Mjalti nga milingonat Australiane Honeypot ka veti unike antimikrobike


 

Natali Anderson

Mjalti i prodhuar nga milingona australiane ( Camponotus inflatus ) vlerësohet nga ana ushqyese dhe medicinale nga popujt indigjenë. Në një studim të ri, shkencëtarët në Universitetin e Sidneit zbuluan se mjalti i milingonave ka një aktivitet të fortë total kundër Staphylococcus aureus , por jo kundër baktereve të tjera, dhe aktivitet të fortë kundër dy llojeve të kërpudhave: Cryptococcus dhe Aspergillus . Kur krahasohen me mjaltin jarrah dhe manuka të klasës terapeutike të prodhuar nga bletët, ata zbuluan se mjalti i milingonave ka një aktivitet antimikrobik dhe veti kimike dukshëm të ndryshme, duke sugjeruar se mjalti i milingonave ka një mënyrë unike veprimi antimikrobik.

Milingonat australiane ( Camponotus inflatus ) gjenden në të gjithë rajonin e shkretëtirës qendrore të Australisë. Kredia e imazhit: Danny Ulrich.

Mjalti është përdorur që nga kohërat e lashta si një ilaç tradicional kundër sëmundjeve të ndryshme.

Vitet e fundit, ka pasur një ringjallje të interesit për përdorimin e produkteve natyrore si mjalti si antimikrobikë, kryesisht për shkak të krizës në rritje të rezistencës antimikrobike.

Ndërsa shumica dërrmuese e mjaltit në botë prodhohet nga bleta evropiane ( Apis mellifera ) , shumë insekte të tjera mbledhin, përpunojnë dhe ruajnë nektarin në formën e mjaltit.

Kjo përfshin bletët pa thumb, grerëzat meksikane ( Brachygastra mellifica ) dhe lloje të ndryshme milingonash. Një shembull i tillë është milingona australiane honeypot.

“Si një burim i rrallë i sheqerit natyror në një mjedis të thatë, milingonat e tenxhereve çmohen shumë si ushqim me shkurre nga Australianët Indigjenë dhe kanë një histori të gjatë rëndësie ushqyese dhe kulturore,” tha studiuesi i Universitetit të Sidneit, Andrew Dong dhe kolegët.

Vendndodhja Honey Ant Dreaming ndodhet në Australinë Qendrore dhe ndahet nga të gjitha grupet indigjene në zonë.

“Për këto grupe, milingona e mjaltit përfaqëson ëndrrën e tyre ose Tjukurpa, filozofinë aborigjene të bazuar në ndërlidhjen shpirtërore të njerëzve dhe gjërave.”

“Përveç përdorimit të tyre si burim ushqimi, ka të dhëna se mjalti i milingonave është përdorur për të trajtuar dhimbjet e fytit dhe ftohjet.”

Në studimin e tyre, autorët hetuan vetitë kimike të mjaltit nga milingonat australiane dhe studiuan aktivitetin e tij kundër një paneli patogjenësh bakterialë dhe kërpudhash.

Ata gjithashtu profilizuan mikrobiomën bakteriale dhe kërpudhore të këtyre milingonave, të cilat gjenden në të gjithë zonat e shkretëtirës, ​​kryesisht në Australinë Perëndimore dhe Territorin Verior.

Midis kolonive të tyre ka një klasë punëtorësh të stërushqyer që janë të mbushura me nektar dhe substanca të sheqerosura nga milingona të tjera punëtore, duke bërë që barku i tyre të fryhet me mjaltë dhe të marrë një pamje të tejdukshme, qelibar.

Këto milingona në mënyrë efektive bëhen makina shitëse të palëvizshme për koloninë e tyre, duke rikthyer mjaltin kur opsionet e tjera ushqimore janë të pakta.

“Për njerëzit tanë, milingonat e mjaltit janë më shumë se thjesht një burim ushqimi,” tha Danny Ulrich nga grupi i gjuhës Tjupan, i cili i ndihmoi studiuesit të gjurmonin ekzemplarët për studimin e tyre.

“Gërmimi për ta është një mënyrë jetese shumë e këndshme dhe një mënyrë për të bashkuar familjen.”

“Njerëzit tanë kanë shijuar milingonat e ëmbla të mjaltit për mijëra vjet.”

“Sa i përket përdorimit të tij medicinal, ne e përdorim atë për dhimbjet e fytit dhe ndonjëherë si një pomadë topikale për të ndihmuar në mbajtjen e infeksioneve.

“Unë kam qenë prej kohësh i magjepsur nga milingona e mjaltit dhe mënyra e saj e mahnitshme e prodhimit dhe ruajtjes së mjaltit,” shtoi Dong.

“Duke pasur parasysh përdorimin medicinal të mjaltit nga njerëzit indigjenë, pyesja veten nëse ai mund të kishte karakteristika unike antimikrobike.”

Shkencëtarët konfirmuan se mjalti i milingonave ka një mekanizëm krejtësisht të ndryshëm veprimi në krahasim me mjaltin manuka, i cili është i mirëfilltë si një trajtim aktual për plagët dhe infeksionet e lëkurës.

“Hulumtimi ynë tregon se mjalti i milingonave ka një efekt dallues që e veçon atë nga llojet e tjera të mjaltit,” tha Dr. Kenya Fernandes i Universitetit të Sidneit.

“Ky zbulim do të thotë se mjalti i milingonave në tenxhere mund të përmbajë komponime me fuqi të konsiderueshme antimikrobike; identifikimi i këtyre mund të na ofrojë pikënisje për zhvillimin e llojeve të reja dhe të ndryshme të antibiotikëve.”

Studiuesit zbuluan se mjalti i milingonave është efektiv kundër Staphylococcus aureus , një bakter i njohur zakonisht si stafilokoku i artë.

Ata zbuluan gjithashtu se mjalti i milingonave është i fuqishëm kundër dy llojeve të kërpudhave, Aspergillus dhe Cryptococcus .

“Studimi ynë tregon se mjalti i milingonave ka karakteristika unike antimikrobike që vërtetojnë përdorimin e tij terapeutik nga popujt indigjenë,” tha profesori i Universitetit të Sidneit, Dee Carter.

“Marrja e diçkaje që është përmirësuar nga evolucioni për të punuar në natyrë dhe më pas aplikimi i kësaj në shëndetin e njeriut është një mënyrë e shkëlqyer për të dalë me strategji terapeutike.”

Gjetjet u botuan në revistën PeerJ .