Monolitet- misterioze të çelikut po rishfaqen në të gjithë botën.Cilat janë këto objekte, nga janë dhe në pritje të çfarë?


Banorët vendas zbuluan një monolit misterioz çeliku në një kodër në Uells. As ata, as gazetarët dhe as autoritetet nuk e dinë se nga ka ardhur. Strukturat e pazakonta rreth 11.5 metra të larta filluan të shfaqen fillimisht në pjesë të ndryshme të globit në kulmin e pandemisë në vitin 2020.

Një monolit prej çeliku më shumë se 11 metra i lartë u shfaq në një kodër në Uells

Banorët vendas  hasën  në një tjetër objekt të çuditshëm në kodrën Hay Bluff pranë qytetit Hay-on-Wye. Ajo u kap fillimisht nga vrapuesi vendas Richard Hines, i cili shpesh vraponte në zonë. 

Sipas tij, steli trekëndor prej çeliku ka formën e çokollatës Toblerone, por brenda është i zbrazët.

“Mendova se ky objekt dukej pak i çuditshëm dhe mund të ishte një atribut i kërkimit shkencor që lidhet, për shembull, me mbledhjen e ujit të shiut. Por më pas kuptova se ishte shumë e gjatë dhe e pazakontë për këtë. Pastaj eca deri tek ajo, ishte të paktën rreth tre metra e gjysmë i gjatë, në formë trekëndore, patjetër prej çeliku inox. Monoliti ishte i zbrazët dhe, më duket, mjaft i lehtë. Mjaft e lehtë për dy njerëz për ta ngritur dhe gërmuar në tokë, “tha Haynes për  Sky News .

Në vitin 2020, monolite të ngjashme u vunë re në shtetin amerikan të Utah.

Në nëntor 2020, monumente misterioze metalike filluan të shfaqen në vende të ndryshme të botës. Struktura e parë e tillë u gjet në mes të shkretëtirës në shtetin e Utah. Punonjësit e Departamentit të Burimeve të Kafshëve të Egra e hasën atë më 18 nëntor ndërsa numëronin delet me brirë nga një helikopter. Monumenti i pazakontë, prej çeliku inox, arrinte një lartësi prej tre metrash dhe kishte katër anë.

Pastaj zyrtari i departamentit Nick Street sugjeroi që monoliti ishte instaluar 50-60 vjet më parë. Vendndodhja e tij e saktë nuk u zbulua për disa kohë, në mënyrë që të mos tërhiqte turma turistësh. Së shpejti, punonjësit e Galerisë David Zwirner në Nju Jork raportuan se kishin zbuluar sekretin e monumentit. Ata ishin të sigurt se autori i dizajnit ishte artisti minimalist John McCracken, i cili jetonte aty pranë dhe vdiq nëntë vjet para zbulimit të objektit.

Në fillim, pronari i galerisë së veprës së McCracken tha se nuk ishte puna e tij dhe sugjeroi se mund të ishte vepër e një artisti tjetër që kishte instaluar instalacionin si një nderim për kolegun e tij të ndjerë. Ajo më vonë ndryshoi pozicionin e saj dhe u tha gazetarëve se “është padyshim John”.

Duke gjykuar nga imazhet satelitore në Google Earth, struktura, që të kujton monolitin e huaj nga filmi “2001: Një Odisea Hapësinore”, ka qëndruar në shkretëtirë të paktën që nga viti 2015.

Në mbrëmjen e 27 nëntorit, u shfaq një mesazh se një monument misterioz i ngritur në Utah ishte zhdukur në mënyrë misterioze. Fotografi i Kolorados, Ross Bernards, pretendon se ka parë katër burra që çmontojnë monolitin, e ngarkojnë atë në një makinë dhe largohen. 

“Kur e ngarkuan dhe u larguan, ata thanë, ‘Mos lini gjurmë’,” kujton Bernards.

Në fillim të dhjetorit, udhërrëfyesi turistik Silvan Christensen pranoi rrëmbimin dhe shkatërrimin e monumentit misterioz. Ai dhe kolegët e tij vendosën të shkatërronin objektin e çuditshëm për të mbrojtur shkretëtirën nga pushtimi i turistëve dhe dëmtimet e mëtejshme. Sipas tij, kureshtarët hidhnin mbeturina dhe shkelnin tokën.

Një grup arti i njohur si Artisti më i famshëm mori më vonë përgjegjësinë për instalimin e monolitit në shkretëtirë.

Monolite misterioze janë parë në Rumani, Kolumbi, Gjermani, Spanjë, Hungari dhe Poloni

Pas kësaj, monolite misterioze metalike filluan të shfaqen në të gjithë botën. Shtyllat me shkëlqim u vunë re në Rumaninë veriore dhe disa të tjera në Kaliforni . Një monument identik me objektin nga Utah u zbulua në Isle of Wight në MB. Objekte misterioze arti u gjetën edhe në Holandë, Kolumbi, Gjermani, Spanjë, Hungari dhe Poloni.