lart e poshtë dhe janë të shtrydhura së bashku në mënyrë të tillë që të formojnë këto modele gjashtëkëndore në sipërfaqe.

“Modelet e sipërfaqes pasqyrojnë përmbysjen e ngadaltë të ujit të kripur brenda tokës, një fenomen disi i ngjashëm me qelizat e konvekcionit që formohen në një shtresë të hollë uji të zier,” tha Goehring.