Mjegullnaja e :”Kokës së shtrigës” në netët e tetorit


Kelly Kizer Whitt

Mjegullnaja e kokës së shtrigës: Gaz kaltërosh-vjollcë në profilin e një shtrige në hapësirën me yje.Mjegullnaja e kokës së shtrigës – IC 2118 – shtrihet pranë yllit të ndritshëm Rigel në Orion . Kjo mjegullnajë reflektimi është plotësuesi i përsosur i sezonit drithërues. 

Mjegullnaja e kokës së shtrigës

Është sërish ajo kohë e vitit, kur zvarritjet rrëqethëse dhe imazhet rrëqethëse të shtyllës kurrizore gudulisin imagjinatën tonë. Një nga pamjet më drithëruese në qiellin e natës është mjegullnaja e kokës së shtrigës, me përcaktimin e katalogut IC 2118 . Mjegullnaja e Kokës së Shtrigës ndodhet pranë yllit më të ndritshëm të Orionit, Rigelit . Por Rigel është vetëm jashtë imazhit të mësipërm, kështu që shtriga merr gjithë vëmendjen. Nëse fusha e shikimit ishte mjaft e madhe për të përfshirë yllin supergjigant blu, mund të shihni se shtriga duket se po shikon Rigelin.

Konstelacioni Orion, i shoqëruar nga Mjegullnaja e Kokës së Shtrigës, ngrihet nga horizonti lindor para mesnatës së Halloween. Kjo mjegullnajë e gjatë shtrihet 70 vite dritë dhe shtrihet 900 vite dritë nga Toka. Mjegullnaja është jashtëzakonisht e zbehtë, me magnitudë 13, kështu që mund të dallohet vetëm me teleskopë të mëdhenj.

Shkencëtarët mendojnë se mund të jetë një mbetje e lashtë supernova. Mjegullnaja e kokës së shtrigës kategorizohet si një mjegullnajë reflektimi , ose ajo që shkëlqen me ndihmën e një ylli aty pranë. Në këtë rast, Rigel ndriçon dritën e tij të ndritshme mbi gazin dhe pluhurin për të krijuar reflektimin që ne shohim. Pluhuri reflekton më shumë dritë blu sesa të kuqe, gjë që i jep ngjyrën e saj të frikshme vjollce-blu.Shiko më të madhe . | Mjegullnaja e kokës së shtrigës është e kthyer nga poshtë në këtë tabelë, drejt Rigelit , yllit më të ndritshëm në Orion . 

Dëshironi të mësoni se si të “kapni shtrigën” në film?

Përfundimi: Mjegullnaja e kokës së shtrigës ngrihet pranë yllit Rigel në Orion natën e Halloween, por ju duhet një teleskop për ta parë atë.

About Post Author