Mjegullnaja: ” Sytë  e Kleopatrës” vrojtohet nga Hubble


NGC 1535  është një mjegullnajë planetare me magnitudë 10,5 në yjësinë e Eridanit.

I referuar gjithashtu si BD-13 842, HD 26847 dhe IRAS 04119-1251 në katalogë të ndryshëm astronomikë, ai shtrihet në një distancë midis 5500 dhe 7500 vite dritë nga Toka.

NGC 1535 u spiunua për herë të parë nga astronomi britanik me origjinë gjermane Ëilliam Herschel më 1 shkurt 1785.

“Një mjegullnajë planetare formohet kur vdes një yll afërsisht me madhësinë e Diellit tonë, duke nxjerrë shtresat e tij të jashtme në hapësirë ​​ndërsa bërthama shndërrohet në një yll xhuxh të bardhë,” thanë astronomët e Hubble.

“Nëpërmjet teleskopëve të hershëm, këto objekte u ngjanin planetëve – duke u dhënë atyre emrin – por mjegullnajat planetare nuk kanë lidhje me planetët aktualë.”

NGC 1535 ka një  strukzure te pazakonte që është e ngjashme me Mjegullnajen më të njohur Eskimo (NGC 2392), me një rajon të jashtëm dhe një qendër të brendshme më të ndritshme.

Hubble e vëzhgoi këtë mjegullnajë si pjesë e një studimi të mbi 100 mjegullnajave planetare me yje të afërt, thanë studiuesit.

“Afërsia e yjeve tregoi një lidhje të mundshme gravitacionale midis yjeve aty pranë dhe yjeve qendrore të mjegullnajave.”

“Vëzhgimet e distancës midis yllit qendror të NGC 1535 dhe shoqëruesit të tij të mundshëm sugjerojnë se Syri i Kleopatrës është me të vërtetë pjesë e një sistemi yjor binar të lidhur gravitacionale.”

Enrico de Lazaro

About Post Author